Αυξάνονται επικίνδυνα οι ζημιές στον κλάδο πυρός

Βαραίνει επικίνδυνα ο λογαριασμός με τις αποζημιώσεις τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες για τον κλάδο Πυρός, αφού πριν καλά – καλά κλείσει το πρώτο δίμηνο του έτους έχουν «εγγράψει» στις υποχρεώσεις τους από δύο μόνο περιστατικά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει τα 30 με 40 εκατ. ευρώ από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και περί τα 30 εκατ. ευρώ από την πυρκαγιά στη Sprider Stores.

Μάλιστα, αν στα ανωτέρω προστεθεί και η ζημιά στην Alpha Beta Roto, η οποία εξοφλήθηκε κατά ένα μέρος της λίαν προσφάτως, οι υποχρεώσεις του κλάδου Πυρός από τρεις μόλις ζημιές πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούν στο ¼ των ετήσιων εσόδων της κατηγορίας (περί τα 430 εκατ. ευρώ το 2011). 

Ακόμη όμως κι αν υπολογιστούν μόνο οι δύο ζημιές που ξέσπασαν το 2012 και πάλι οι αποζημιώσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 16,3% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κλάδου.

Κι ΄ όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι «μικροζημιές» τις οποίες καλούνται να καλύψουν καθημερινά οι ασφαλιστικές εταιρείες, ούτε και άλλες μεγάλες ζημιές που θα μπορούσαν να προκύψουν στους υπολειπόμενους 10 μήνες έως ότου κλείσει το 2012.

Οι ασφαλιστές ανησυχούν μήπως υπάρξουν και άλλα μεγάλα κρούσματα πυρκαγιών στο διάστημα που ακολουθεί και κυρίως μήπως τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας επαναληφθούν, δεδομένου ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο τα επεισόδια να επαναληφθούν, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, παραμένει μεγάλο.
Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο κλάδος Πυρός, να γυρίσει σε ζημιές, όταν επί πολλά χρόνια φέρνει κέρδη στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά τώρα την πυρκαγιά της Sprider Stores, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια η εταιρεία, που είναι ασφαλισμένη για 32 εκατ. ευρώ, υπολογίζει στις ζημιές σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πρώτες εκτιμήσεις των ασφαλιστών υπολογίζεται ότι η συνολική αποζημίωση θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να φθάσει στο ύψος της Alpha Beta Roto.