Προοπτικές ανάπτυξης στα ενεργειακά έργα και την Περιβαλλοντική Ευθύνη

Σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης προσφέρουν στους μεσίτες ασφαλίσεων οι ασφαλίσεις ενεργειακών έργων και οι καλύψεις που φορούν στην Αστική Ευθύνη Περιβάλλοντος, υπερκαλύπτοντας τυχόν απώλειες εσόδων από άλλες βασικές δραστηριότητές τους, που καταγράφονται λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος.

Όπως σημειώνει στο iw ο διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας «Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers», κ. Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, τα μεσιτικά γραφεία έχουν την ευκαιρία αναπτυσσόμενα προς τους δύο προαναφερόμενους κλάδους να εξασφαλίσουν αύξηση των εργασιών τους κατά 5 με 10% σε μια περίοδο κατά την οποία η ασφαλιστική βιομηχανία καταγράφει απώλειες παραγωγής σε όλους σχεδόν του κλάδους ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομοθέτηση των ευθυνών έναντι του περιβάλλοντος δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναπτύξει προϊόντα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, όπως αυτά που καλύπτουν την Αστική Ευθύνη Περιβάλλοντος, προϊόντα τα οποία σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν υψηλούς τζίρους.

Όσο για την ενεργειακή αγορά, η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των αιολικών έργων δημιουργεί μια ακόμη κατηγορία προϊόντων για την ασφαλιστική βιομηχανία με προοπτικές ανάπτυξης, με τους μεσίτες ασφαλίσεων να μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ασφάλιση ανάλογων επενδύσεων, οι οποίες, λόγω και της απελευθέρωσης της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιασθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όσο για τις επιδώσεις των μεσιτών ασφαλίσεων κατά το 2011, ο κ. Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, δήλωσε στο iw ότι ακόμη είναι νωρίς να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο διαισθάνεται ότι ο κλάδος κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να αντιδράσει έναντι της κρίσης.