Τα πολυασφαλιστήρια κερδίζουν πόντους…

Σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εν μέσω κρίσης, εξελίσσονται τα πολυασφαλιστήρια, τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια στηρίζουν με προωθητικές ενέργειες λόγω της ευρείας απήχησης που έχουν στο καταναλωτικό κοινό. Η διαφαινόμενη τάση στην αγορά δείχνει ότι οι καλύψεις αυτές θα επικρατήσουν έναντι των απλών συμβολαίων, γιατί παρέχουν πολλαπλά οφέλη στον καταναλωτή.

Τα πολυασφαλιστήρια προστατεύουν τον καταναλωτή από το σύνολο των ζημιών που κινδυνεύουν να υποστούν τα περιουσιακά του στοιχεία, παρέχοντάς του ένα ευρύτατο φάσμα καλύψεων χωρίς σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. 

Στην ελληνική αγορά τα συμβόλαια αυτά προωθούνται από πολλές ασφαλιστικές και μεσιτικές εταιρείες και συνδυάζουν παροχές από δύο ή και περισσότερους κλάδους. 

Πέρα από το χαμηλό κόστος, όπου ο καταναλωτής ωφελείται γιατί επιβαρύνεται οικονομικά πολύ λίγο σε σχέση με τους επιπρόσθετους κινδύνους για τους οποίους καλύπτεται, αποκτά προστασία έναντι απρόοπτων συμβάντων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την οικογενειακή, την προσωπική ή την επαγγελματική του ζωή. Αν και τα προγράμματα αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό κινδύνων, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και πρόσθετες – προαιρετικές καλύψεις, ώστε να διαμορφώσει το πακέτο εκείνο που ανταποκρίνεται πλήρως στις προσωπικές ή τις επαγγελματικές του ανάγκες. 

Ταυτόχρονα η κυκλοφορία των πολυασφαλιστηρίων στην αγορά έφερε και ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην προσπάθεια προώθησής τους και επειδή οι εξαιρέσεις ενός απλού συμβολαίου είναι πιθανό να μην ισχύουν στην περίπτωση του πολυασφαλιστηρίου, οι εταιρείες προσανατολίστηκαν στη διαμόρφωση απλούστερων συμβολαίων για τον ασφαλισμένο. 

Συνήθως η δομή τους είναι συγκεκριμένη, καθώς τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από ένα βασικό κορμό και επιπλέον καλύψεις. Στην πλειονότητά τους τα ασφαλιστήρια συνδυάζουν καλύψεις κτηρίου και περιεχομένου κατοικιών, εξοχικών και επιχειρήσεων έναντι κινδύνων πυρκαγιάς, πρόσκρουσης οχημάτων, κλοπής, αστικής ευθύνης, απώλειας εισοδήματος, τρομοκρατικές ενέργειες, απώλειας εμπορευμάτων κ.λπ.

Νίκος Σπυράτος
Διευθυντής του κλάδου πυρός στην Αγροτική Ασφαλιστική

Τα τελευταία χρόνια έχει ευρέως διαδοθεί στην αγορά των ασφαλιστικών προϊόντων η λειτουργία των πολυασφαλιστηρίων στην ασφάλιση μικρομεσαίων ασφαλιστικών κινδύνων (κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). 

Η κύρια αιτία της ανάπτυξης των εν λόγω προϊόντων έγκειται στη δυνατότητά τους, λόγω των «κλειστών» ασφαλιστικών καλύψεων που περιλαμβάνουν, να παρέχουν πλειάδα ασφαλιστικών καλύψεων άριστα προσαρτημένων στο προφίλ των ασφαλιστικών αναγκών των ενδιαφερόμενων καταναλωτών έναντι εξαιρετικά χαμηλού κόστους. 

Στα παραπάνω συντέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πλήρης απελευθέρωση των ασφαλίστρων του κλάδου πυρός, η οποία συντελέστηκε το 1995 και έδωσε τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ασφαλιστικές προτάσεις μέσω των συγκεκριμένων ασφαλιστικών πακέτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής μπορούσε να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον ασφαλιστικό του πρόγραμμα μίας ή δύο καλύψεων με ένα ασφαλιστικό πακέτο είκοσι και πλέον καλύψεων, με το ίδιο ή και με χαμηλότερο, σε κάποιες περιπτώσεις, κόστος.

Την περίοδο που διάγουμε η αγορά διαθέτει, ως προς τα ασφαλιστικά της πακέτα, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και οικονομικά προσιτές προτάσεις, κυρίως για:
• Κύριες κατοικίες
• Εξοχικές κατοικίες
• Κοινόκτητους – κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών
• Στεγαστικά δάνεια
• Εμπορικές επιχειρήσεις
• Ξενοδοχεία
• Γραφεία
• Ιατρεία

Ένα τέτοιο ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά τις παρακάτω καλύψεις ανάλογα βέβαια με το προϊόν και με την ασφαλιστική επιχείρηση που το υποστηρίζει:
1. Πυρκαγιά, κεραυνός, καπνός, πυρκαγιά από δάσος
2. Έκρηξη
3. Πρόσκρουση οχημάτων
4. Πτώση αεροσκάφους
5. Ανεμοθύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα
6. Θραύση – υπερχείλιση σωληνώσεων – δεξαμενών νερού – διαρροή sprinklers
7. Τρομοκρατικές ενέργειες
8. Διαταραχή της δημόσιας τάξης, κακόβουλη ζημιά
9. Θραύση υαλοπινάκων
10. Βραχυκύκλωμα
11. Αποκομιδή ερειπίων
12. Αστική ευθύνη προς τρίτους για υλικές ζημιές από καλυπτόμενο ασφαλιστικό κίνδυνο
13. Γενική αστική ευθύνη
14. Κλοπή
15. Ληστεία
16. Ζημιές στην οικοδομή από κλοπή
17. Έξοδα άντλησης υδάτων
18. Έξοδα μελετών και έκδοσης αδειών
19. Διακοπή εργασιών 
20. Κλοπή δια ρήξεως
21. Σεισμό
22. Άλλες καλύψεις, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία και το ασφαλιστικό προϊόν

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε στα πολυασφαλιστήρια, τα οποία θεωρούμε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ασφάλιση των μικρομεσαίων κινδύνων λόγω:

1. του χαμηλού κόστους τους,
2. της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης, την οποία προσφέρουν λόγω και της εμπλοκής πολλών ασφαλιστικών κλάδων σε αυτά. Εκτός πακέτων θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο και δαπανηρό για τη μικρομεσαία επιχείρηση να αγοράσει 4-5 διαφορετικά ασφαλιστήρια (περιουσίας, αστικής ευθύνης, γενικών ατυχημάτων, κλοπής, προσωπικού ατυχήματος, οικονομικών απωλειών, επακόλουθων ζημιών κ.λπ.) για να έχει την ολοκληρωμένη κάλυψη ενός πολυασφαλιστηρίου.
3. της χρηστικότητας στη διαχείρισή τους (ένα ασφαλιστήριο – πολλές καλύψεις)

Στάθης Τσαούσης,
Εμπορικός διευθυντής στην Ergo Hellas

Η τάση των τελευταίων ετών στην ασφαλιστική αγορά είναι να κερδίζουν έδαφος τα «πολυασφαλιστήρια» έναντι των απλών συμβολαίων. Σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, ελληνικές ή πολυεθνικές, προωθούν πολυασφαλιστήρια τα οποία υποστηρίζουν με προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες. 

Με τον όρο «πολυασφαλιστήριο» σηματοδοτούμε το ασφαλιστικό πρόγραμμα στο οποίο συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους καλύψεις, από δύο ή και περισσότερους κλάδους ασφάλισης, τόσο με την έννοια του λογιστικού σχεδίου όσο και με την ουσιαστική έννοια των κινδύνων που καλύπτονται. Η δημιουργία των ασφαλιστηρίων αυτών στοχεύει στην ολοκληρωμένη προστασία του ασφαλισμένου, καθώς επιδιώκουν να καλύψουν πιθανούς και ίσως λιγότερο πιθανούς κινδύνους, με ρεαλιστικό τρόπο και ικανοποιητικά όρια καλύψεων, σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Ειδικά στις γενικές ασφαλίσεις, με τις συμπληρωματικές καλύψεις που προσφέρουν αυτού του είδους τα προγράμματα, ουσιαστικά προστατεύουν τον καταναλωτή από πολλούς κινδύνους, οι οποίοι, ενώ δεν είναι οι βασικοί, μπορεί να επιφέρουν εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην περιουσία του, αλλά και στην επαγγελματική του ζωή. 

Η Ergo στηριζόμενη στην εμπειρία και τη γνώση της και ως μέλος ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη, με κύριο αντασφαλιστή τη Munich Re, το μεγαλύτερο αντασφαλιστικό όμιλο σε όλο τον κόσμο, αξιοποιεί την τεχνογνωσία της μητρικής της, ώστε να ανταποκρίνεται επάξια σε κάθε απαίτηση των ασφαλισμένων της και να τους προσφέρει ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις, με τρόπο απλό και εύκολα κατανοητό. 

Για την ασφάλιση κατοικίας η εταιρεία σχεδίασε το πολυασφαλιστήριο Ergo My home, ένα πακέτο πολλαπλών παροχών, τόσο για την προστασία της κατοικίας και του περιεχομένου του όσο και της οικογένειας, αφού προστατεύει όλα τα μέλη της με την κάλυψη της αστικής ευθύνης και του προσωπικού ατυχήματος. Με την ίδια φιλοσοφία, για την ασφάλιση καταστήματος δημιούργησε το Ergo Κατάστημα Ανοικτόν, ένα καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα που, με το πλήθος των καλύψεων που παρέχει, εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και προστατεύει τη βασική πηγή εισοδήματος του ασφαλισμένου.
Με το σχεδιασμό τέτοιου είδους προγραμμάτων, η Ergo ανταποκρίνεται στην τάση της αγοράς και βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τους καταναλωτές που αποζητούν πληρότητα στους καλυπτόμενους κινδύνους και απλοποίηση στις διαδικασίες. Επιπλέον, είναι σαφές ότι ο καταναλωτής ωφελείται και από πλευράς κόστους, καθώς οι οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται στην εταιρεία και τα περιορισμένα διαχειριστικά και λειτουργικά κόστη των επιπρόσθετων καλύψεων επιτρέπουν την αισθητή μείωση των ασφαλίστρων.

Σωτηρία Μαράκη
Private Client Group manager στην Chartis

Αναγνωρίζοντας τις επιμέρους ανάγκες και απαιτήσεις της προσωπικής ιδιοκτησίας ιδιαίτερης αξίας, η Chartis, μέσω του Private Client Group, παρέχει τα μοναδικά πλεονεκτήματα ενός πολυασφαλιστηρίου για την κατοικία, το περιεχόμενο, τις συλλογές, καθώς και την αστική ευθύνη ιδιωτών.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο καλύπτει τόσο το κτήριο όσο και το περιεχόμενό του κατά παντός κινδύνου, σε συμφωνημένες αξίες ή αξίες αντικατάστασης, θέτοντας λιγότερους περιορισμούς και δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς στον πελάτη.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι προσωπικές συλλογές, που αποτελούνται μεταξύ άλλων από έργα τέχνης, κοσμήματα, αντίκες, αυτοκίνητα και νομίσματα. Η Chartis, με την εξειδίκευση που έχει στο συγκεκριμένο τομέα, πραγματοποιεί εκτιμήσεις συλλογών, σε συμφωνημένες αξίες, έχοντας τη δυνατότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποζημιώσει ακόμα και πάνω από τη συμφωνημένη, στο συμβόλαιο, αξία.

Η δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης του περιεχομένου και των συλλογών είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα του Private Client Group: H Chartis, με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες, έχει την τεχνογνωσία ώστε να αναλαμβάνει την ασφάλιση ιδιαίτερων κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, οπουδήποτε στον κόσμο και αν μεταφερθούν το περιεχόμενο της κατοικίας ή η συλλογή του ασφαλισμένου, προστατεύονται από κάθε ζημία σύμφωνα με τους όρους του συγκεκριμένου πολυασφαλιστηρίου συμβολαίου, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτεται η προσωπική και η οικογενειακή ευθύνη με ιδιαίτερα υψηλά όρια.

Με γνώμονα την πελατοκεντρική προσέγγιση της Chartis, το Private Client Group προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο τη συνολική κάλυψη της πλειοψηφίας των ασφαλιστικών αναγκών αυτής της κατηγορίας πελατών. Περιλαμβάνοντας αρκετές καλύψεις σε ένα μόνο συμβόλαιο, επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και διασφαλίζεται μια πραγματικά εντυπωσιακή σχέση κόστους-αξίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί από τους πελάτες του Private Client Group εξυπηρετούνταν μέχρι πρόσφατα από πολλές διαφορετικές εταιρείες – είτε σε τοπικό επίπεδο είτε στο εξωτερικό – ο συνδυασμός της πληρέστερης κάλυψης από μια εξειδικευμένη ομάδα που μεταφέρει την εμπειρία ώριμων αγορών του εξωτερικού, αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση. Η ομάδα του Private Client Group μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα των πελατών σε 24ωρη βάση, εξετάζοντας άμεσα και με πλήρη εχεμύθεια τα αιτήματά τους, προσφέροντας έξυπνες και γρήγορες λύσεις.

Σωτήρης Δώρας
Εμπορικός διευθυντής στην «Υδρόγειο Ασφαλιστική»

Η «Υδρόγειος» έχει εστιαστεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και την προώθηση πολυασφαλιστηρίων για την προστασία της περιουσίας, καθώς θεωρεί ότι τα προγράμματα αυτά ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, προσφέροντας:

- Ολοκληρωμένη προστασία με ένα εύρος καλύψεων, ώστε με ένα ασφαλιστήριο να καλύπτεται μια πληθώρα κινδύνων που απειλούν την ασφαλιζόμενη περιουσία.
- Ανταγωνιστικότερα ασφάλιστρα, καθώς το πλήθος των καλύψεων δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και πολλές συμπληρωματικές καλύψεις παρέχονται από την ασφαλιστική εταιρεία δωρεάν ή με ευνοϊκότερη τιμολόγηση από ό,τι αν επιλέγονταν μεμονωμένα.
- Πιο ξεκάθαρους όρους και ελαχιστοποίηση δυσάρεστων για τον καταναλωτή εκπλήξεων / εξαιρέσεων τη στιγμή της ζημιάς, λόγω του πλήθους των καλύψεων που περιέχονται στο ίδιο ασφαλιστήριο.

Η «Υδρόγειος» διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά σύγχρονων, ευέλικτων και ιδιαίτερα ανταγωνιστικών πολυασφαλιστηρίων για την κατοικία και την επιχείρηση. Πολλά από τα προγράμματά μας δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να τα επιλέξει και χωρίς απαλλαγές, εξασφαλίζοντας ότι με μια ελάχιστη προσαύξηση στο ασφάλιστρό του αποζημιώνεται εξολοκλήρου από το πρώτο ευρώ για ό,τι και αν συμβεί.

Για την ασφάλιση κατοικίας:

Το νέο μας πρόγραμμα Safe Home παρέχει διευρυμένη κάλυψη για κάθε είδους ζημιές σε κτήριο και περιεχόμενο (φωτιά, έκρηξη, καπνό, πράξεις βίας, βραχυκύκλωμα, νερά, κ.ά.), προστασία ευθύνης έναντι τρίτων και έχει ενσωματωμένη την κάλυψη σεισμού. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για την προστασία κατοικιών που αγοράζονται με στεγαστικό δάνειο.
Το πρόγραμμα Mega Home παρέχει επίσης προστασία από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο, ενώ έχει εμπλουτιστεί και με χρήσιμες καλύψεις δαπανών (π.χ. μετακόμισης, απώλειας ενοικίων, κ.ά.) που προσθέτουν αξία στην ασφάλιση. Ο σεισμός εδώ προσφέρεται προαιρετικά.

Για την ασφάλιση επιχείρησης:

Το πρόγραμμα Mega Business προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία έναντι ενός πλήθους κινδύνων ή τυχαίων γεγονότων που ενδέχεται να απειλήσουν την επιχείρηση, ενώ περιέχει και καλύψεις που αφορούν αστικές ευθύνες έναντι τρίτων, διάφορες δαπάνες αποκατάστασης ζημιών, μεταστέγασης και φύλαξης περιεχομένου. Επίσης περιλαμβάνει παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της επιχείρησης.
Το πρόγραμμα Maxisafe Business είναι ένα πρωτοποριακό ασφαλιστήριο, σχεδιασμένο να προσφέρει πολυεπίπεδη προστασία και μέγιστη ευελιξία. Οι καλύψεις παρέχονται ομαδοποιημένες σε 4 «πακέτα» συναφών κινδύνων (Α. πυρκαγιά, Β. Νερά και φυσικά φαινόμενα, Γ. Ζημιογόνες ενέργειες τρίτων και Δ. Άλλες σύνθετες καλύψεις, π.χ. βραχυκύκλωμα, ληστεία, αστικές ευθύνες, κ.ά.). Με μόνη προϋπόθεση την επιλογή του βασικού πακέτου πυρκαγιάς, ο ενδιαφερόμενος μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόσει το πρόγραμμα απολύτως στα μέτρα του, επιλέγοντας τις καλύψεις που αφορούν περισσότερο την επιχείρησή του.

Επιπλέον η «Υδρόγειος» διαθέτει μια σειρά σύγχρονων πολυασφαλιστηρίων για την ασφάλιση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, τεχνικών έργων, κ.ά.

Kατερίνα Καχριμάνη
Underwriting Manager στην Karavias & associates Coverholder at LLOYD’S

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε πολυασφαλιστήρια εννοούμε ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα, που προσφέρουν πλήρη προστασία καθόσον περιλαμβάνουν κάλυψη για τους περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους. Με τα πολυασφαλιστήρια επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να επωφελείται καταβάλλοντας χαμηλότερο ασφάλιστρο για την ασφάλιση της κατοικίας του , της επιχείρησης του κ.λ.π. Επίσης σε περίπτωση ζημίας το πολυασφαλιστήριο λειτουργεί ως «ομπρέλα» καλύψεων και προσφέρει τη δυνατότητα σύνθετης κάλυψης της ζημίας όπως π.χ. τη ζημία από φωτιά, την ζημιά από βραχυκύκλωμα, την αστική ευθύνη προς τρίτους, την απώλεια ενοικίου κ.α.
Η συνύπαρξη μεγάλου αριθμού καλύψεων προστατεύει τον καταναλωτή με μία όμως προϋπόθεση, πριν προχωρήσει στην αγορά ενός τέτοιου προγράμματος να απευθυνθεί σε ένα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ώστε με τη συμβολή του να αναλυθούν οι πραγματικές του ασφαλιστικές ανάγκες και να επιλέξει το κατάλληλο πολυασφαλιστήριο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πολυασφαλιστηρίου απαιτεί σημαντική εμπειρία, έρευνα της αγοράς και εξειδικευμένο underwriting και τα κατάλληλα ‘’εργαλεία’’ του  Marketing.  Με αυτό τον τρόπο η δομή του πολυασφαλιστηρίου θα προσφέρει την σωστή ασφαλιστική κάλυψη χωρίς να περιέχει καλύψεις , που δεν θα χρειάζεται ο καταναλωτής.

Θεωρούμε ότι τα πολυασφαλιστήρια έχουν καθιερωθεί πλέον στην ασφαλιστική αγορά και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών  εταιριών θα είναι προς όφελος των καταναλωτών με την προϋπόθεση βέβαια ο καταναλωτής να ζητήσει  την συμβουλή του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.   
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η εταιρία μας ‘’ΚΑΡΑΒΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ’’ , έχει σχεδιάσει και προσφέρει εδώ και 4 περίπου χρόνια στους συνεργάτες της τρία ολοκληρωμένα ‘’πακέτα’’ ασφάλισης ιδιωτικής περιουσίας με κοινό χαρακτηριστικό : το χαμηλό κόστος και το μεγάλο ασφαλιστικό ποσό κάλυψης  (€1.000.000,00)  της Αστικής Ευθύνης προς τρίτους, αναλυτικότερα τα προγράμματα αυτά είναι :  

Α. Basic 1

1. Φωτιά, φωτιά από δάσος, κεραυνός, έκρηξη, καπνός
2. Πρόσκρουση αυτοκινήτου  ή ζώου
3. Πτώση αεροσκάφους – δέντρων – τηλεγραφικών & ηλεκτρικών στύλων
4. Βραχυκύκλωμα ( μέχρι Ευρώ 3.000)
5. Στάσεις, απεργίες, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες πράξεις
6. Ζημιές στο κτίριο από κλοπή ή απόπειρα κλοπής (μέχρι Ευρώ 2.000)
7. Απομάκρυνση συντριμμάτων (μέχρι Ευρώ 3.000)
8. Θραύση καθρεπτών και κρυστάλλων (μέχρι Ευρώ 3.000)
9. Έξοδα μετακόμισης, μεταστέγασης (μέχρι Ευρώ 5.000)
10. Απώλεια ενοικίων λόγω επέλευσης καλυπτόμενου κινδύνου έως 12 μήνες (μέχρι Ευρώ 5.000).
11. Σεισμός
12. Αστική ευθύνη έναντι τρίτων & οικογενειακή αστική ευθύνη (όριο Ευρώ 1.000.000 ανά ατύχημα)

Ποσοστό Μεικτού Ασφαλίστρου για κτίριο και περιεχόμενο : 1,64 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου

Ελάχιστο Ασφάλιστρο : € 120

 Β. Basic 2

Καλυπτόμενοι Κίνδυνοι Όπως το Basic 1 & ΕΠΙΠΛΕΟΝ  :

• Θύελλα, πλημμύρα, καταιγίδα, χαλάζι ή όγκος χιονιού
• Ζημιές στο κτίριο από διαρροή ύδατος και παγετό σε δεξαμενές σταθερής εγκατάστασης, συσκευές ή σωληνώσεις.
• Διαρροή πετρελαίου από σταθερή οικιακή εγκατάσταση θέρμανσης και ζημιά από καπνό που προκαλείται από βλάβη σε κάθε σταθερή  οικιακή εγκατάσταση θέρμανσης.
• Ζημιές σε σωληνώσεις πετρελαίου οικιακής θέρμανσης, υπόγειες σωληνώσεις ύδρευσης, υπόγειους αποχετευτικούς αγωγούς, υπόγειες σωληνώσεις φυσικού αερίου.

Ποσοστό Μεικτού Ασφαλίστρου για κτίριο και περιεχόμενο : 1,82 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου – Ελάχιστο Ασφάλιστρο : € 150

Γ. Advanced

1. Φωτιά, φωτιά από δάσος, κεραυνός, έκρηξη, καπνός
2. Πρόσκρουση αυτοκινήτου ή  ζώου
3. Πτώση αεροσκάφους – δέντρων – τηλεγραφικών & ηλεκτρικών στύλων
4. Βραχυκύκλωμα ( μέχρι Ευρώ 3.000)
5. Στάσεις, απεργίες, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες πράξεις
6. Ζημιές στο κτίριο από κλοπή ή απόπειρα κλοπής
7. Απομάκρυνση συντριμμάτων
8. Θραύση καθρεπτών και κρυστάλλων (μέχρι Ευρώ 3.000)
9. Έξοδα μετακόμισης, μεταστέγασης (μέχρι Ευρώ 5.000)
10. Απώλεια ενοικίων λόγω επέλευσης καλυπτόμενου κινδύνου, έως 12 μήνες (μέχρι Ευρώ 5.000).
11. Σεισμός
12. Αστική ευθύνη έναντι τρίτων & οικογενειακή αστική ευθύνη (όριο Ευρώ 1.000.000 ανά ατύχημα)
13. Θύελλα, πλημμύρα, καταιγίδα, χαλάζι ή όγκος χιονιού
14. Ζημιές στο κτίριο από διαρροή ύδατος και παγετό σε δεξαμενές σταθερής εγκατάστασης, συσκευές ή σωληνώσεις.
15. Διαρροή πετρελαίου από σταθερή οικιακή εγκατάσταση θέρμανσης και ζημιά από καπνό που προκαλείται από βλάβη σε κάθε σταθερή  οικιακή εγκατάσταση θέρμανσης.
16. Ζημιές σε σωληνώσεις πετρελαίου οικιακής θέρμανσης, υπόγειες σωληνώσεις ύδρευσης, υπόγειους αποχετευτικούς αγωγούς, υπόγειες σωληνώσεις φυσικού αερίου.
17. Κλοπή ή απόπειρα κλοπής
18. Ζημιές σε ηλιακούς συλλέκτες
19. Ζημιές σε εγκαταστάσεις ειδών υγιεινής
20. Αμοιβές αρχιτεκτόνων , πραγματογνωμόνων , συμβούλων μηχανικών ή νομικών
21. Καθίζηση , κατολίσθηση
22. Απώλεια πολύτιμων & προσωπικών αντικειμένων (μέχρι Ευρώ 1.500 εκτός να ορίζεται κάτι διαφορετικό στον πίνακα).
23. Κάλυψη του κόστους αντικατάστασης τροφίμων στο ψυγείο σας ή στο καταψύκτη κατόπιν αλλοίωσης λόγω μεταβολής θερμοκρασίας (μέχρι Ευρώ 150).
24. Επισκευή ή αντικατάσταση ποδηλάτων μετά από κλοπή ή απόπειρα κλοπής (μέχρι Ευρώ 250.
25. Απώλεια χρημάτων (μέχρι Ευρώ 300)
26. Κάλυψη αυξημένων λογαριασμών νερού, λόγω διαρροής ( μέχρι Ευρώ 1.000)
27. Τυχαία Ζημιά (μέχρι 2.500 Ευρώ για τα εύθραυστα αντικείμενα εκτός εάν δοθεί αναλυτική κατάσταση)
28. Ατύχημα στο οικιακό προσωπικό (όριο Ευρώ 150.000 ανά ατύχημα)
29. Θανατηφόρος σωματική βλάβη του ασφαλισμένου κατόπιν πυρκαγιάς ή ληστείας (μέχρι Ευρώ 15.000).
30. Έξοδα αντικατάστασης κλειδαριών (μέχρι Ευρώ 500).
31. Κάλυψη έργων τέχνης & κοσμημάτων

Ποσοστό Μεικτού Ασφαλίστρου:
Κτίριο: 2,08  ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
Περιεχόμενο: 2,6 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
Έργα Τέχνης:  4,45 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
Κοσμήματα (εντός της καλυπτόμενης οικίας) : 14,82 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
Κοσμήματα και προσωπικά αντικείμενα ( παντού) : 37,05 ανά € 1.000 ασφαλισμένου κεφαλαίου
Ελάχιστο Ασφάλιστρο : € 359

Απαλλαγές
Βραχυκύκλωμα: 150 ευρώ (για όλα τα προγράμματα)
Νερά /Καιρικά Φαινόμενα: 5% του ποσού της ζημιάς με ελάχιστο 500 ευρώ (για όλα τα προγράμματα)
Σεισμός: 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου με ελάχιστο  2.000 ευρώ (για όλα τα προγράμματα)
Τυχαία Ζημιά: 1.000 ευρώ (Μόνον για το πρόγραμμα Advanced)
Γενική Απαλλαγή: 250 ευρώ (Μόνον για το πρόγραμμα Advanced)