Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτή την εβδομάδα οι οικονομικές ανακοινώσεις

Οι αγορές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θέση άμυνας, με τα περισσότερα νομίσματα και τις μετοχές να σημειώνουν απώλειες έναντι του δολαρίου. Η αντιστροφή της ισοτιμίας EUR/USD την περασμένη εβδομάδα ήταν μια σημαντική βραχυπρόθεσμη εξέλιξη και πλέον πολλοί αναρωτιούνται αν η ανοδική κίνηση του 2012 έφθασε στο τέλος της και πλέον θα δούμε μια νέα πτώση. Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν οικονομικές ανακοινώσεις που αποτελούν κίνδυνο για τις αγορές, με τις σημαντικότερες να είναι τα NFP (μεταβολή στις νέες θέσεις εργασίας) και η αναμονή για τη συνεδρίαση της FED, την επόμενη εβδομάδα. Η RBA είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική αυτή την εβδομάδα, αν και αναμένεται ότι θα αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. 

Η RBNZ, η ΒΟΕ και η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσουν και αυτές αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική. Οι επενδυτές όμως αναμένουν την επόμενη νομισματική απόφαση της FED που θα είναι με βεβαιότητα αυτή που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση της αγοράς.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν σημάδια ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τη νομισματική πολιτική και ότι η FED θα μπορούσε να μεταβάλει νωρίτερα την ακολουθούμενη πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θετικό γεγονός για το δολάριο αφού θα μείωνε τις νομισματικές διαφορές που υπάρχουν. 

Για την ώρα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, στη χαμηλότερη βαθμίδα, με τον οίκο να αναφέρει ότι το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας είναι πιθανό καθώς το PSI σχεδόν ολοκληρώνεται. Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας είναι τα πιο αδύναμα νομίσματα εξαιτίας της αμυντικής θέσης των αγορών, αλλά και λόγω των οικονομικών στοιχείων, με το δείκτη AGB-CBA PSI να πέφτει χαμηλότερα από το 50.