Το πετρέλαιο «απειλεί» την ανάκαμψη

Με ήρεμες διαθέσεις ξεκινά η εβδομάδα καθώς το δολάριο σημειώνει μικρές μεταβολές έναντι των βασικών νομισμάτων. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας σημείωσε μικρή άνοδο μετά το δείκτη υπηρεσιών Φεβρουαρίου, ο οποίος αυξήθηκε στις 55,5 μονάδες, ένδειξη ότι ο μη μεταποιητικός κλάδος βαδίζει με το γρηγορότερο ρυθμό σε διάστημα 3 μηνών.

Ελλείψει σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων στην Ευρώπη, οι traders θα στρέψουν την προσοχή τους στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Nέας Υόρκης, Bill Dudley. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει περάσει στο επίκεντρο των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βασίζεται στην ικανότητα της αμερικανικής να αντισταθμίσει την ύφεση στην Ευρωζώνη.

Από την περασμένη Παρασκευή, έχουμε «κληρονομήσει» τις ανησυχίες γύρω από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Ο αμερικανικός πληθωρισμός σημείωσε υψηλό 10 μηνών λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε απρόσμενα και η βιομηχανική παραγωγή έμεινε στάσιμη.

Είναι λογικό να κυριαρχούν φόβοι ότι η έκρηξη του αργού θα μπορούσε να «φρενάρει» την αμερικανική ανάκαμψη ( όπως συνέβη στα τέλη του 2010-αρχές του 2011). Επομένως, οι δηλώσεις του Dudley θα μπουν στο μικροσκόπιο με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πώς οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας επηρεάζουν τους «υπολογισμούς» της Fed για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Με αυτά κατά νου, μια αποθαρρυντική στάση από τον Dudley ανανεώνει τις ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης, αν η ανάκαμψη αρχίσει να κάμπτεται, και το δολάριο είναι πιθανό να υποχωρήσει τη στιγμή που τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά αλλά και το γεν (λόγω της συσχέτισής του με τα αμερικανικά ομόλογα) να ενισχυθούν. Εναλλακτικά, ένα ουδέτερο συμπέρασμα θα ενσωματώνει την πρόσφατη ανακοίνωση της FOMC, η οποία αναγνώρισε ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου δεν συνιστά προετοιμασία για νέα, πρόσθετα μέτρα στήριξης. Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε το δολάριο.