“Επιβεβλημένη” η ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων

του Στάθης Τσαούση, Εμπορικού Διευθυντή της ERGO

Η παγκοσμιοποίηση και το διαδίκτυο έχουν καταστήσει εξαιρετικά απλή την επικοινωνία και τη συμφωνία δύο απομακρυσμένων προσώπων για αγοραπωλησίες προϊόντων.

Το στάδιο όμως της μεταφοράς των προϊόντων από τον πωλητή στον αγοραστή ενέχει κινδύνους, που τους διαπιστώνουμε καθημερινά όταν βλέπουμε τρένα που εκτροχιάζονται, φορτηγά αυτοκίνητα που συγκρούονται, πλοία που βυθίζονται, καίγονται ή αιχμαλωτίζονται.

Γι’ αυτό η ασφάλιση εμπορευμάτων από μεταφορά θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε το διεθνές, αλλά και το εγχώριο εμπόριο να λειτουργούν αδιάλειπτα, χωρίς τον κίνδυνο οι συναλλασσόμενοι να καταστραφούν οικονομικά, εάν επέλθει ένα από τα προαναφερόμενα γεγονότα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, η αναγκαιότητα ορθολογικής  ασφάλισης των μεταφερόμενων εμπορευμάτων κρίνεται ως επιτακτική για την εν γένει βιωσιμότητα του επαγγελματία. 

Η ERGO, πιστή στη δέσμευσή της ότι θα διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο ασφαλιστικής εταιρείας, στην οποία η κατανόηση των αναγκών των πελατών της να είναι στο επίκεντρο, καλύπτει την ασφάλιση εμπορευμάτων με διάφορα είδη συμβολαίων που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα «θέλω» του κάθε επιχειρηματία. Τα συνηθέστερα είναι με συμβόλαιο ανά φόρτωση και με «ανοιχτό» συμβόλαιο.

Το συνηθέστερο είδος ασφάλισης είναι το πρώτο: όταν για κάθε φόρτωση ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει την ασφαλιστική εταιρεία με τα στοιχεία της μεταφοράς και εκδίδεται ένα συμβόλαιο το οποίο εξοφλείται με το συμφωνημένο ασφάλιστρο.
Όταν όμως η συχνότητα των φορτώσεων είναι μεγάλη, προκειμένου να περιορίζεται το διαχειριστικό κόστος, ενδείκνυται η ασφάλιση με ανοιχτό συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική εταιρεία εκδίδει ετήσιο ασφαλιστήριο, ο ασφαλισμένος ενημερώνει περιοδικά την εταιρεία με τις φορτώσεις που πραγματοποιούνται και στο τέλος η εταιρεία εκδίδει πρόσθετη πράξη και εισπράττει τα συμφωνημένα ασφάλιστρα.

Οι κύριοι όροι ασφάλισης του κλάδου των μεταφορών (ρήτρες) που προσφέρονται είναι δύο:

Οι ρήτρες C καλύπτουν το εμπόρευμα κατά των κινδύνων φωτιάς, έκρηξης, θυσίας γενικής αβαρίας, προσάραξης/πρόσκρουσης/βύθισης/ανατροπής του πλοίου, απόρριψης των εμπορευμάτων στη θάλασσα, ανατροπής/εκτροχιασμού του χερσαίου μέσου.

Οι ρήτρες Α παρέχουν πιο διευρυμένη ασφάλιση και καλύπτουν το εμπόρευμα από κάθε ζημιά, εκτός από αυτές που αναγράφονται ρητά στις εξαιρέσεις. 

Πέραν των παραπάνω βασικών ρητρών, προσφέρονται κατά περίπτωση συμπληρωματικές ρήτρες, όπως αυτές των απεργιών και του πολέμου, του κινδύνου αλλοίωσης κατεψυγμένων τροφίμων, αντικατάστασης τμημάτων μηχανημάτων, ξύλου, καουτσούκ κ.λπ., με σκοπό την ολοκληρωμένη ασφάλιση των μεταφερομένων εμπορευμάτων.