Επίσκεψη των σπουδαστών του ΕΙΑΣ στην 1η Ε.Μ.Α.Κ

Στις 30 Ιανουαρίου 2012 οι σπουδαστές του Ετησίου Προγράμματος Ασφαλιστικών Σπουδών 2011 – 2012 του ΕΙΑΣ, επισκέφθηκαν στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους, τις εγκαταστάσεις της πιο επίλεκτης Μονάδας του Πυροσβεστικού Σώματος της 1ης Ε.Μ.Α.Κ, που εδρεύει στην Ελευσίνα.

Με την άφιξη τους στις εγκαταστάσεις της Μονάδας μετά την άριστη υποδοχή από τα στελέχη και τους υπαλλήλους της, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκπαίδευσης όπου ενημερώθηκαν από τον Πυραγό, Μπακύρα Παναγιώτη, σχετικά με την οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμό και τον μέχρι σήμερα ρόλο της (εντός και εκτός Ελλάδος) στη Διαχείριση Φυσικών & Τεχνολογικών καταστροφών.

Εν συνεχεία ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους, ενημερώθηκαν για τον υλικό εξοπλισμό και που χρησιμοποιείται. Έγινε ανάπτυξη του μεγαλύτερου παγκοσμίως βραχιονοφορου οχήματος (88 μέτρων) και παρουσίαση όλου του Διασωστικού Εξοπλισμού. Την παράσταση δε έκλεψε ένας από τους σκύλους διασώστες.Επίσκεψη των σπουδαστών του ΕΙΑΣ στην 1η Ε.Μ.Α.Κ

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση των σπουδαστών με τα ερπυστριοφόρα οχήματα (στον χώρο ασκήσεων) που χρησιμοποιούνται σε δύσβατες περιοχές και σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων για κατάσβεση πυρκαγιών – Διασώσεων και την μεταφορά ασθενών σε Νοσοκομεία.

Οργανωτής και συνοδός της επίσκεψης ήταν ο ε.α Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Θωμάς Τσούρμας, ο οποίος είναι και εισηγητής του Ινστιτούτου.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΙΑΣ, κ. Λευθεριώτης, ευχαριστεί τη Διοίκηση, τον Πυραγό Μπακύρα Παναγιώτη και όλους τους υπαλλήλους της Μονάδας για την τόσο ξεχωριστή και ζεστή φιλοξενία.

Στοιχεία σχετικά με την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.)

Ιδρύθηκε το 1987 μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη jet-oil στη Θεσσαλονίκη και το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας. Έχει δύναμη 101 άτομα και τη θερινή περίοδο ενισχύεται από 216 άτομα εποχικούς Πυροσβέστες. Ο Δ/της της Μονάδας Δημητρακόπουλος Χρήστος φέρει το βαθμό Αρχιπυράρχου. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά οκτώ (8) Ειδικές Μονάδες.
Η 1η Ε.Μ.Α.Κ  της Αθήνας και η 2η της Θεσσαλονίκης είναι οι μονάδες που πηγαίνουν σε αποστολές στο Εξωτερικό.