1 δις δολάρια θα φτάσουν οι αστικές ευθύνες του Costa Concordia

Τη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημία της ναυτικής ασφάλισης  μπορεί να αποτελέσει το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που προσάραξε σε ύφαλο στο νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω του διεθνούς τύπου ο καπετάνιος του Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει την πορεία του, χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια και έγκριση, και να περάσει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Τζιάλο, κάνοντας την χάρη σε μέλος του πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε  4.229 επιβάτες και μέλη πληρώματος από τους οποίου 11 βρέθηκαν νεκροί και 24 αγνοούνται. 

Το Costa Concordia είχε ασφαλιστεί από δώδεκα εταιρείες μεταξύ των οποίων είναι και οι Bermuda’s XL Group, Assicurazioni Generali SpA, και RSA Insurance Group, σύμφωνα με το Bloomberg, που θα κληθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να πληρώσουν συνολικά ζημιές ύψους 513 εκατ. δολαρίων. 

Μία ομάδα της εταιρείας XL, ερευνά από την προηγούμενη εβδομάδα την υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου, αλλά σύμφωνα με το Reuters δεν έχει ακόμα υπολογισθεί το κόστος που προκύπτει από την ασφάλιση του πλοίου ή τα ζητήματα αστικών ευθυνών. Η χρονική πάντως συγκυρία φαίνεται πως ήταν ατυχής για την εταιρεία καθώς το ατύχημα με το Concordia συνέβη λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της XL για απώλειες ύψους 220 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις για τα καταστροφικά γεγονότα του 2011.

Όπως μεταδίδει το Business Insurance η προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις αποζημιώσεων ύψους 1 δις δολαρίων.  Ο κ. Joy Fernhough, αναλυτής της  Espirito Santo bank στο Λονδίνο σε μία αρχική έρευνα υπολόγισε ότι οι απώλειες κυμαίνονται από 500 εκατ. έως 1 δις δολάρια, ενώ ο Nick Johnson, αναλυτής στη Numis Securities Ltd στο Λονδίνο αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες απώλειες μπορούν να φτάσουν τα 600-800 εκατ. δολάρια.

Πληροφορίες: Royalgazette και Business Insurance