Ο ακριβός μηχανολογικός εξοπλισμός των επιχειρήσεων εμποδίζει την ανάπτυξη

Σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων δημιουργεί το υψηλό κόστος αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση ακρίβειας στην ΕΕ των 27. Επίσης σημαντικός αντιαναπτυξιακός παράγοντας θεωρείται και η ολιγοπώληση των αγορών που οδηγεί σε χειραγώγηση των τιμών και τελικά αυξάνει το κόστος οποιασδήποτε επένδυσης.

Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων σε  μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στην οποία καταγράφονται βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο της ανάπτυξης.  Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος ακόμα και σήμερα που η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο, ο δημόσιος διάλογος είναι παρελκυστικός, εξαντλείται σε δευτερεύοντα ζητήματα, χωρίς να γίνεται μια ουσιαστική ανάγνωση και ανάλυση της πραγματικότητας ενώ οι προτάσεις που διατυπώνονται σε συνιστούν μια προσπάθεια ρεαλιστικής αντιμετώπισης των υφιστάμενων προβλημάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ορισμένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία σπανίως αναφέρονται στο δημόσιο διάλογο είναι τα εξής: 

1. Οι τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ – όπως φάνηκε και από πρόσφατα δημοσιεύματα για τιμοληψίες από την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς.  Η διατήρηση των τιμών αυτών των αγαθών σε υψηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στην ατελή διάρθρωση των αγορών μέσω των οποίων διακινούνται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά διακινούνται μέσω συγκεκριμένων ολιγοπωλίων και η διανομή τους διατρέχει συχνά δαιδαλώδη έως γκρίζα κανάλια (τριγωνικές συναλλαγές από εταιρίες offshore, nominee κλπ). Τα κωλύματα που παρατηρούνται στους ελέγχους για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές επιτείνουν το φαινόμενο. 

2 Ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, συνεχίζει την ανοδική του πορεία όπως φαίνεται από το Διάγραμμα  1. Για δύο συνεχόμενα έτη (Νοέμβριος 2009-2011), οι τιμές των εισαγωγών συνεχώς αυξάνονται.
Διάγραμμα 1: Μεταβολή Μηνιαίου Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), 2009-2011
 

 

 

 

 

3.  Εκτός, όμως, από τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας παραμένει η δεύτερη ακριβότερη, στην ΕΕ-27, μετά τη Μάλτα, για μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό.

Επομένως, πέρα από τις γνωστές και χρόνιες παθογένειες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (π.χ. γραφειοκρατία, διαδικασία αδειοδότησης, φορολογικό σύστημα), οι υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού αποτρέπουν όχι μόνο την ανάληψη επενδύσεων από νέες παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του  εξοπλισμού των υφιστάμενων. Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι σαφές ότι στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, μέσω και της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, μεταξύ των άλλων, ο παράγοντας του κόστους των επενδύσεων και να εξεταστούν τα πιθανά μέτρα για τη μείωσή του. Σε πρώτη φάση, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί απαραίτητη και έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού (κύρια εισαγόμενων), το οποίο εκτός από την παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, θα συμβάλει στη δημοσιοποίηση «αθέμιτων» παρεκκλίσεων τιμών από τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα το σοβαρότερο διαρθρωτικό εμπόδιο είναι η ολιγοπώληση των αγορών, η οποία συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και σε υπονόμευση του ανταγωνισμού. Το στοιχείο αυτό, άλλωστε, έχει επισημανθεί επανειλημμένως και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών. 
Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, «η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά και μόνο σε ζητήματα όπως το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων  και τη μείωση των μισθών εκτός από παρελκυστική είναι και μυωπική. Και τούτο επειδή δεν αναγνωρίζει ένα χρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την ολιγοπωλιακή  διάρθρωση των αγορών και το υψηλό επίπεδο των τιμών, το οποίο αυξάνει πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες το κόστος ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».