«Μάχη» στη βουλή για ιδιωτική ασφάλιση και υπερχρεωμένα

Ανατροπή επήλθε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή σε ότι αφορά το άρθρο 49 για την ιδιωτική ασφάλιση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρθρο το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο.
 
Το εν λόγω άρθρο αποσύρθηκε αιφνιδίως από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να δεσμεύεται ότι εφόσον αυτές ολοκληρωθούν, θα επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή.
 
Σημειώνεται ότι το επίμαχο άρθρο σε ότι αφορά την ιδιωτική ασφάλιση ρύθμιζε ζητήματα σχετικά με τις εξαγορές συμβολαίων, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας, την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές, την εκπαίδευση των διαμεσολαβούντων, την υποχρέωση πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις υπηρεσίες ασφάλισης, καθώς και ένα νέο πλαίσιο για τη λύση των πρακτορειακών συμβάσεων.
 
Σε ότι αγορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το άρθρο 49 προέβλεπε την υπαγωγή στο νόμο και των μικροεμπόρων, όριζε για κάθε πολίτη το δικαίωμα του ακατάσχετου σε έναν λογαριασμό, καθόριζε ότι η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής ξεκινούσε με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ χαρακτήριζε ως προαιρετική για τον οφειλέτη την επιδίωξη της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών του.