Χ. Σταυρίδης: O ταλαντούχος ασφαλιστικός δάσκαλος

Με περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στον επαγγελματικό στίβο ο κ. Χρήστος Σταυρίδης έχει συνδεθεί με την εξέλιξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και έχει «καταχωρηθεί» στην ιστορία της ως ασφαλιστής, ως διευθυντικό στέλεχος αλλά και ως εκπαιδευτής στελεχών. 

Ανήκει στους «πρωτεργάτες» εκείνης της εποχής όπου η ασφάλιση δεν ήταν ούτε γνωστή, ούτε για τους πολλούς. Άνθρωπος προσηνής και ευχάριστος που «σκορπίζει» την γνώση του σε κάθε κουβέντα, και κερδίζει τον συνομιλητή του εύκολα.

Δούλεψε σκληρά και κατάκτησε θέσεις στην ασφαλιστική ιεραρχία. Θεμελίωσε το ΙΧΟΣ που από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος και δίνει το στίγμα του στην εκπαίδευση των ασφαλιστών. Και όπως φαίνεται έχει πολλά ακόμη να κάνει.

Ο Χρήστος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και η ζωή του, όπως και οι παραστάσεις του έχουν χρώμα αστικό… Μοναδική εξαίρεση που όπως αναφέρει του πρόσφερε πολλά, τα καλοκαίρια της ζωής του όπου τα περνούσε στο Μαρκόπουλο οπότε και είχε επαφή με αγροτικό περιβάλλον. 

Ήταν άριστος μαθητής και πήγε σχολείο στη Λεόντειο Σχολή απ΄ όπου και αποφοίτησε. Το μέλλον του ήταν προδιαγεγραμμένο για την Μουσική. Αυτό τουλάχιστον έδειχνε η ζωή και οι καταστάσεις αφού τελειώνοντας το σχολείο είχε ήδη πάρει δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο. Έτσι και έφυγε για το Μιλάνο της Ιταλίας όπου σπούδασε διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας. Με ολοκληρωμένη και πλούσια μουσική παιδεία επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε την διδασκαλική πορεία στην μουσική και ταυτόχρονα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών άρχισε και τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ.

Ήταν το 1969 όπου ο Χρήστος παντρεμένος ήδη, και παράλληλα με τις σπουδές του, μέσω κοντινού του προσώπου βρέθηκε στην Alico όπου ξεκίνησε δουλειά ασφαλειο-μεσίτη όπως λεγόταν τότε. Ο άνθρωπος που τον υποδέχθηκε, τον μύησε και του έδειξε τα πρώτα βήματα στην δουλειά ήταν ο κ. Μάνος Μάρκογλου. Γι΄ αυτόν σήμερα ο κ. Σταυρίδης λεει ότι του οφείλει πολλά καθώς του έδωσε τις βάσεις που εξασφάλισαν μια καλή συνέχεια για τον ίδιο, την οικογένειά του και στήριξαν το μεγάλωμα των παιδιών του. Ο κ. Μάρκογλου του έφτιαξε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και του ανάθετε παράλληλα όλα τα άκυρα συμβόλαια αναμένοντας από τον νεαρό Χρήστο να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να ξαναφέρει τους πελάτες πίσω στην εταιρεία. Αποστολή δύσκολη αλλά τα κατάφερε και πολύ σύντομα διακρίθηκε μεταξύ των ασφαλιστών που είχε η εταιρεία και στις 65 χώρες  δραστηριότητάς της.

Από το τέλος του 1971 ξεκίνησε να εκπαιδεύει ασφαλιστές όπου επίσης έδειξε σημαντικές επιδόσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι ο κύκλος στην Alico είχε κλείσει αφού ο Χρήστος αναζητούσε κάτι υψηλότερο όπου δεν μπορούσε εκεί να βρει. Το 1974 ο κ. Αιμίλιος Ζαχαρέας, του πρότεινε να συνεργαστεί με την Εθνική Ασφαλιστική όπου ανέλαβε τη θέση διευθυντή υποκαταστήματος και έμεινε εκεί μέχρι το 1979 καταφέρνοντας το γραφείο του να έχει την μεγαλύτερη πανελλαδικά παραγωγή.

Ένας ακόμη κύκλος που είχε κλείσει, οδηγούσε τον κ. Σταυρίδη στην αρχή: Ο Μάνος Μάρκογλου του πρότεινε να επιστρέψει στην Alico και να αναλάβει την διεύθυνση πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. «Κυνήγησε» την δουλειά μέχρι και το 1988 όπου η εταιρεία ανέβαζε ασταμάτητα την παραγωγή της και είχε κορυφαίους ασφαλιστές.

Τότε ήλθε και το καινούργιο: Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς του πρότεινε να εργαστεί στην Interamerican ως Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ. Η κατάσταση αυτή, γνωστή για τον Χρήστο, διήρκεσε μέχρι και το 1993 όπου μια νέα πρόκληση ανοίχτηκε. Με παρότρυνση του κ. Κοντομηνά ήλθε σε επαφή με την ηγεσία του Life Underwriter Training Council γνωστού διεθνώς με τα αρχικά (LUTC), ενός εκπαιδευτικού οργανισμού εξειδικευμένου στην πρακτική εκπαίδευση των στελεχών των δικτύων. Το 2000 το LUTC συγχωνεύτηκε με το The American College (TAC) με στόχο να καλύψει και την θεωρητική κατάρτιση των στελεχών των δικτύων σε ανώτατο επίπεδο. Με πολύ κόπο μεταφράστηκαν δέκα πέντε τόμοι, που αποτέλεσαν σημαντική προσθήκη σε κείμενα πανεπιστημιακού επιπέδου στην υπάρχουσα βιβλιογραφία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί το κορυφαίο αυτό εκπαιδευτικό σύστημα στην ελληνική πραγματικότητα.

Από το 2003 το ΙΧΟΣ μεταφέρθηκε στα ιδιόκτητα γραφεία του κ. Σταυρίδη και έκτοτε λειτουργεί αυτόνομα παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε όλη των ασφαλιστική αγορά. 

Το 2004 γράφτηκαν με την επιμέλεια της επιστημονικής επιτροπής του ΙΧΟΣ νέα βιβλία, που καλύπτουν την τριετή εκπαίδευση προσαρμοσμένα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που διατίθενται σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να αναπροσαρμόζονται εύκολα λόγω των συχνών αλλαγών της φορολογικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Τα βιβλία του ΙΧΟΣ χρησιμοποιούνται και από το Ασφαλιστικό Ινστιντούτο Κύπρου.

Έτσι και έγινε το ΙΧΟΣ στο οποίο ο κ. Σταυρίδης από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει απλώς τη θέση του προέδρου αλλά έχει αφιερώσει όλη του την δραστηριότητα για την εκπαίδευση των ασφαλιστών. Κόπιασε για να μεταφέρει την γνώση του LUTC στην Ελλάδα, να μορφοποιήσει τα βιβλία, να το επικοινωνήσει και φυσικά να το λειτουργήσει με βεβαιωμένη αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι 1.500 επαγγελματίες ασφαλιστές έχουν περάσει την τριετή φοίτηση του ΙΧΟΣ μέχρι σήμερα και όπως αναφέρει ο κ. Σταυρίδης: «το ΙΧΟΣ μαθαίνει το πώς ο καλός τεχνοκράτης ασφαλιστής θα μετατραπεί σε επιχειρηματία ασφαλιστή».

Είναι σαφές ότι ο κ. Σταυρίδης μέσα από το ΙΧΟΣ βρήκε τον εαυτό του. Λάτρης, από παιδί, της αρχαιοελληνικής γραμματείας, φιλοσοφίας και των μαθηματικών, επιδιώκει να τα «δένει» με την καθημερινότητα και να τα εντάσσει στην σωστή αναλογία στην εκπαίδευση των ασφαλιστών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από μια τόσο μεγάλη πορεία στην ασφαλιστική αγορά οι περισσότεροι που τον βλέπουν στον δρόμο του φωνάζουν: «γεια σου δάσκαλε» και ο Χρήστος απορεί διότι δεν ένιωσε ποτέ ότι έπαιξε τον ρόλο του δασκάλου. Ήταν απλώς ο εαυτός του…