Κρίσιμο επίπεδο για το ευρώ το 1,2880

Εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή ανάκαμψη του ευρώ με το ενιαίο νόμισμα να αντιδρά ανοδικά προς τα 1,2800 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να διασπάσει τα υψηλά επίπεδα της περασμένης Παρασκευής στο 1,2880 ώστε να απομακρύνει τις πτωτικές πιέσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μια βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση. Τα καλύτερα στοιχεία του δείκτη ZEW στη Γερμανία σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά σχόλια της Lagarde (αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης), λειτούργησαν ως καταλύτες για την ενίσχυση του ευρώ αν και παραμονεύει μια ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό PSI καθώς και πιθανή απογοήτευση από τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για κρίση παρόμοια με αυτή της Lehman Brothers. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν έδωσαν μεγάλη βάση ούτε στις αρνητικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα το ζεύγος USD/JPY καθώς είναι πιθανό να διασπάσει σημαντικό επίπεδο στήριξης στο 76,55. Ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο στρέφει το ενδιαφέρον μας σε μια πτωτική πορεία της ισοτιμίας, η οποία είναι πιθανό να ξαναδοκιμάσει τα ιστορικά χαμηλά στο 75,55. Επίσης, το EUR/CHF έχει επιστρέψει στην περιοχή του 1,2000, προσεγγίζοντας το «όριο» που είχε θέσει η SNB. 

Το EUR/JPY προσπαθεί να βγει από τα υπερπουλημένα επίπεδα και να απομακρυνθεί από τα πολυετή χαμηλά κάτω των 100 γεν, χωρίς να το έχει καταφέρει. Η ισοτιμία θα πρέπει να περάσει πάνω από το 98,80 για να επιβεβαιωθεί μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή.

Τέλος, το EUR/AUD δεν έχει προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον παρ’ όλα που διαπραγματεύεται σε υπερπουλημένο έδαφος, όπως δείχνουν τα ημερήσια γραφήματα, και σε πολυετή χαμηλά επίπεδα. Το ζεύγος θα πρέπει να διασπάσει το 1,2450 προκειμένου να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμη διόρθωση.