Ο Γιώργος Κώτσαλος “Manager of the Year 2011”

Σε μια κρίσιμη καμπή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, η ανάδειξη του Γιώργου Κώτσαλου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Interamerican και Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε μάνατζερ της χρονιάς 2011 από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα ότι στην ιδιωτική ασφάλιση υπάρχουν πρόσωπα δεδομένης σοβαρότητας και ικανοτήτων, που αναγνωρίζονται στο σύνολο του επιχειρείν στη χώρα μας. Το βραβείο, στα 10 χρόνια του καταξιωμένου θεσμού «Manager of the Year», απονέμεται για πρώτη φορά σε πρόσωπο της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο Γιώργος Κώτσαλος κρίθηκε, κυρίως, για το εξαιρετικό διοικητικό έργο που συντελέστηκε στην Interamerican πέρυσι, σε συνέχεια μιας οργανωμένης και πρωτοπόρου για την ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα διοίκησης της εταιρείας κατά τα τελευταία χρόνια. Και όπως τόνισε με σεμνότητα ο ίδιος κατά την ομιλία του στην απονομή του βραβείου, δεν είναι μόνος στη διοίκηση της Interamerican, αλλά έχει μαζί του μια ομάδα ικανότατων διοικητικών στελεχών και ένα «στρατό» εργαζομένων με υψηλή εταιρική κουλτούρα και απόδοση. 

Το Βραβείο Manager of the Year απονέμεται σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Η ΕΕΔΕ οδηγήθηκε στην εκλογή του Γιώργου Κώτσαλου για την κορυφαία διάκριση ακολουθώντας σχολαστικά αδιάβλητες διαδικασίες. Μετά από προτάσεις – ψηφοφορία του μεγάλου πλήθους των μελών της, προκρίθηκαν οι 10 καλύτεροι managers, που στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από επιτροπή απαρτιζόμενη από έγκριτα πρόσωπα κυρίως και μέλη της Διοίκησης της ΕΕΔΕ. Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν οι φάκελοι που  υποβλήθηκαν στη βάση μιας σειράς απαιτητικών, αυστηρών και σύνθετων προϋποθέσεων όσον αφορά στο έργο, τις επιτυχίες και τη διοικητική φιλοσοφία των υποψήφιων. Ο Ντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, υπογράμμισε ότι οι υποψηφιότητες φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τις 101.

Ο κ. Γ. Κώτσαλος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, από το 2004 και εντεύθεν. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών από τον Νοέμβριο 2010. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και κατά τη διετία 2003-2005. Η θητεία του τότε συνδέθηκε με την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών του θεσμικού φορέα για την ασφαλιστική αγορά του τόπου μας. Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει θερμά τη σύσταση νέας εποπτικής αρχής που οδήγησε στον νόμο 3229/2004, τη θεσμοθέτηση επιτροπής στην Ένωση για το περιβάλλον, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Ένωσης, τη δημιουργία σχέσεων με τις οργανώσεις καταναλωτών, τη συνεργασία της Ένωσης με Πανεπιστήμια κ.ά., ενώ σήμερα προΐσταται της προσπάθειας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. 

Επίσης, έχει εκπροσωπήσει στις διεθνείς σχέσεις την ΕΑΕΕ και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τομέα ηγεσίας της ΕΕΔΕ, μέλος του Δ.Σ. της Ecumenica – ΜΚΟ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), μέλος του Συνδέσμου Α.Ε. & Ε.Π.Ε. και ιδρυτικό μέλος του Eye Foundation. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της CΕΑ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλειών) και της εταιρείας Eureko Sigorta (Τουρκία) που ανήκει στην ACHMEA, μητρική εταιρεία της Interamerican.
Σπούδασε Business Studies στο London School of Foreign Trade, και είναι κάτοχος του Associateship Diploma από το Chartered Insurance Institute. 

Στην ασφαλιστική βιομηχανία εισήλθε το 1976, έχοντας διατελέσει Δ/νων Σύμβουλος και Γεν. Δ/ντης ασφαλιστικών επιχειρήσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. 

Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά. Ομιλεί άπταιστα τα αγγλικά και επαρκώς τα γαλλικά.