Οι νέες ασφαλιστικές βάσεις…

Τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών αρχίζουν να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την εξέλιξη της αγοράς στο επόμενο διάστημα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον που να προμηνύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η άποψή τους, όπως αναφέρουν ακόμα και σε επίσημες τοποθετήσεις τους, είναι ότι η πρόοδος των ασφαλιστικών εργασιών μπορεί σε πρώτη φάση να επηρεάστηκε από το οικονομικό περιβάλλον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζεται άμεσα και στενά με τέτοια «αλλότρια» θέματα και οφείλει εκ της φύσης της να συναρτάται αποκλειστικά και μόνο στην αυτόνομη προσπάθεια των εταιρειών και των συνεργατών τους, καθώς και στην ουσία αυτών που προσφέρει η ασφάλιση. 

Και ίσως να μην έχουν άδικο, καθώς τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι «παντός καιρού» και κακώς έχουν συνδεθεί  με περιόδους ευμάρειας και αφθονίας χρημάτων αφού η λειτουργία τους, η σημασία τους και η προσφορά τους αποσκοπούν στο να δημιουργούν καλές συνθήκες στους κατόχους τους την ώρα που στο περιβάλλον έχει προκύψει κάτι αστάθμητο ή κακό. Η διάσταση αυτή είναι που σαφώς από την κεκτημένη ταχύτητα των περασμένων ετών ξεχάστηκε αλλά όπως δείχνουν τα μηνύματα αρχίζει να επανέρχεται στην ασφαλιστική οικογένεια. Και σε αυτό στηρίζονται οι εκτιμήσεις των «παλιών» της αγοράς όπου διαβλέπουν πρόοδο το επόμενο διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλιστές θα δουλέψουν παραδοσιακά. 

Δηλαδή θα βγουν δυνατά στο δρόμο, θα ξεσκονίσουν πελατολόγια, θα ενημερώσουν για τα νέα προϊόντα θα πείσουν τους πολίτες για την σημασία των ασφαλιστικών συμβολαίων και επίσης για την τιμή τους. Διότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι αναφορικά με τα ασφάλιστρα υπάρχει διάχυτη πλάνη καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι ακριβά. Αγνοούν επίσης ότι υπάρχουν δεκάδες ασφαλιστικά προϊόντα όπως επίσης αγνοούν και το πόσο στοιχίζουν. 

Και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των ασφαλιστών πρώτον διότι δεν ενημερώνουν σωστά και δεύτερον διότι στο παρελθόν έχασαν τον προσανατολισμό τους και αντί να προσφέρουν «προστασία» προσέφεραν επενδύσεις. Αποκαλύπτεται ότι το οικοδόμημα θέλει καινούργιες βάσεις…