Ασφάλιση ευθύνης μεταφορέων και διαμεταφορέων

του Θάνου Τριανταφύλλου, Αναπληρωτή τεχνικού διευθυντή εταιρικών ασφαλίσεων στην Generali

Η ανάπτυξη του εμπορίου έφερε εξελίξεις στον τρόπο της μεταφοράς. Δημιουργήθηκαν εταιρείες και οργανισμοί οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε είδους μεταφορά από και προς κάθε γωνιά του κόσμου.

Σε περίπτωση ζημιάς των μεταφερομένων εμπορευμάτων, η απαίτηση για αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος μπορεί να επιφέρει βαρύ οικονομικό πλήγμα στον υπεύθυνο μεταφοράς. Προκειμένου να προστατευτούν οι εταιρείες που αναλαμβάνουν μεταφορικό έργο, μπορούν να ασφαλίσουν την ευθύνη τους για ζημιές ή απώλειες σε εμπορεύματα ιδιοκτησίας τρίτων, με σκοπό την προστασία της οικονομικής κατάστασής τους.

Η ευθύνη που φέρουν οι εταιρείες αυτές διέπεται από διαφορετικά νομικά πλαίσια, ανάλογα με τη χώρα, τον τρόπο μεταφοράς και διάφορους άλλους παράγοντες. Παραδείγματος χάριν, μια διασυνοριακή μεταφορά με φορτηγό διέπεται από τη διεθνή σύμβαση CMR, ενώ μια αντίστοιχη με τρένο από τη σύμβαση COTIF-CIM. Η ευθύνη μιας συνδυαστικής μεταφοράς (π.χ. πλοίο – φορτηγό ή αεροπλάνο – τρένο – φορτηγό) είναι συχνά αρκετά πολύπλοκη υπόθεση.

Η Generali είναι ηγέτιδα στην ασφάλιση ευθύνης μεταφορέων και διαμεταφορέων, τόσο για εθνικές όσο και για διεθνείς μεταφορές. Χάρη στην πολύχρονη εμπειρία της έχει αποκτήσει εξειδίκευση σε αυτό τον τομέα ασφάλισης με ασφαλιστήρια συμβόλαια προστασίας επιχειρήσεων μεταφορών (ασφαλιστήριο ευθύνης οδικού μεταφορέα, ασφαλιστήριο ευθύνης διαμεταφορέα, ασφαλιστήριο επαγγελματικής ευθύνης διαμεταφορέα «Λαθών και Παραλείψεων» (Errors & Omissions) κ.λπ.).
Στα συμβόλαια αυτά ο ασφαλισμένος δεν ασφαλίζει τα ίδια τα εμπορεύματα, αλλά την υποχρέωση να τα αποζημιώσει εάν πάθουν ζημιά ή απώλεια κατά τη μεταφορά, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει. Δεν χρειάζεται να δηλώνει κάθε φορά τις αξίες των εμπορευμάτων και δεν υπολογίζεται υπασφάλιση κατά την αποζημίωση.

Το ασφαλισμένο κεφάλαιο ανά μεταφορά μπορεί να το ορίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ανάλογα με τις ανάγκες του, όπως επίσης και με το εύρος της ασφάλισης (γεωγραφικά όρια, απαλλαγές κ.λπ.). Επίσης, ανάλογα με τη δραστηριότητα του ασφαλισμένου, μπορούν να συμφωνηθούν επεκτάσεις της κάλυψης, π.χ. για αυξημένα όρια αποζημίωσης, κάλυψη ποιοτικής αλλοίωσης ευπαθών εμπορευμάτων, ειδικές συμφωνίες με πελάτες κ.λπ.
Η Generali, χάρη στη βαθιά τεχνογνωσία της σε αυτόν τον τομέα ασφάλισης και τη μακρόχρονη εμπειρία της, σε συνδυασμό με την παγκόσμια δραστηριοποίησή της ως παγκόσμιος ασφαλιστικός οργανισμός, μπορεί και προσφέρει υπηρεσίες υψίστης ποιότητας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ασφαλισμένου.