Φορολογικές απαλλαγές θα σώσουν τις ασφαλιστικές

Ζήτημα επιβίωσης αποτελεί για πολλές ασφαλιστικές εταιρείες η στήριξή τους από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από την εθελοντική συμμετοχή τους στο PSI+.
 
Με επιστολή τους προς του υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Γιώργος Κώτσαλος και ο Γενικός Γραμματέας, Ιωάννης Κατσουρίδης, ζητούν την άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την απομείωση των ομολόγων, ώστε να μην κληθούν να καταβάλλουν και φόρους για κέρδη που σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν φέτος λόγω και του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.
 
Το iw φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή αναδεικνύοντας το πόσο κρίσιμο και σημαντικό είναι το εν λόγω θέμα για τον κλάδο, που πέραν των άλλων προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να διατηρήσει τη ρευστότητά του, έχοντας μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει και την έξαρση των εξαγορών και ακυρώσεων παλαιών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε η Ένωση στον υπουργό Οικονομικών, στις 30 Ιανουαρίου:
 
«Με πρόσφατο υπόμνημά μας είχαμε εκθέσει λεπτομερώς τα αιτήματά του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου που αφορούσαν στην προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για το λογιστικό, φορολογικό και εποπτικό χειρισμό των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που θα ενταχθούν στο μηχανισμό του PSI σε εκτέλεση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011 της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Όπως γνωρίζετε, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλλει έμπρακτα στις εθνικές προσπάθειες διάσωσης και παραμονής της χώρας στο ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον και τούτο παρά τις πρόδηλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εξεύρεση κεφαλαίων.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση βασικών παραμέτρων εφαρμογής του PSI βαίνουν προς ολοκλήρωση, θα θέλαμε να επισημάνουμε εκ νέου την ανάγκη να διασφαλιστεί ο περιορισμός της συνολικής ζημιάς που θα υποστούν οι εταιρείες του κλάδου λόγω του PSI μέσω ειδικής ρύθμισης, η οποία ρητά θα προβλέπει τη φορολογική αναγνώριση της ζημιάς που θα προκύψει.
 
Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραμένει γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μέχρι σήμερα εγγράψει αποτιμητικές ζημιές των ομολόγων που οφείλονται στη συνεχιζόμενη απομείωσή τους και οι οποίες με βάση το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς δεν είναι εκπεστέες από τα ακαθάριστα φορολογικά έσοδά τους. Για το λόγο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη τη θέσπιση, επιπλέον, αυτοτελούς ρύθμισης, η οποία να επιτρέψει τη φορολογική αναγνώριση των ζημιών αποτίμησης που επήλθαν στη χρήση του 2011 είτε σταδιακά είτε εφάπαξ.
 
Εξίσου εύλογη κρίνεται και η λήψη νομοθετικής παρέμβασης με την οποία, κατά παρέκκλιση του άρθρου 111 του ΚΦΕ και υπό τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες χρηματοοικονομικής κρίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο PSI, θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου με συντελεστή 80% με τις φορολογικές δηλώσεις της χρήσης 2011 (οικονομικού έτους 2012). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απόλυτα δικαιολογημένη διότι στο πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου, ρητά αναφέρεται ότι η βεβαίωση της προκαταβολής γίνεται έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα της διανυόμενης φορολογικής περιόδου, ήτοι της τρέχουσας χρήσης 2012, που σε περίπτωση εφαρμογής του PSI και των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων που αναμένονται να προωθηθούν από το υπουργείο, καθιστούν ουσιαστικά την προκαταβολή αυτή άνευ αντικρίσματος, δεδομένου ότι οι εταιρείες θα εμφανίσουν αρνητικά ή σχεδόν μηδενικά φορολογητέα κέρδη.
 
Εξάλλου ο νομοθέτης έχει ήδη προβλέψει τη μείωση του προκαταβλητέου φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις εταιρείες σε περίπτωση μείωσης του εισοδήματός τους κατά 25% και άνω. Βάσει του σκεπτικού του νομοθέτη, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 53 του ΚΦΕ, το ανωτέρω τεθέν αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών έχει βάσιμο νομικό έρεισμα, δεδομένου ότι η επίπτωση των όρων ανταλλαγής των ήδη κατεχόμενων ομολόγων θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 25% και σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών το κόστος από τη συμμετοχή στο PSI θα εξανεμίσει τα όποια θετικά αποτελέσματα και κέρδη από τη δραστηριότητά τους κατά την τρέχουσα εταιρική χρήση.
 
Ελπίζουμε ότι κατανοώντας τη βασιμότητα του αιτήματος θα προβείτε στη σχετική ρύθμιση.
 
Παραμένουμε εξάλλου στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση επί των προαναφερόμενων».