Κλειδώνουν οι ρυθμίσεις για τη Solvency II

Εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το προσχέδιο νόμου που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για τη Solvency II, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2014, παράλληλα όμως με μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν ευκολότερα στα νέα δεδομένα.
 
Βάσει των όσων προβλέπονται επί της διαδικασίας, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του τελικού πλαισίου με τους κανόνες περί της Solvency II. Για το σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής με αρμόδιους παράγοντες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κατά τις εκτιμήσεις κοινοτικών κύκλων, όποιες αλλαγές γίνουν επί του σημερινού κειμένου αναμένεται να είναι προς το ευνοϊκότερο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν φαίνεται να συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης στην εφαρμογή του Solvency II.
 
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν θέσει το θέμα της παράτασης τονίζοντας ότι ο κλάδος πολύ δύσκολα θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Solvency II, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους –κυρίως στις χώρες του νότου- έχει περιορίσει τα περιθώρια αναζήτησης νέων κεφαλαίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Ανάλογη θέση διατυπώνει και η Ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία λόγω ακριβώς της κρίσης, βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε δεινή οικονομική κατάσταση.