Μάχη απόκτησης χαρτοφυλακίων

– Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τις ασφαλιστικές εταιρείες που εδώ και καιρό υπόκεινται σε απώλειες συμβολαίων.

– Για κάποιες μάλιστα που έχουν ένδοξο παρελθόν και υψηλή θέση στην αγορά το πλήγμα είναι μεγαλύτερο καθώς εμπεριέχει και μια παράμετρο ηθική, που κάνει ακόμα χειρότερο το συναίσθημα της απώλειας.

– Έτσι και γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν οι εντυπώσεις που δημιουργεί το αναμφβισβήτητο αποτέλεσμα του 2011 που δείχνει πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου που ανέρχεται σε περίπου 12% στον κλάδο Ζωής και περίπου 5% στις γενικές ασφάλειες.

– Και το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι παρά η αρχή των εξελίξεων που έπονται από το γεγονός ότι εξαγοράζονται συμβόλαια, ακυρώνονται συμβόλαια, περιορίζονται οι καλύψεις των συμβολαίων και γενικά αναπτύσσεται μια τάση απομάκρυνσης των πελατών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

– Και λέμε ότι είναι η αρχή καθώς η τάση αυτή δε δείχνει να ανακόπτεται ούτε και φέτος καθώς οι πρώτες ημέρες του χρόνου που δίνουν «δείγμα γραφής» για το επόμενο διάστημα κάνουν ολοφάνερο ότι αυξάνονται οι άνθρωποι που επιλέγουν απλά: να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους επηρεασμένοι από το κλίμα που επικρατεί –δηλαδή πανικού- αγνοώντας τα οφέλη της ασφάλισης.

– Όπως και να έχει οι εταιρείες και οι διοικήσεις τους το γνωρίζουν καλά το πρόβλημα αλλά μάλλον αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν καίρια και επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν με τους παραδοσιακούς τρόπους γνωστούς σε όλους.

– Παλεύουν δηλαδή μεταξύ τους για να παίρνουν χαρτοφυλάκια η μία από την άλλη βρίσκοντας βέβαια εύκολη λεία στην τακτική τους αυτούς που έχουν αφθονία….

– Δηλαδή από την μια πλευρά δεν ομολογούν ότι διψούν και από την άλλη αγνοούν ηθελημένα ότι ακόμα και οι πλουσιότερες πηγές εξαντλούνται.

– Όσο δε για την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων ούτε λόγος καθώς είναι δουλειά για τους χειρωνάκτες…