Νέες διαδικασίες έλεγχου για τις ασφαλιστικές

Στο μικροσκόπιο της Tραπέζης της Ελλάδος τίθενται τους επόμενους μήνες η ελεύθερη περιουσία, τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια και τα συμβόλαια αντασφάλισης των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι της εποπτικής αρχής ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες δεν θα εμφανίσουν σημάδια χαλάρωσης ή κόπωσης λόγω της κρίσης.
 
Ο Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τ.τ.Ε., κ. Χαράλαμπος Βογιατζής, σε ομιλία του, χθες, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για τον ελεγκτικό σχεδιασμό της εποπτικής αρχής, και τις προθέσεις της σε ότι αφορά όχι μόνο τα προαναφερόμενα, αλλά και άλλα ευαίσθητα ζητήματα της αγοράς, όπως για παράδειγμα το «ξέπλυμα» του μαύρου χρήματος.
 
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Παπαδάκης, που επίσης τοποθετήθηκε στην εκδήλωση της Ένωσης, ήταν πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η Τ.τ.Ε., ώστε να είναι σίγουρη ότι η ασφαλιστική αγορά δεν θα «λυγίσει» υπό την πίεση του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.
 
Ειδικότερα, οι βασικότερες αναφορές του κ. Χαράλαμπου Βογιατζή, είχαν ως εξής:
 
-          Στόχος της εποπτικής αρχής είναι να διασφαλίσει ότι ο κλάδος θα ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά, και θα αναβαθμιστεί οργανωτικά έως και την εφαρμογή της Solvency II.
-          Οι έλεγχοι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012  και πολλοι εξ αυτών θα είναι επιτόπιοι. Στο επίκεντρό τους θα βρεθούν η ελεύθερη περιουσία των ασφαλιστικών ομίλων και τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαιά τους.
-          Έλεγχοι δρομολογούνται και για το “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος, καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες αντασφάλισης, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το πραγματικό κόστος τους. Μάλιστα, ο κ. Βογιατζής, τόσο για το θέμα της αντασφάλισης, όσο και για την παράνομη διακίνηση χρήματος, τόνισε με έμφαση ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις από τα ευρήματα των ελέγχων.
-          Την τελευταία τριετία οι προβλέψεις του κλάδου έχουν αυξηθεί κατά 30%.
-          Οι εταιρείες καλούνται πλέον να γνωστοποιούν ανά τρίμηνο αναφορές στα πρότυπα της EIOPA. Παράλληλα, ήδη από τα τέλη του 2011 έχουν υιοθετήσει νέο σύστημα reporting.
-          Οι έλεγχοι για τον όμιλο Ασπίς και την Commercial Value συνεχίζονται.
-          Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν δύο πράξεις του Διοικητή. Με την πρώτη θα καθοριστούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών και με τη δεύτερη θα θεσμοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας για τους διαμεσολαβούντες.
-          Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται τρεις συναντήσεις με εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών με κύρια θέματα συζήτησης το QIS 5 και την εφαρμογή νέων υπολογιστικών μοντέλων των κεφαλαιακών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Ειδικότερα για το τελευταίο ο κ. Βογιατζής τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης του εγχειρήματος, για την υλοποίηση του οποίου προβλέπεται η σύσταση οχτώ ομάδων εργασίας. Σε αυτές τις ομάδες θα συμμετέχουν εθελοντικά εκπρόσωποι των εταιρειών, της τράπεζας, τεχνικοί και πανεπιστημιακοί σύμβουλοι, ενώ θα υπάρξει υποστήριξη και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 
Στόχος του εγχειρήματος είναι να οργανωθεί ένα μοντέλο που θα δίνει τη δυνατότητα ρεαλιστικού υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και του κόστους των κινδύνων που αναλαμβάνουν, με βάση στατιστικά στοιχεία που ανταποκρίνονται στην εικόνα της εγχώριας αγοράς.