Πολλαπλή η αξία της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων

του Σωτήρη Δώρα, Εμπορικού διευθυντή στην «Υδρόγειο Ασφαλιστική»

Οι μεταφορές είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της οικονομίας, συχνά δείκτης της ευρύτερης επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας. Από την άλλη, το διακινούμενο εμπόρευμα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, καθ’ όλη τη μεταφορά του και μέχρι να φτάσει στον τελικό του παραλήπτη, διατρέχει σωρεία κινδύνων. Όποια απώλεια ή τυχόν φθορά του συνιστά όχι μόνο οικονομική ζημία για τον ιδιοκτήτη, ή όποιον έχει έννομο συμφέρον επί αυτού, αλλά και ζημία στη φήμη της εκάστοτε επιχείρησης και, τελικά, στην εύρυθμη λειτουργία της. Η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, έχει, συνεπώς, πολλαπλή αξία, συνιστά ένα απαραίτητο κομμάτι για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εμπορικών σχέσεων και, ως κόστος, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από το λήπτη της ασφάλισης ως επένδυση που προσφέρει ουσιαστική αξία και διασφάλιση.

Επιπλέον, στον κλάδο της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων υπάγονται και τα συμβόλαια που αφορούν την αστική ευθύνη των μεταφορέων. Ο μεταφορέας είναι υπεύθυνος για την τύχη του φορτίου που μεταφέρει – μιας ξένης περιουσίας – μέχρι και τη στιγμή της τελικής του παράδοσης. Έχει, συνεπώς, κάθε συμφέρον να ασφαλίσει την ευθύνη του αυτή, ούτως ώστε, σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς, να αποζημιωθεί.

Γενικά, θα λέγαμε ότι η ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων συνιστά έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο κλάδο ασφάλισης, που απαιτεί βαθιά γνώση και εξειδίκευση από αυτούς που τον ασκούν. Η «Υδρόγειος» διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο αυτό. Η εταιρεία μας εκδίδει συμβόλαια που αφορούν μεμονωμένες μεταφορές εμπορευμάτων εντός ή εκτός Ελλάδος. Τα προγράμματά μας απευθύνονται σε μεταφορικές εταιρείες, μεμονωμένους μεταφορείς, καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις. Το είδος και το εύρος των καλύψεων, καθώς και η αντίστοιχη τιμολόγηση, διαμορφώνονται ανάλογα με το μεταφορικό μέσο και τη φύση του εμπορεύματος. Η ασφαλιστική σύμβαση ρυθμίζεται με βάση τις ειδικές ρήτρες – κυρίως C και A – του Ινστιτούτου Ασφαλιστών του Λονδίνου.

Επιπλέον, η «Υδρόγειος» αναλαμβάνει την ασφάλιση αστικής ευθύνης μεταφορέα διεθνών μεταφορών (C.M.R) σύμφωνα με τη ρήτρα C.