Τζέραλντ Τέρνερ: Ο αεικίνητος αντασφαλιστής

Γνωστός στην ασφαλιστική αγορά και πέραν των ελληνικών συνόρων, ο Τζέραλντ Τέρνερ έχει συνδέσει το όνομά του με τον κλάδο των αντασφαλίσεων και αυτό δεν έγινε τυχαία. 

Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για να γίνει η Ελλάδα broker market, φέρνοντας εδώ μια δουλειά που ήταν άγνωστη στα επαγγελματικά μητρώα. 

Δούλευε ανεξάντλητα, καθώς όπως υποστηρίζει «η δουλειά είναι το βασικό μου χόμπι και όταν χτίζεις κάτι από το μηδέν, πρέπει να αφοσιωθείς και για να το αναπτύξεις, αλλά και για να το συντηρήσεις». 

Δεν είναι τυχαίο το ότι από το 1977 μέχρι και το 2003 μονοπώλησε την επαγγελματική μεσιτική αντασφάλιση στην Ελλάδα, όπως και το ότι δοκίμασε να ανοιχτεί στην Κύπρο το 1994 ανάμεσα στους αντασφαλιστικούς κολοσσούς και τα κατάφερε.
Όλα έγιναν μέσα από μια πορεία ζωής που είχε πολλή επιμονή, πολλά βήματα και σίγουρα πολύ κόπο. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει η αντασφάλιση στην Ελλάδα συνώνυμη με το όνομα Τέρνερ, δημιουργώντας μια παράδοση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, καθώς στη δουλειά έχει ενταχθεί και το ένα από τέσσερα παιδιά του, ο γιος του Αλέξανδρος. 

Γιος Εγγλέζου και Ελληνίδας, γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ανήσυχος χαρακτήρας, μόλις τέλειωσε το σχολείο έφυγε για την Αφρική, όπου εργάστηκε ως στέλεχος εμπορικής επιχείρησης. Μόλις πήρε τη «γεύση» που ήθελε, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, όπου ταυτόχρονα μπήκε και στο πανεπιστήμιο. 

Οι επαγγελματικές του αναζητήσεις, όμως, τον διατηρούσαν ανήσυχο. Κάπου στις αρχές του 1973 αποφάσισε να εργαστεί στην Πρόοδο Ασφαλιστική, όπου και παρέμεινε σχεδόν τέσσερα χρόνια, φθάνοντας στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή. Τότε τού γεννήθηκε η σκέψη να δημιουργήσει μια μεσιτική εταιρεία αντασφαλίσεων και αυτό γιατί στην «Πρόοδο», εργαζόμενος στον τομέα εργασιών εξωτερικού, είχε έλθει σε επαφή με τις αντασφαλίσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε το ταξίδι του για το Λονδίνο, προκειμένου να βρει μια εταιρεία για να την αντιπροσωπεύσει στην Ελλάδα. Οι εκεί συνομιλητές του, στην αρχή, τον απέτρεψαν λέγοντάς του «μη χάνεις το χρόνο σου, οι Έλληνες έρχονται εδώ και κάνουν απευθείας τις δουλειές τους». 

Ωστόσο, στην αναζήτησή του εντόπισε την εταιρεία Wigham Poland – η οποία είχε γραφείο στον Πειραιά και δραστηριοποιούνταν στις μεσιτεύσεις ναυτιλιακών ασφαλίσεων – που ενδιαφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί του υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τέρνερ θα εγκατασταθεί στα γραφεία της στον Πειραιά. 

Πέρασαν δύο χρόνια και οι δουλειές είχαν αρχίσει να «τρέχουν». Το 1979 ήταν η στιγμή όπου έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς ο κ. Τέρνερ δημιούργησε υποκατάστημα της εταιρείας στην Αθήνα, πραγματοποιώντας άλματα στην ελληνική αγορά. Λίγο αργότερα όμως ακολούθησαν εξελίξεις στη μητρική εταιρεία η οποία το 1984 εξαγοράστηκε από τη μεσιτική Sedgwick και το νέο εταιρικό σχήμα όπου αναπτύχθηκε στις αντασφαλίσεις μετονομάσθηκε σε E.W. Payne

Οι συνθήκες σταδιακά άλλαζαν, καθώς το ελληνικό γραφείο της εταιρείας και οι δραστηριότητές του παρουσίαζαν μεγέθη που δεν γοήτευαν τη μητρική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά. Όταν το αντιλήφθηκε ο κ. Τέρνερ, τους έκανε πρόταση να αποκτήσει την ανεξαρτησία του αγοράζοντας το 100% του υποκαταστήματος, όπως και έγινε, δημιουργώντας το 1987 τη δική του εταιρεία. 

Η αυτονόμηση ήταν και η αρχή μια νέας δυναμικής πορείας, ώσπου το 1999 η παγκοσμίως γνωστή για τη δραστηριότητά της στη μεσιτεία αντασφαλίσεων Aon τού έκανε πρόταση εξαγοράς την οποία και αποδέχθηκε, καθώς παρέμεινε η «ψυχή» της εταιρείας στην Ελλάδα και σήμερα είναι πρόεδρος όλων των δραστηριοτήτων (αντασφαλίσεις, ασφαλιστική διαμεσολάβηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες) της Aon. 

Αναμφισβήτητα ο κ. Τέρνερ δούλεψε πολύ – και συνεχίζει – καθώς αναφέρει ότι «ο μοναδικός λόγος και τρόπος για να διατηρηθείς στην αγορά είναι να αποδείξεις ότι το αξίζεις». Και τα νούμερα το βεβαιώνουν, αφού όταν ξεκίνησε την αντασφάλιση στην Ελλάδα μόνο το 2% γινόταν μέσω μεσίτη, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έφθασε στο 75%.