Ο ανασφάλιστος κίνδυνος των εκδηλώσεων

Αναξιοποίητος είναι ο κλάδος ασφάλισης συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα εν αντιθέσει με το εξωτερικό που αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και υγιές τμήμα της ασφαλιστικής αγοράς. Αν και στη χώρα μας πραγματοποιούνται χιλιάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο που διοργανώνονται από ιδιώτες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το κράτος και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα δεν έχουν ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα επειδή ο συγκεκριμένος κλάδος απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία λίγες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν αυτούς τους κινδύνους.

Στις ασφαλίσεις εκδηλώσεων οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, κυρίως λόγω της συνάθροισης του κόσμου, ενώ κατά την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων συνυπολογίζονται και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από το διοργανωτή και τους επισκέπτες μέχρι τους εργολάβους και τους προμηθευτές κάθε είδους υποστηρικτικού υλικού.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα για την κάλυψη εκδηλώσεων και συνεδρίων αποζημιώνουν κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους διοργανωτές ή χορηγούς για:

• Την αναβολή ή την ακύρωση ενός γεγονότος από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες όπως λόγου χάρη ο σεισμός, η φωτιά, οι απεργίες και οι υλικές ζημιές κ.α. Στην περίπτωση αυτή καλύπτονται τα έξοδα για την προετοιμασία της εκδήλωσης, την απώλεια εσόδων ή κερδών, περιορισμού της ζημιάς κ.α.  

• Τον κίνδυνο να μην εμφανιστεί στην εκδήλωση κάποιος από τους κύριους συντελεστές της, όπως λόγου χάρη ο τραγουδιστής ενός συγκροτήματος για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει ο διοργανωτής όπως απώλεια ζωής ή απρόβλεπτη καθυστέρηση ταξιδιού 

• Κάλυψη χρημάτων τόσο κατά την μεταφορά τους όσο και κατά την φύλαξη τους, στην διάρκεια της εκδήλωσης

• Κάλυψη της βιντεοσκόπησης της εκδήλωσης λόγω βλάβης των μηχανημάτων λήψης ή λόγω καταστροφής ή μη εμφάνισης του φίλμ

• Καιρικές συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση της εκδήλωσης όπως κακοκαιρία που μπορεί– ανάλογα με το χώρο που φιλοξενεί την εκδήλωση- να αποβεί επικίνδυνη για τους πρωταγωνιστές ή το κοινό

• Ταξιδιωτική ασφάλιση των συμμετεχόντων για προσωπικό ατύχημα, Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, απώλεια προσωπικών αντικειμένων και Προσωπική ευθύνη

• Γενική Αστική Ευθύνη του διοργανωτή προς τρίτους, που περιλαμβάνει σωματικές βλάβες θεατών και συμμετεχόντων, καθώς και ζημιές στον χώρο που πραγματοποιείται η εκδήλωση

Οι εκδηλώσεις που καλύπτονται είναι συναυλίες, συνέδρια, σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, καλλιτεχνικές περιοδείες, φεστιβάλ,  αθλητικά γεγονότα, εκθέσεις και εταιρικές εκδηλώσεις. 

Απόψεις στελεχών για την ασφάλιση συνεδρίων και εκδηλώσεων

Στέλιος Βασιλόπουλος, Διευθυντής Ασφαλίσεων Ειδικών Κινδύνων
Ελίνα Παπασπυροπούλου, Διευθύντρια Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και τις ακυρώσεις εκδηλώσεων το τελευταίο διάστημα, είναι αρκετοί οι διοργανωτές στη χώρα μας που αγνοούν τη δυνατότητα και χρησιμότητα της ασφάλισης για ακύρωση/διακοπή εκδηλώσεων. Ελλιπής είναι επίσης η ενημέρωση σχετικά με την ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές απέναντι στους θεατές, τους συμμετέχοντες καθώς και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ως αποτέλεσμα αυτού – και σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κόστους- η πλειονότητα των διοργανωτών παραμένουν ανασφάλιστοι για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, παρά τον αυξημένο κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν. Στην πραγματικότητα απευθύνονται στις ασφαλιστικές εταιρείες κυρίως μετά από απαίτηση του εργοδότη τους ή του καλλιτέχνη.

Στην ουσία, η κάλυψη μία εκδήλωσης αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τους διοργανωτές καθώς γνωρίζουν ότι θα αποζημιωθούν για το κόστος το οποίο ενδέχεται να επιβαρυνθούν σε περίπτωση ακύρωσης από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες και θα προστατέψουν το προϋπολογιζόμενο περιθώριο κέρδους τους από τυχόν απαιτήσεις τρίτων. Επομένως συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της αβεβαιότητας και παρέχει οικονομική σιγουριά στους διοργανωτές σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου.

Η HDI-Gerling Hellas προσφέρει ολοκληρωμένες ασφαλιστικές καλύψεις για διαφόρους τύπους εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, συνέδρια, συναυλίες και άλλες παραστάσεις, προωθητικές εκδηλώσεις, κλπ. Καλύπτεται η ακύρωση και διακοπή για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών καθώς και η αδυναμία εμφάνισης των καλλιτεχνών / συντελεστών σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις  Επίσης, η ασφάλιση περιλαμβάνει καλύψεις Γενικής Αστικής Ευθύνης του διοργανωτή προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων σωματικών βλαβών θεατών, συμμετεχόντων και συντελεστών καθώς και υλικών ζημιών στο χώρο της εκδήλωσης ή παράστασης. Ακολουθώντας την ευρύτερη πολιτική μας, αναλαμβάνουμε την ασφάλιση κυρίως μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεων (π.χ. μεγάλα συνέδρια ή εκθέσεις, παγκόσμιες καλλιτεχνικές περιοδείες, συναυλίες & φεστιβάλ, κλπ).

Δεν είναι λίγοι οι διοργανωτές τους οποίους υποστηρίξαμε σε διάφορες περιπτώσεις, λ.χ. ακύρωση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ακύρωση λόγω ματαίωσης της προγραμματισμένης πτήσης των συντελεστών της διοργάνωσης, ξαφνική ασθένεια του καλλιτέχνη, κ.α. Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης, η HDI-Gerling Hellas πρόσφατα παρείχε δωρεάν ασφάλιση σε φιλανθρωπική συναυλία του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Άρης Μακρής
Sales & Marketing Manager, Καραβίας και Συνεργάτες

Το κόστος μιας ακύρωσης είναι μεγάλο για τον Επαγγελματία Οργανωτή Εκδηλώσεων & Συνεδρίων, που καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ακυρωτικών σε εισιτήρια, μηχανήματα , συνεδριακά κέντρα, κτλ.

1. Είδος εκδηλώσεων που ασφαλίζονται:

• Συναυλίες
• Θεατρικές παραστάσεις, Όπερα, Μπαλέτο, Χορός
• Αθλητικά Γεγονότα ( ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, αγώνες αυτοκινήτων, αγώνες  ιστιοπλοϊας)
• Εμπορικές ή μη εκθέσεις, Συνέδρια, Κύκλος Σεμιναρίων
• Εταιρικές εκδηλώσεις (καμπάνιες, λανσάρισμα νέων προϊόντων, βραβεύσεις
στελεχών κλπ)

2. Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι:

Α) Ακύρωση και Διακοπή για «οποιαδήποτε αιτία» πέραν του ελέγχου του Διοργανωτή (π.χ. σεισμός, φωτιά, απεργίες, εθνικό πένθος, φυσική (υλική) ζημιά

Β) Αδυναμία εμφάνισης στο χώρο της εκδήλωσης κυρίων συντελεστών της εκδήλωσης:
• Συναυλίες: Τραγουδιστές, Μουσικοί
• Μπαλέτο: Χορευτές, χορογράφος
• Συνέδρια: Ομιλητές
• Αθλητικές Εκδηλώσεις: Αθλητές, Διαιτητές

Γ) Καιρικές Συνθήκες που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Συνήθως δίδονται δύο καλύψεις ακολούθως:
Α) Κακοκαιρία που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους πρωταγωνιστές ή το το κοινό
Β) Συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες π.χ. 5 χιλιοστά βροχής ή αέρας δυνατότερος των 8 Μποφόρ.

Αστική ευθύνη

Στις περιπτώσεις των συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και γενικά όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κοινού ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης είναι αυξημένος. Το πρόγραμμα που προτείνουμε καλύπτει την Αστική Ευθύνη του Διοργανωτή των εκδηλώσεων αυτών και περιλαμβάνει :

 • Σωματικές βλάβες τρίτων
 • Σωματικές βλάβες στους συντελεστές της εκδήλωσης
 • Υλικές Ζημιές στους χώρους της εκδήλωσης

Προσωπικό ατύχημα

Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος /Ασθένειας για όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών, μουσικών, τεχνικών κλπ

Ασφάλιση ειδικών προσφορών

Υπάρχουν πολλών ειδών προσφορές επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές που μπορούν να ασφαλιστούν για παράδειγμα αναφέρουμε:

• Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προσφέρει στους νέους πελάτές ενός
   συγκεκριμένου μήνα χρόνο χωρίς χρέωση αν μια ποδοσφαιρική ομάδα που χορηγεί    κερδίσει τα τελευταία συνεχόμενα παιχνίδια
• Όσοι προβλέψουν σωστά την πρωταθλήτρια κόσμου στο επόμενο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα κερδίσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο

Χορηγίες

Πολλές επιχειρήσεις χορηγούν αθλητές ή ομάδες και οι αποδόσεις τους αμοίβονται ανάλογα με τις επιτυχίες τους π.χ

 • Εάν μια ομάδα μπάσκετ συμμετάσχει στο Final Four τότε κάθε
  παίκτης της θα έχει αύξηση 50% του πρίμ
 • Εάν κάποιος αθλητής κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς θα λάβει αύξηση πριμ κατά 100% κλπ

Όλες αυτές οι χορηγίες και οποιαδήποτε άλλη μπορούν να ασφαλιστούν ούτως ώστε ο χορηγός να γνωρίζει εκ των προτέρων το ακριβές κόστος της χορηγίας

Υπέρ – αγορά

Η μορφή αυτής της κάλυψης προφυλάσσει την επιχείρηση η οποία προσφέρει για διαφημιστικούς λόγους διάφορα προϊόντα ή υπηρεσίες από υπέρ προσέλευση του κοινού με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προσφέρει περισσότερα απ’ ότι είχε προβλέψει.

Για παράδειγμα μια αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης προσφέρει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εάν κάποιος γεμίσει 20 φορές για περίοδο 3 μηνών. Μετά από έρευνα της αγοράς προέκυψε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να δώσει 2.000/3.000 φωτογραφικές μηχανές. Όμως λόγω ιδιαίτερης επιτυχίας της διαφημιστικής εκστρατείας αναγκάζεται να δώσει 5.000 φωτογραφικές μηχανές γεγονός που συνεπάγεται με υπερβολικό κόστος

Ιωάννης Πλεξίδας
Director Marine, Casualty, Auto&Fleet, Films&Events, Special Risks, Comergon

H διοργάνωση κάθε τύπου Εκδηλώσεως (Συνέδρια, Καλλιτεχνικές δράσεις, Αθλητικά Meeting κ.λπ.), εμπεριέχει
διαφορετικά είδη κινδύνων, η ασφάλιση των οποίων καθίσταται απαραίτητη, ιδιαίτερα στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Η πολυπλοκότης συνίσταται στο γεγονός ότι στην διοργάνωση Εκδηλώσεων εμπλέκονται πλειάδα φυσικών ή μη
προσώπων που το καθένα με το δικό του τρόπο μπορεί να επηρεάσει την ασφαλή ολοκλήρωση τους ενώ το κόστος διοργάνωσης αλλά και τα αναμενόμενα κέρδη/ έσοδα είναι για τον οργανωτή σημαντικά κεφάλαια που πρέπει να εξασφαλίζονται.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι πιθανοί κίνδυνοι;
– Ακύρωση, Ματαίωση ή Αναβολή Γεγονότος
– Μη Εμφάνιση προσώπου απαραίτητου για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης λόγω ασθένειας, ατυχήματος ή
θανάτου
– Αστική Ευθύνη του Οργανωτή έναντι τρίτων
– Ζημιές σε μισθωμένο ή ιδιόκτητο εξοπλισμό όπως τέντες, stands, έπιπλα, ντεκόρ κτλ
– Απώλειες χρημάτων, αποσκευών ή περιεχομένου γραφείου του Οργανωτή
– Προσωπικό Ατύχημα του προσωπικού του Οργανωτή, των Συνέδρων, των Ομιλητών, των Προσκεκλημένων
– Ζημιά σε βιντεοσκοπημένο ή ηχογραφημένο υλικό του Συνεδρίου

Η εκτίμηση του κινδύνου και τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση ενός Συνεδρίου ή μίας Εκδήλωσης είναι θέμα
μελέτης, ανάλυσης και περιγραφής του και απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία, τεχνογνωσία και αναλυτική ικανότητα για την εξασφάλιση όλου του φάσματος των εμπράγματων ή άυλων συμφερόντων του οργανωτή.

Η Comergon ΑΕ Risk Managers-Insurance Brokers από το 2008, είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της CIRCLES GROUP S.A. στις αγορές της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου. H Cirlces αποτελεί έναν από  τους σημαντικότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη, στο χώρο των ασφαλίσεων “Films & Events”, με 15 χρόνια εμπειρίας και αντιπροσώπους σε 24 χώρες παγκοσμίως.

Η συνεργασία της Comergon με τη Circles προσφέρει τη δυνατότητα προώθησης ενός αποκλειστικού  ασφαλιστικού προϊόντος για ασφάλιση εκδηλώσεων με την σφραγίδα ασφαλιστικών κολοσσών όπως η ΑΧΑ Belbium και η Catlin Belgium. Ιδαίτερα πλεονεκτήματα είναι η άμεση online έκδοση προσφοράς και ασφαλιστηρίου συμβολαίου για κάθε τύπο εκδήλωσης αλλά και η εξυπηρέτηση της αποζημίωσης μέσω των εξειδικευμένων τμημάτων της Comergon και της CIRCLES.