Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά τις ασφαλιστικές εργασίες, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, που δείχνουν την έξαρση των ακυρώσεων συγκεκριμένους μήνες που κορυφώθηκε η αγωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της ΕΑΕΕ για την εξέλιξη των ασφαλιστικών εργασιών το 2011, οι επιστροφές ασφαλίστρων παρουσίασαν κορύφωση το Μάρτιο, περίοδο κατά την οποία κυριάρχησε στη πολιτική αντζέντα η σύνοδος Κορυφής, που έκρινε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Στον κλάδο ζωής που συνδέονται με επενδύσεις, οι επιστροφές ήταν συνεχώς αυξανόμενες καθόλη τη διάρκεια του 2011, εξέλιξη που αποδίδεται στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς την προηγούμενη χρνιά. Κορυφώθηκαν ωστόσο τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, μήνες κατά τους η πολιτική αβεβαιότητα εντάθηκε , καθώς το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις αντίστοιχες συνόδους Κορυφής που υπογράφηκαν αντίστοιχα οι συμφωνίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Έξαρση παρατηρήθηκε ειδικά το Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο στην εξωτερική αλλά και εξωτερική πολιτική σκηνή κυριάρχησε το δίλλημμα περί δημοψηφίσματος. Εξαίρεση σε όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου αποτέλεσε ο Αύγουστος, μήνας κατά τον οποίο άλλωστε, καταγράφεται ύφεση σε κάθε οικονομική συναλλαγή.

Αν και τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, δεν αναφέρονται σε απόλυτα νούμερα σε σχέση με τις εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής για το 2011, η πτώση κατά 20,9% των εργασιών που καταγράφεται στα ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, αποδίδεται στην υποχώρηση των νέων εργασιών, αλλά και στις μαζικές εξαγορές, στις οποίες προχωρούν τα νοικοκυριά υπό το βάρος της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία , οι εξαγορές αυξήθηκαν το 2010 στα 313 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ το 2009.