Προσφέρουν συνδρομές σε γυμναστήρια οι ασφαλιστικές

Ιδιαίτερα δημοφιλή έχουν γίνει στις ΗΠΑ τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας που προσφέρουν στους πελάτες τους συνδρομή σε γυμναστήρια. Τα «πακέτα» αυτά φαίνεται πως ωφελούν ασφαλισμένους και ασφαλιστές, καθώς οι μεν γυμνάζονται χωρίς κόστος και οι δε, σύμφωνα με έρευνα της New England Journal of Medicine, αποκτούν υγιείς πελάτες, που επιβαρύνουν με μικρότερο κόστος τις υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται μέσω των ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι τα προγράμματα αυτά, από μόλις 4 το 2002, έφτασαν τα 58 το 2008. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου το 35,3% των πελατών στα προγράμματα που περιλαμβάνουν υπηρεσίες γυμναστηρίων δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι από άριστη έως ιδιαίτερα καλή, σε αντίθεση με το 29,1% των ασφαλισμένων που τα συμβόλαιά τους δεν περιλαμβάνουν αυτή την παροχή. Στην έρευνα της England Journal of Medicine συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, που κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο βασικές ομάδες: Σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα «Medicare Advantage Plans» και σε αυτούς που τα προγράμματά τους δεν περιλαμβάνουν συνδρομή σε γυμναστήριο. 

Medicare Advantage Plans

Οι πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ προσπαθούν να επεκτείνουν το ρόλο τους όσον αφορά στην προσφορά επιδοτούμενων από την πολιτεία προγραμμάτων υγείας, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα αυτά μεγαλώνει λόγω του νόμου που ισχύει από το 2010 για την υγεία. Αυτό που είναι πιθανό, σύμφωνα με την Amal Trivedi, επικεφαλής της έρευνας, είναι ότι «οι εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους πελάτες που είναι περισσότερο υγιείς. «Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων αυτών να κριθεί με βάση την αξία τους και όχι με βάση τη δυνατότητά τους να επιλέγουν τους πιο υγιείς πελάτες», δήλωσε σε συνέντευξή της η Trivedi. 

Τα Medicare Advantage είναι προγράμματα υγείας που επιδοτούνται από τις ΗΠΑ και αφορούν σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης που πωλούνται από ασφαλιστές. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν συντονισμένες ιατρικές υπηρεσίες, όπως αμοιβές γιατρού και εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν οφέλη που δεν περιλαμβάνονται στα παραδοσιακά προγράμματα Medicare. 

Στα πιο δημοφιλή προγράμματα συγκαταλέγεται το Medicare Advantage HMO της εταιρείας Cigna Corp (CI), που επιστρέφει στον ασφαλισμένο 200 δολάρια για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα γυμναστηρίου. Πολλούς καταναλωτές έχει «κερδίσει» και το ασφαλιστικό προϊόν της Humana, που όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Jim Turner, «βασικός στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει τα μέλη του στον αθλητισμό και να τα βοηθήσει ώστε να είναι υγιή». Εκ μέρους της εταιρείας United Health, ο κ. Tyler Mason, δήλωσε «πως οι εταιρείες εργάζονται σκληρά για να μπορέσουν να συνδυάσουν ένα ασφαλιστικό προϊόν με την παροχή της συνδρομής σε ένα γυμναστήριο. Όταν η εταιρεία, με βάση τους υπολογισμούς της, βλέπει ότι είναι εφικτό, το προσφέρει και ως παροχή». 

Μεσω των προγραμμάτων Medicare και των προγραμμάτων των ΗΠΑ για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του 2011 αυξήθηκαν κατά 33% και ανήλθαν σε 16.400 εκατ. δολ., σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, για τις τέσσερις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. Ενώ, όπως αναφέρουν αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς, τα «Advantage Plans» ενδέχεται να αυξήσουν τα έσοδα των εταιρειών έως και 10 δισ. δολ. μέχρι το 2015.