Τα σχόλια αξιωματούχων της Fed διατηρούν ελκυστικό το δολάριο

Οι αγορές έχουν επιδείξει μια ιδιαίτερη αστάθεια στις αρχές της εβδομάδας και φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Αρχικά, το δολάριο δείχνει ευαίσθητο στις πιέσεις εξαιτίας των αρνητικών NFPs που αναζωπυρώνουν τις ελπίδες για μια νέα στήριξη της οικονομίας. 

Οι πιέσεις αυτές όμως, απορροφούνται γρήγορα καθώς το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητες. Τα αμφίβολα στοιχεία από την Κίνα (οι πιθανότητες για «ανώμαλη» προσγείωση αυξάνονται, ενώ άνοδο σημείωσε και ο πληθωρισμός), ο κατώτερος των εκτιμήσεων δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης (Sentix), η διεύρυνση των ευρωπαϊκών spreads και οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία, οδηγούν τα κεφάλαια προς τα ασφαλή καταφύγια.

Αν και το δολάριο ευνοείται από την αναζήτηση επενδυτικής ασφάλειας, είναι το γεν το οποίο σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση. Είναι περιττό να πούμε ότι το γεν αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τις εκτιμήσεις μας να δείχνουν καλύτερη απόδοση του γεν σε σχέση με το δολάριο, μεσοπρόθεσμα. Αυτό που πρόσφερε στήριξη στο δολάριο ήταν τα σχόλια αξιωματούχων της Fed οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Επίσης, η μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα commodity currencies, με το δολάριο Καναδά να είναι το πιο αδύναμο. Παρά το γεγονός ότι το δολάριο Καναδά έχει χαμηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, δέχθηκε πιέσεις μετά από τα σχόλια του Καναδού ΥΠΟΙΚ ότι προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το 2012 και επίσης επισημαίνει τους κινδύνους που απορρέουν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 

Επίσης, οι υψηλότερες απώλειες του πετρελαίου σε σχέση με το χρυσό είναι ένας λόγος για την αδυναμία του νομίσματος. Δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις και οι αγορές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται ανάλογα με τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό επίπεδο. Όσον αφορά την ισοτιμία EUR/USD, θα αναζητήσουμε μια διάσπαση του 1,3145 ή του 1,3030 προκειμένου να υπάρξει μια σαφής κατεύθυνση.