Πολυασφαλιστήρια προγράμματα από την Αγροτική Ασφαλιστική

του Νίκου Σπυράτου, Διευθυντή του κλάδου πυρός στην Αγροτική Ασφαλιστική

Τα τελευταία χρόνια έχει ευρέως διαδοθεί στην αγορά των ασφαλιστικών προϊόντων η λειτουργία των πολυασφαλιστηρίων στην ασφάλιση μικρομεσαίων ασφαλιστικών κινδύνων (κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). 

Η κύρια αιτία της ανάπτυξης των εν λόγω προϊόντων έγκειται στη δυνατότητά τους, λόγω των «κλειστών» ασφαλιστικών καλύψεων που περιλαμβάνουν, να παρέχουν πλειάδα ασφαλιστικών καλύψεων άριστα προσαρτημένων στο προφίλ των ασφαλιστικών αναγκών των ενδιαφερόμενων καταναλωτών έναντι εξαιρετικά χαμηλού κόστους. 

Στα παραπάνω συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πλήρης απελευθέρωση των ασφαλίστρων του κλάδου πυρός, η οποία συντελέστηκε το 1995 και έδωσε τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ασφαλιστικές προτάσεις μέσω των συγκεκριμένων ασφαλιστικών πακέτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής μπορούσε να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον ασφαλιστικό του πρόγραμμα μίας ή δύο καλύψεων με ένα ασφαλιστικό πακέτο είκοσι και πλέον καλύψεων, με το ίδιο ή και με χαμηλότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, κόστος.

Την περίοδο που διάγουμε η αγορά διαθέτει, ως προς τα ασφαλιστικά της πακέτα, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και οικονομικά προσιτές προτάσεις, κυρίως για:

• Κύριες κατοικίες
• Εξοχικές κατοικίες
• Κοινόκτητους – κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών
• Στεγαστικά δάνεια
• Εμπορικές επιχειρήσεις
• Ξενοδοχεία
• Γραφεία
• Ιατρεία

Ένα τέτοιο ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά τις παρακάτω καλύψεις ανάλογα βέβαια με το προϊόν και με την ασφαλιστική επιχείρηση που το υποστηρίζει:

1. Πυρκαγιά, κεραυνός, καπνός, πυρκαγιά από δάσος
2. Έκρηξη
3. Πρόσκρουση οχημάτων
4. Πτώση αεροσκάφους
5. Ανεμοθύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα
6. Θραύση – υπερχείλιση σωληνώσεων – δεξαμενών νερού – διαρροή sprinklers
7. Τρομοκρατικές ενέργειες
8. Διαταραχή της δημόσιας τάξης, κακόβουλη ζημιά
9. Θραύση υαλοπινάκων
10. Βραχυκύκλωμα
11. Αποκομιδή ερειπίων
12. Αστική ευθύνη προς τρίτους για υλικές ζημιές από καλυπτόμενο ασφαλιστικό κίνδυνο
13. Γενική αστική ευθύνη
14. Κλοπή
15. Ληστεία
16. Ζημιές στην οικοδομή από κλοπή
17. Έξοδα άντλησης υδάτων
18. Έξοδα μελετών και έκδοσης αδειών
19. Διακοπή εργασιών 
20. Κλοπή δια ρήξεως
21. Σεισμό
22. Άλλες καλύψεις, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία και το ασφαλιστικό προϊόν
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε στα πολυασφαλιστήρια, τα οποία θεωρούμε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ασφάλιση των μικρομεσαίων κινδύνων λόγω:
1. του χαμηλού κόστους τους,
2. της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης, την οποία προσφέρουν λόγω και της εμπλοκής πολλών ασφαλιστικών κλάδων σε αυτά. Εκτός πακέτων θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο και δαπανηρό για τη μικρομεσαία επιχείρηση να αγοράσει 4-5 διαφορετικά ασφαλιστήρια (περιουσίας, αστικής ευθύνης, γενικών ατυχημάτων, κλοπής, προσωπικού ατυχήματος, οικονομικών απωλειών, επακόλουθων ζημιών κ.λπ.) για να έχει την ολοκληρωμένη κάλυψη ενός πολυασφαλιστηρίου.
3. της χρηστικότητας στη διαχείρισή τους (ένα ασφαλιστήριο – πολλές καλύψεις)