Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ θα συνεχίσει να κάνει τη διαφορά

«Η ΕΥΡΩΠΗ είναι διαφοροποιημένη έναντι του ανταγωνισμού και με σταθερά και προσεκτικά βήματα θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην επόμενη δύσκολη για την αγορά και την οικονομία περίοδο» ανάφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικόλαος Μακρόπουλος μιλώντας χθες στην εκδήλωση κοπής πίτας της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Παρουσία των ανώτατων στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία συμμετέχει στο Μ.Κ. της Ευρώπης, μεγάλων Brokers και άλλων συνεργατών, στελεχών και φίλων ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος εκπέμποντας σταθερότητα για την πορεία της εταιρείας του τόνισε ότι «θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και κερδοφόρο πορεία της» και κατέγραψε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΡΩΠΗ  κατάφερε μέσα από συνειδητές επιλογές να προχωρεί απρόσκοπτα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και ταυτόχρονα να ξεχωρίζει. Ειδικότερα, εστίαζε στο ότι από την ίδρυσή της η εταιρεία λειτουργεί στο τρίπτυχο: φερεγγυότητα, αξιοπιστία, και ποιότητα και αυτό συνεπάγεται ότι σέβεται τους πελάτες, τους συνεργάτες, τους θεσμούς και μεριμνά να είναι –όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά και από πεποίθηση- απολύτως συνεπής απέναντί τους. Παράλληλα ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος τόνισε ότι η ΕΥΡΩΠΗ από την ίδρυσή της έχει κερδοφόρες χρήσεις, ως συνέπεια  της προσεκτικής και οριοθετημένης εταιρικής πολιτικής που ακολουθεί, η οποία έχει αποδώσει οφέλη που αποτυπώνονται όχι μόνο στα οικονομικά στοιχεία, στις αποζημιώσεις που καταβάλλει άμεσα η εταιρεία και σε πολλά άλλα (υψηλή οργανωτική δομή, έμπειρο στελεχιακό δυναμικό,  υγιή διάρθρωση χαρτοφυλακίου), αλλά πολύ περισσότερο δημιουργεί  παρακαταθήκη για το μέλλον καθώς και για τους υφιστάμενους αλλά και μελλοντικούς πελάτες της εταιρείας.

Ακόμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έδωσε έμφαση στην διαφορά που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών λέγοντας ότι «η ΕΥΡΩΠΗ έχει καθιερωθεί ως ασφαλιστική μπουτίκ», θέλοντας δηλαδή να τονίσει ότι το μικρότερο έναντι άλλων μέγεθος μιας ασφαλιστικής εταιρείας δε θα πρέπει να συγχέεται με την οικονομική ευρωστία και την συνέπειά της. Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε ότι «μας ενδιαφέρει η υγιής ανάπτυξη και δεν αποτελεί αυτοσκοπό η εξασφάλιση μεριδίων. Δεν πιστεύω ότι το μέγεθος αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την κερδοφορία μίας εταιρείας. Small is beautiful».

Επίσης μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κ. Νικόλαου Μακρόπουλου που το iw εκιτμά ότι πρέπει να παρουσιαστούν έχουν ως εξής: 

1.Η φερεγγυότητα της Ευρώπης επιβεβαιώνεται από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών συμπλήρωσης της 5ης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS 5) στο πλαίσιο της εφαρμογής του Solvency II.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young, προκύπτει ότι από τον υπολογισμό του S.C.R (SOLVENCY CAPITAL REQUIREMENT) τα ίδια κεφάλαια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν  τα απαιτούμενα κεφάλαια φερεγγυότητας κατά 153% για το 2010. 

2. Η Ευρώπη κατέβαλε τα τελευταία 3 χρόνια μόνο σε 4 γεγονότα 18 εκατομύρια χωρίς καθυστέρηση. Συγκεκριμένα κατέβαλε σε πελάτες της 8,3 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές από τα καταστροφικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 στην Αθήνα.

Το 2009 κατέβαλε ποσό € 4.800.000 που αφορούσε την συνασφαλιστική συμμετοχή από την πτώση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Ακόμα πλήρωσε το ποσό των € 1.000.000 στην Εθνική Ασφαλιστική για το κτίριο ιδιοκτησίας της επί της οδού Αμαλίας για ζημιές από βανδαλισμούς και οχλαγωγίες. Σημαντική είναι η συμμετοχή της Ευρώπης στην πρόσφατη ζημιά –ίσως της μεγαλύτερης ζημιάς στην Ελλάδα- που  αφορά την Alfa Beta Roto η οποία έκλεισε στα € 26.000.000. Η Ευρώπη συμμετείχε με ποσοστό 10% και ανταποκρίθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση.

3. Το combined loss ratio είναι 87,05% και τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων ήταν € 1.807.782 έναντι € 1.628.479 ήτοι αύξηση 11%. Η Ευρώπη το 2011 είχε αύξηση παραγωγής 19,57%, η παραγωγή στον κλάδο πυρός που αντιστοιχεί στο 55% του συνολικού χαρτοφυλακίου και είχε αύξηση 6% παρόλη την ακύρωση μεγάλων συμβολαίων λόγω μη πληρωμής γιατί πολλοί μεγάλοι πελάτες είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νέες συνθήκες της οικονομίας, είτε έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99.

4. Το κτίσιμο ενός αξιόπιστου, δυναμικού και ισχυρού brand name έδωσε στην ΕΥΡΩΠΗ την δυνατότητα ισχυρής παρουσίας στα συμβόλαια ασφάλισης μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων. Αυτό οφείλεται στην στρατηγική της απόφαση να συνεργάζεται μόνο με μεγάλες και αποδεδειγμένα φερέγγυες αντασφαλιστικές εταιρίες αλλά και να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους της γρήγορα και δίκαια.