K.P. Roehler, Allianz: Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και άλλοι 3 τρόποι να γίνουμε πιο Bιώσιμοι

Τους 4 βασικούς τρόπους με τους οποίους οι ασφαλιστές μπορούν να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον μέσω των εργασιών τους παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 10 Allianz Motor Day o Klaus-Peter Roehler, Chairman-Mgmt Board/CEO της Allianz Deutschland AG. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 4 βασικές μέθοδοι με τις οποίες οι ασφαλιστές μπορούν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2. 

 1. Εξέταση βίντεο αντί για επιτόπια αυτοψία

“Στις αρχές του 2020, οι ειδικοί μας πραγματοποίησαν περισσότερο από το 80% του συνόλου των εκτιμήσεων ζημιών αυτοκινήτων, επιτόπια. Από τότε, καταφέραμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό σε 40%, πραγματοποιώντας περιηγήσεις με βίντεο για την εξέταση ζημιών.Υπάρχουν δύο σημαντικά οφέλη από αυτό:

– Μείωση των εκπομπών CO2: Μόνο το 2021 η Allianz Versicherungs-AG απέτρεψε την εκπομπή 300 τόνων άνθρακα από την αποφυγή επιτόπιων ελέγχων, και αποφεύγοντας να διανύσει 2 εκατ. χιλιόμετρα (σ.σ. Οι ειδικοί της). Βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική εξοικονόμησ σε όλη την Ευρώπη.

– Και: Εξαιρετικά θετικά σχόλια πελατών: Το δικό μας πελατολόγιο αξιολογεί τη νέα υπηρεσία με  4,7 αστέρια στα 5.

2. Πρότυπα ESG για συνεργεία επισκευής

Όταν επιλέγουμε συνεργεία επισκευής στο μέλλον, θα το κάνουμε εστιάζοντας περαιτέρω στη βιωσιμότητα. Πρεπει να συνεργαστείτε με τον κλάδο για να δημιουργήσετε μελλοντικά πρότυπα. Ένα καλό παράδειγμα από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το πρότυπο «Green Hearts» για συνεργεία επισκευής. Επισημαίνω μερικά από τα σημαντικά κριτήρια εδώ:

Πρώτον, η ουδετερότητα άνθρακα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με εξοικονόμηση ενέργειας στις λειτουργίες του συνεργείου, με χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, και χρωμάτων που στεγνώνουν γρήγορα, σε χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας.

Δεύτερον, τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να προσφέρονται ως οχήματα αντικατάστασης και τρίτον, η χρήση πράσινων (μεταχειρισμένων) εξαρτημάτων είναι θεμιτή.

3. Επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι ένα ακόμη κλειδί προς την κατεύθυνση της Βιωσιμότητας. Εδώ βλέπουμε σημαντικές δυνατότητες μείωσης των εκπομπών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη κάνει πολλά υποσχόμενα βήματα για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης ανταλλακτικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία, κανονισμοί για την προμήθεια και προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών σε συνεργεία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες να προσφέρουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στο δίκτυο των αντιπροσώπων τους. Επιπλέον, με στόχο την ανακύκλωση ηλεκτρικού οχήματα και τις μπαταρίες τους, βλέπουμε μια αναπτυσσόμενη αγορά για εξαρτήματα από την αποσυναρμολόγηση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Είμαι θετικός σε αυτή την εξέλιξη. Είναι επείγον οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές να εστιάσουν σε αυτόν τον τομέα, και να αναπτύξουν τα απαραίτητα νομικά πλαίσια.

4. Επισκευή αντί για αντικατάσταση

Η πλειονότητα των ζημιών από σύγκρουση μηχανοκίνητων οχημάτων είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους· Κοστίζουν δηλαδή 2.000-5.000 ευρώ. Αυτές οι ζημιές επηρεάζουν τα εξωτερικά μέρη των οχημάτων: πόρτες, προφυλακτήρες, φτερά, πλαϊνά πάνελ και προβολείς, καθώς και φθορές γυαλιού στα παρμπρίζ.

Υπάρχουν επιλογές επισκευής για όλα αυτά τα εξαρτήματα – αυτό που εμείς αναφέρουμε ως Smart Repairs ή Green Repairs. Η αντικατάσταση με νέο εξάρτημα έχει σημαντικά υψηλότερο αποτύπωμα CO2 από μια επισκευή.

Σε συνεργασία με την Oakdene Hollins και Metsims, το Allianz Center for Technology σύγκρινε τις εκπομπές CO2 από τις επισκευές με αυτές από τη χρήση νέων ανταλλακτικών. Καταγράψαμε υψηλές εκπομπές από τη χρήση νέων ανταλλακτικών και δυνατότητα μείωσης για κάθε μεμονωμένο τμήμα. 

Επιτρέψτε μου να κάνω μια εκτίμηση: Αν εμείς, ως ασφαλιστές Αυτοκινήτου, συνεργαζόμαστε με συνεργεία επισκευής πετυχαίνοντας μια αύξηση της δραστηριότητας τους κατά 2%, τότε μπορούμε να αποτρέψουμε σε όλη την Ευρώπη την εκπομπή CO2  30.000 τόνων ετησίως.

Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας περίπου 5.100 νοικοκυριών ετησίως. Επιπλέον, η επισκευή οδηγεί σε

– ταχύτερες λύσεις και

– μειώσεις κόστους – ευεργετικές για τους πελάτες και σε περιόδους συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και πληθωρισμού.

 

Διαβάστε επίσης:

Πακέτο… έκπληξη για τα ηλεκτρικά οχήματα φέρνει η Allianz το 2023