Εμπλοκή στην εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια

Ένα ακόμη αδιέξοδο διαπιστώνεται στο σίριαλ για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων του ομίλου Ασπίς, αυτή τη φορά μετά την εμπλοκή του δημοσίου.

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη κάνει δεκτό το αίτημα του εκκαθαριστή περί άρσης της χρήσης των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου έναντι της εταιρείας, οδηγεί σε εμπλοκή τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Ο εκκαθαριστής, κ. Κ. Βλαχογιάννης, είχε ήδη από τον περασμένο Μάιο υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο να παραιτηθεί του δικαιώματος που δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο δημόσιο να διασφαλίσει τα συμφέροντά του δεσμεύοντας το 50% της περιουσίας της Ασπίς Πρόνοια, περιουσία που όπως υπολογίζεται ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη στάση είχαν τηρήσει οι εκκαθαριστές και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που τελούσαν υπό εκκαθάριση, προκειμένου να επιτύχουν την ταχύτερη και ουσιαστικότερη αποζημίωση των ασφαλισμένων σε αυτές.

Ωστόσο, στην υπόθεση της Ασπίς φαίνεται πως επήλθε ανατροπή, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε δεκτή την αίτηση του εκκαθαριστή της εταιρείας περί άρσης των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, με αποτέλεσμα το 50% της περιουσίας της Ασπίς Πρόνοια να παραμένει δεσμευμένο.

Η εμπλοκή έγκειται στο γεγονός ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στον εκκαθαριστή να προχωρήσει στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ασφαλιστικής σε εκκαθάριση όταν μέρος της περιουσίας της είναι δεσμευμένο από το δημόσιο, διότι ο εκκαθαριστής δεν λειτουργεί λογαριασμό του δημοσίου.

Για το λόγο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκκαθαριστής θα προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να κινήσει τις διαδικασίες ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Ασπίς Πρόνοια.