Έκπληξη για τους traders η ομιλία Bernanke;

Αν και ξεκίνησε αδύναμα τη χθεσινή ημέρα, το δολάριο σημείωσε άλμα στην πορεία. Δύο ήταν οι θεμελιώδεις παράγοντες για τους traders του δολαρίου: οι επιπτώσεις του προγράμματος LTRO της ΕΚΤ στη διάθεση για ρίσκο και η πιθανότητα ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke να κάνει αναφορά σε περισσότερα μέτρα στήριξης.

EUR: Οι traders δεν διακρίνουν τα θετικά του LTRO
Όπως αναμενόταν, η αγορά «φούσκωσε» τις προσδοκίες της για τη δεύτερη πράξη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη στο ευρώ. Πράγματι η παροχή 529,5 δισ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο μειώνει το ρίσκο μιας άμεσης κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς, όμως, να δίνει απαντήσεις για τα τρέχοντα ζητήματα, της Ελλάδας και των άλλων δημοσιονομικών προβλημάτων. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί ούτε μια μακροπρόθεσμη λύση για τις χρηματοοικονομικές αγορές. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ «έσπασε» την «παύση» δύο εβδομάδων από την αγορά κρατικών ομολόγων, αγοράζοντας χθες 10ετή πορτογαλικά ομόλογα.

GBP: Η στερλίνα ευνοήθηκε χθες
Η στερλίνα αποτέλεσε την εξαίρεση στον χθεσινό κανόνα μετά την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Αν σκεφτούμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι βρετανοί αξιωματούχοι προβάλλουν ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη βρετανική οικονομία την κρίση στην Ευρωζώνη, το όποιο εμπόδιο στη μετάδοσή της αποτελεί ανακούφιση. Η στερλίνα εκμεταλλεύτηκε τις εξελίξεις και σημείωσε κέρδη έναντι σχεδόν όλων των ανταγωνιστών της, χωρίς να επηρεάζεται από την εκτίμηση του Weale της BoE ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο.

AUD: Διατηρεί τη συσχέτισή του με τον S&P 500
Με τη διάθεση για ρίσκο να υποχωρεί χθες, η πτώση του νομίσματος υψηλής απόδοσης (AUD) δεν αποτελεί έκπληξη. Η ισοτιμία AUDUSD εξακολουθεί να διατηρεί την ισχυρή συσχέτισή της με τους αμερικανικούς δείκτες μετοχών. Σήμερα η βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνα σε υψηλά 5 μηνών δεν αναβίωσε το δολάριο Αυστραλίας. Όπως φαίνεται, οι αυστραλιανές μετοχές είναι καλύτερος «οδηγός» για το νόμισμα σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τη μεγαλύτερη εισαγωγό χώρα των αυστραλιανών εμπορευμάτων.

JPY: Η αποδυνάμωση του γεν ξεπερνά την επιρροή της αποστροφής ρίσκου
Παρατηρούμε μια θεμελιώδη απόκλιση από το γεν. Μέχρι πρότινος το νόμισμα είχε τον εξαιρετικά ευαίσθητο ρόλο του πιο ελκυστικού νομίσματος χρηματοδότησης στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνει αμέσως την όποια άμεση μεταβολή στην τάση ρίσκου. Κάτι τέτοιο δε συνέβη χθες. Η χθεσινή εικόνα των αγορών (μετοχές, assets υψηλής απόδοσης και εμπορεύματα) έδειχνε αποστροφή ρίσκου. Το γεν υποχώρησε έναντι όλων των νομισμάτων με εξαίρεση το ευρώ και το ελβετικό φράγκο.

CHF: Πτώση έναντι όλων των νομισμάτων με εξαίρεση το ευρώ
Το ελβετικό φράγκο αντανακλά το ευρώ όταν το συγκρίνουμε με ένα τρίτο νόμισμα. Η χθεσινή πτώση στο ευρώ οδήγησε πτωτικά και το ελβετικό φράγκο. Όμως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησε αποστροφή ρίσκου. Αν σκεφτούμε το πλεονέκτημα του φράγκου να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο θα μπορούσε χθες να ενισχυθεί. Παρ’ όλα αυτά επικράτησε η απομάκρυνση των κεφαλαιακών ροών από την Ευρώπη. Όπως είδαμε τα κέρδη για το AUDCHF και το NZDCHF ήταν μικρότερα από αυτά των GBPCHF και USDCHF, ενώ το EURCHF έκλεισε την ημέρα με σχεδόν μηδαμινή μεταβολή.

ΧΡΥΣΟΣ: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Δεκέμβρη του 2008
Αν υπήρξε σημαντική προσδοκία πρόσθετης στήριξης, ο χρυσός θα την αντανακλούσε καλύτερα από όλες τις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Δεκεμβρίου του 2008. Η πτώση της τάξης του 4,9% (87,37 δολάρια) αντιπροσωπεύει ακόμα μια έκρηξη μεταβλητότητας, η οποία ήταν κατά 4 φορές μεγαλύτερη από το μέσο ημερήσιο εύρος της περασμένης εβδομάδας. Ο ρόλος του χρυσού ως καταφύγιο αλλά και ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, θα μπορούσε να υποστηρίξει την άποψη ότι θα μπορούσε χθες να ενισχυθεί μετά την έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την υποχώρηση του S&P 500 από τα ενδοσυνεδριακά ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, η πιο σημαντική θεμελιώδης πτυχή της χθεσινής ημέρας ήταν οι προσδοκίες γύρω από την παροχή ρευστότητας, κάτι που διέψευσε ο Bernanke αναφορικά με το QE3.