Το ευρώ αναμένει την απόφαση της ΕΚΤ

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη βρίσκονται στο προσκήνιο. Κατ’ αρχήν η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% κατά τη μηνιαία συνεδρίασή της. Πράγματι, είναι απίθανη η λήψη νέων μέτρων στήριξης μόλις μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης πράξης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Επομένως, οι traders θα επικεντρωθούν στη συνέντευξη τύπου του Mario Draghi αναζητώντας στοιχεία για ενδεχόμενη νέα πράξη χρηματοδότησης στο μέλλον ή για μια μείωση των επιτοκίων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έχει και ευρύτερες διαστάσεις. Οι προσδοκίες για ύφεση στην Ευρωζώνη το 2012 αποτελούν το βασικότερο παράγοντα ενίσχυσης της αποστροφής ρίσκου. Επομένως, μια αρνητική στάση από την ΕΚΤ θα επιβαρύνει το ευρώ, ενώ θα προσφέρει στήριξη στο ρίσκο και στα νομίσματα που σχετίζονται με την πορεία των μετοχών υπό την ελπίδα ότι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι λιγότερο σοβαρή.

Μέσα στην ημέρα εκπνέει και η προθεσμία για την ολοκλήρωση του PSI. Οι ιδιώτες επενδυτές, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποφασίσουν έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας αν θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή ομολόγων με νέα μακροπρόθεσμης διάρκειας, χάνοντας το 70% της αρχικής επένδυσης. Η Αθήνα έχει θέσει αρχικό στόχο η συμμετοχή να φτάσει το 75%, ενώ είναι πιθανή η εφαρμογή των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs) αν η θετική ψήφος ξεπερνά τουλάχιστον τα 2/3 (66%) της εθελοντικής συμμετοχής.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει η συμμετοχή να αγγίξει το 95% με 100% ώστε να διασφαλιστεί η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Αν δεν εκταμιευτεί η πρώτη δόση του δανείου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία εντός του μήνα. Αν και μια ελληνική χρεοκοπία δεν συνιστά πλέον απειλή δεδομένου ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ μέσω των LTRO έχουν απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος, παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από την κατάληξη του PSI.

Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για επιτυχημένη κατάληξη. Οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αντιπροσωπεύουν άνω του 40% των εν δυνάμει συμμετεχόντων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ και αρκετές ξένες τράπεζες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους και επομένως εκτιμάται ότι τελικά το ποσοστό θα φτάσει το 75%.
Στη Βρετανία, η σημερινή απόφαση της BoE για τα επιτόκια δεν εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έκπληξη.

Το δολάριο και το  γεν υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών με τον περιφερειακό δείκτη μετοχών MSCI Asia Pacific να ενισχύεται κατά 0,6% μετά από τρεις ημέρες επιθετικών ρευστοποιήσεων που οδήγησαν το δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 5 εβδομάδων. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ παρά την αρνητική ρητορική της κεντρικής τράπεζας.