Οι «κουλτούρες» διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό χάρτη

 Σημαντικές επιδόσεις κατέγραψε το 2011 η Chartis Ρωσίας, αλλά και το region που ελέγχει ο όμιλος μέσω της Μόσχας, την ευθύνη του οποίου έχει ο Χρήστος Αδαμαντιάδης, Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρείας.
 
Με βάση τα όσα δήλωσε o ίδιος στο iw, το 2011 έκλεισε για την Chartis Ρωσίας με αύξηση της τοπικής παραγωγής κατά 33% στα 60 εκατ. δολάρια και με ένα πολύ καλό combined ratio (83%), γεγονός το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να εξασφαλίσει θετικό καθαρό αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμαντιάδη, η συνολική παραγωγή της Chartis Ρωσίας με τα συμβόλαια που σύναψε με πολυεθνικούς ομίλους που διαθέτουν παρουσία στη Ρωσία, ανήλθε πέρυσι στα 100 εκατ. δολ., και ήταν επίσης αυξημένη σε σημαντικό βαθμό.
 
Φέτος ο στόχος της εταιρείας είναι πιο συντηρητικός. Προβλέπει αύξηση παραγωγής 15%, ωστόσο εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό πολύ εύκολα θα ξεπεραστεί, λόγω τόσο της πολιτικής που ακολουθεί η εταιρεία στην τοπική αγορά, αλλά και των εξελίξεων στον κλάδο.
 
Ειδικότερα, ο κ. Αδαμαντιάδης σημειώνει ότι από τις περίπου 600 ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, περίπου οι μισές θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν σε διάστημα δύο ετών, λόγω των νέων απαιτήσεων σε εποπτικά κεφάλαια, αλλά και της αυστηρότερης πολιτικής την οποία ασκεί το τελευταίο διάσημα η εποπτική αρχή.
 
Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι, πριν από δύο χρόνια στη Ρωσία λειτουργούσαν περί τις 850 εταιρείες και τονίζει ότι ο ανασχεδιασμός του τοπικού «χάρτη» έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση της παραγωγής σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα ασφαλιστικά σχήματα.
 
Η στρατηγική στης Chartis Ρωσίας
 
Οι στρατηγικοί στόχοι της Chartis Ρωσίας για την τρέχουσα χρήση προσδιορίζονται σε τρεις βασικούς άξονες:
 
– Στην ενίσχυση της παραγωγής, τόσο από τις απευθείας πωλήσεις, όσο και μέσω του agency system.
– Στη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της μεσαίας τάξης.
– Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του εμπορικού σήματος της Chartis στην τοπική αγορά και άρα της φήμης της, με σκοπό την καλύτερη δυνατή στήριξη των δύο προαναφερόμενων στόχων της εταιρείας.
 
Κατά τον κ. Αδαμαντιάδη, αν κάπου επικεντρώνεται ασφαλιστική αγορά στη Ρωσία είναι κατά κύριο λόγο στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου και κατά δεύτερο στις ίδιες ζημιές επίσης στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ, πέρα από τη συγκεκριμένες κατηγορίες ασφάλισης, οι Ρώσοι επιμένουν ιδιαίτερα στο χαμηλό ασφάλιστρο, και σε προϊόντα τα οποία διατίθενται μέσω των τραπεζικών δικτύων και τα οποία έχουν να κάνουν με τη κάλυψη του κινδύνου από τη δόλια χρήση πιστωτικών καρτών ή τις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις.
 
Σε ότι αφορά τώρα το region το οποίο ο ίδιος εποπτεύει και το οποίο περιλαμβάνει την Τουρκία και την κεντρική Ασία, ο όμιλος εμφανίζεται και πάλι με ενισχυμένη παραγωγή, η οποία το 2011 ξεπέρασε τα 200 εκατ. δολάρια χωρίς τους πολυεθνικούς λογαριασμούς, ενώ με αυτούς τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες υπερέβησαν τα 250 εκατ. δολ.
 
Για την Chartis Ρωσίας ο κ. Χρ. Αδαμαντιάδης σημειώνει ότι έχει ένα καλό μίγμα χαρτοφυλακίου, με περιορισμένη την παρουσία του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, και με πολλούς εμπορικούς και βιομηχανικού κινδύνους, με σημαντικά συμβόλαια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και με έντονη παρουσία στο banc assurance.
 
Τέσσερις άξονες ανάπτυξης
 
Στο μεταξύ, ο κ. Αδαμαντιάδης προσβλέπει στην αγορά της Ρωσίας θεωρώντας ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, προοπτικές που, όπως τόνισε μιλώντας στο αγγλόφωνο κανάλι RT της ρωσικής τηλεόρασης, βασίζονται σε τέσσερις κύριους παράγοντες:
 
– Τις τραπεζασφαλιστικές εργασίες που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εμφανίσουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
– Τον κλάδο αυτοκινήτου ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει την ασφαλιστική αγορά.
– Το νέο θεσμικό πλαίσιο περί ασφάλισης της αστικής ευθύνης βιομηχανιών που χαρακτηρίζονται από υψηλή επικινδυνότητα, πλαίσιο το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο.
– Τις ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά στις οποίες ήδη αναφέρθηκε ο κ. Αδαμαντιάδης και οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα διαμορφώσουν ένα πιο ξεκάθαρο και υγιές προφίλ στην ασφαλιστική αγορά, που θα την φέρει ακόμη πιο κοντά στον ασφαλισμένο.
 
Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, μπορεί όλα τα προαναφερόμενα να διαμορφώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τη ρωσική ασφαλιστική αγορά, ωστόσο η ανάπτυξη του κλάδου θα παραμείνει δύσκολη δεδομένης και της κουλτούρας από την οποία χαρακτηρίζεται ο μέσος Ρώσος πολίτης. Ειδικότερα, ο κ. Αδαμαντιάδης υπογραμμίζει το γεγονός πως ο Ρώσος αισθάνεται ότι το «κακό» δύσκολα θα τον αγγίξει, πως ο κίνδυνος τον οποίο μπορεί να ασφαλίσει μια ασφαλιστική εταιρεία βρίσκεται μακριά του και έτσι δεν δέχεται εύκολα την ασφάλιση.
 
Κατά συνέπεια, η στάση των Ρώσων έναντι της έννοιας του «κινδύνου» περιορίζει πολύ το πεδίο δράσης των ασφαλιστικών εταιρειών στη Ρωσία, το οποίο για το λόγο αυτό εστιάζεται προς δύο κατευθύνσεις: Στα στελέχη των εταιρειών – πολυεθνικών ή μη που διακατέχονται από άλλη κουλτούρα και στα αστικά κέντρα όπου συγκεντρώνεται και ο κύριος όγκος του ασφαλιζόμενου κοινού στη Ρωσία.
 
Χαμηλή διείσδυση
 
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς στη Ρωσία παραμένει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, κατέχοντας μόλις το 1% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα, που επίσης οι επιδώσεις της χαρακτηρίζονται περιορισμένες το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 2 με 2,5% του ΑΕΠ και στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 8%.
 
Πάντως, ο κ. Αδαμαντιάδης τόνισε ότι η Ρωσία τελευταία εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 15% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας έτσι τη θέση της σε διεθνές επίπεδο, αλλά και αντανακλώντας την εικόνα που εμφανίζουν γενικότερα οι περιφερειακές αγορές.
 
Επίσης, στη Ρωσία το 2011 η ασφαλιστική βιομηχανία δεν αντιμετώπισε υψηλές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, εξέλιξη η οποία επέτρεψε στις εταιρείες να κρατήσουν σε καλά επίπεδα τα τεχνικά, και κατά συνέπεια και τα καθαρά αποτελέσματά τους. Αντίθετη ήταν η εικόνα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρήστο Αδαμαντιάδη, για τα τεχνικά αποτελέσματα στον κλάδο της λιανικής στα οποία ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις λόγω των υψηλών ζημιών τις οποίες κλήθηκαν να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.