Κλίμα έντονης ανησυχίας στις αγορές

Οι συνέπειες του ελληνικού PSI μπήκαν στο μικροσκόπιο των επενδυτών διαμορφώνοντας έντονα αρνητικό κλίμα στις αγορές. Την αφορμή έδωσε το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), έγγραφο του οποίου επισημαίνει ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πλήξει την ΕΚΤ και θα οδηγήσει άλλες περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία να καταφύγουν στην στήριξη με το κόστος για το σύνολο της Ευρωζώνης να αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ.

Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει αργότερα η φήμη που κυκλοφόρησε και ήθελε να παρατείνεται η προθεσμία για το ελληνικό PSI για μετά την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Μαρτίου. Παρά τη διάψευση από ελληνικά επίσημα χείλη, οι αγορές συνέχισαν να παραδίδονται σε ρευστοποιήσεις με εξαίρεση το δολάριο και το γεν που επωφελούνται της αποστροφής ρίσκου. Η ενίσχυση του δολαρίου οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα και τα εμπορεύματα με τις απώλειες στο χρυσό να ξεπερνούν το 1% και το αργό να προσπαθεί να διατηρήσει τα 106,00 δολάρια/βαρέλι.

Αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικά, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να ξαναβγεί για δανεισμό στην ελεύθερη αγορά το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,3130 δολάρια, ενώ η ισοτιμία EURJPY σημείωσε πτώση στα 106,20 γεν. Πιέσεις δέχεται και η στερλίνα κάτω από τα 1,5800 δολάρια, ενώ το AUDUSD σημείωσε πτώση κάτω από την περιοχή του 1,0600. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας περιορίζει την πτώση από τα χαμηλά που υποχώρησε κατά τις ώρες συνεδρίασης των ασιατών αγορών λίγο πάνω από το 0,8100.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε εντός των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς, στο -0,3% το δ’ τρίμηνο από οριακή ανάπτυξη 0,1% το προηγούμενο.