Μαύρη λίστα για τους επαγγελματίες ασφαλιστές

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η  Απριλίου η μαύρη λίστα για τους ασυνεπείς επαγγελματίες ασφαλιστές, στην οποία θα συγκεντρώνονται στοιχεία για τη συναλλακτική συμπεριφορά όλων των επαγγελματιών του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. 

Η νέα βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε από την Τειρεσίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, θα περιλαμβάνει πράκτορες, μεσίτες και ασφαλιστικούς συμβούλους, που αθετούν συμβατικές υποχρεώσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλίστρων που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους, η κατάθεση πλαστών δικαιολογητικών από την πλευρά των ασφαλιστών ή η πλαστογράφηση της ασφαλιστικής σύμβασης και προϋπόθεση είναι η καταγγελία της σύμβασης από την ασφαλιστική εταιρεία.

Η νέα βάση δεδομένων θα είναι «κλειστή», γεγονός που σημαίνει ότι πρόσβαση σε αυτή θα έχουν μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες και η εποπτική αρχή και όχι οι τράπεζες ή άλλοι φορείς.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστεί το φαινόμενο της παρακράτησης των ασφαλίστρων που είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Οι καθυστερήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις έφθαναν ακόμη και τον ένα χρόνο, αφορούσαν κυρίως στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το 2009 οι οφειλές του δικτύου ανήλθαν στα 990,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 169,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Συνολικά οι οφειλές των ασφαλιστών προς τις εταιρείες αντιπροσώπευαν το 47,2% των συνολικών απαιτήσεων των εταιρειών,  και στο τέλος του 2009, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ανείσπρακτων ασφαλίστρων έθεσε η πίεση που άσκησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων από το δίκτυο των πρακτόρων, αρχικά στο τρίμηνο, με στόχο να συρρικνωθεί σταδιακά στο δεκαπενθήμερο. 

Η πλειοψηφία της αγοράς επιχείρησε να προσαρμοστεί στη μείωση του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων, επιβάλλοντας το τρίμηνο στα δίκτυα με τα οποία συνεργαζόταν, αλλά η κρίση φαίνεται ότι ανέκοψε τη δυναμική της προσπάθειας εξυγίανσης που επιχειρείται από την εποπτική αρχή.

Πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για επανάκαμψη του φαινομένου των καθυστερήσεων, με βασικότερη αιτία αυτή τη φορά την καθυστέρηση στην πληρωμή των ασφαλίστρων από τους ίδιους ασφαλισμένους. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με προσημειώσεις ακινήτων των ασφαλιστών, προκειμένου να χορηγήσουν πίστωση χρόνου στην απόδοση των ασφαλίστρων από το δίκτυο των διαμεσολαβούντων με το οποίο συνάπτουν συνεργασίες. 

Οι προσημειώσεις ακίνητης περιουσίας αποτελούν πλέον συνήθη πρακτική από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις συνεργασίες με το δίκτυο των διαμεσολαβούντων, αλλά και να περιορίσουν τις επισφάλειες από τα ανείσπρακτα ασφάλιστρα.