Σε εύθραυστη ισορροπία η αντασφαλιστική αγορά

Η πρόταση του αντασφαλιστικού κλάδου για την ανάληψη κινδύνου το 2012, υπήρξε στα επίπεδα του 2011 καθώς η βιομηχανία της αντασφάλισης ανταποκρίθηκε γρήγορα στις αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστών απέναντι σε ένα μακρύ κατάλογο καταστροφών που οδήγησε τις απαιτήσεις που γεννήθηκαν τη διετία 2010 – 2011 στα επίπεδα που δημιούργησαν οι καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ την περίοδο 2004 – 2005. 

Σύμφωνα με μελέτη της AON, η κεφαλαιακή επάρκεια της παγκόσμιας αντασφαλιστικής βιομηχανίας παραμένει ισχυρή, συντηρώντας τον ανταγωνισμό στην ανάληψη κινδύνων, με συνέπεια την ικανοποίηση των απαιτήσεων που υπήρξαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2012 και μάλιστα σε αυξητικές τιμές, όρους και συνθήκες. 

Τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου, παραμένουν με τη σειρά τους ισχυρά, παρά τα σημαντικά καταστροφικά γεγονότα του 2011. Η κερδοφορία και η κεφαλαιακή επάρκεια της ασφαλιστικής βιομηχανίας δοκιμάζονται από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τα αντίστοιχα προβλήματα δανεισμού στις ΗΠΑ. Τα κέρδη της ασφαλιστικής βιομηχανία στην Αμερική επηρεάστηκαν επίσης από τα αυξημένες ζημιές που προκάλεσαν οι ανεμοστρόβιλοι, οι θύελλες και το χαλάζι. Παρά τα αυξημένα καταστροφικά φαινόμενα, η ασφαλιστική βιομηχανία δεν υποχρεώθηκε να αγοράσει αυξημένα επίπεδα αντασφαλιστικής κάλυψης, ή να αυξήσει τις τιμές και να μειώσει τη συμμετοχή της στην ανάληψη κινδύνων, αλλά η πλειοψηφία αυτών των προγραμμάτων θα πρέπει να ανανεωθεί εντός του 2012 και είναι πολύ πιθανό οι κυβερνήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από τα καταστροφικά γεγονότα του 2011, να υποχρεωθούν να αυξήσουν τα επίπεδα της αντασφαλιστικής κάλυψης κατά τις ανανεώσεις που θα γίνουν τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012. 

Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι σε θέση να αναλάβει την κάλυψη μεγάλων καταστροφικών κινδύνων ειδικά για τις περιοχές που της εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία, καθώς τα κεφάλαια που διαθέτουν οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές και οι επενδυτές, έχουν επαρκή αποτελεσματικότητα για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. 

Τα νέα καταστροφικά μοντέλα δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη υψηλότερη ζήτηση για την αντασφάλιση, καθώς υιοθετήθηκαν σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από μεγάλα καταστροφικά γεγονότα με συνέπεια να μην υιοθετηθούν ομοιόμορφα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες ασφαλιστικές εταιρείες. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είχε σαν αποτέλεσμα να μην εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση για τα όρια αντασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για πρόσθετη αντασφαλιστική κάλυψη από τους ευρωπαίους και αμερικάνους ασφαλιστές παραμένει ευαίσθητη τιμολογιακά, καθώς θεωρείται πιθανό η ασφαλιστική βιομηχανία να συγκράτησε τις απαιτήσεις για πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα στις αγορές.

Το ενδιαφέρον των ασφαλιστών για συνολική κάλυψη, ως συνέπεια των σημαντικών απωλειών που υπήρξαν το 2011, έχει αυξηθεί.  Εντούτοις η τάση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί στην πράξη με την εμφάνιση νέων αγοραστών για το προϊόν στις αρχές του 2012. Αρκετοί ασφαλιστές επέλεξαν κατά την ανανέωση των συμβάσεων να αυξήσουν τις συνεργασίες τους παρά να αυξήσουν τις τιμές και η ζήτηση ενδέχεται να προέλθει μέσα από μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση των αναγκών των ασφαλιστών από την αντασφαλιστική βιομηχανία.

Η ασφαλιστική βιομηχανία δοκιμάζει ένα βελτιωμένο περιβάλλον τιμολόγησης για τις περιοχές που δραστηριοποιείται, ακόμη και αν αυτές δεν έχουν επηρεαστεί από μεγάλες καταστροφές, επεκτείνοντας την ανάγκη για την ανάληψη διοικητικής δράσης πέραν του τεχνικού αποτελέσματος που επιτεύχθηκε μια συγκεκριμένη χρονιά. Η έρευνα της AON δείχνει ότι οι ζημιές που έλαβαν χώρα είναι ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των ΗΠΑ, στα ίδια επίπεδα με αυτά της δεκαετίας του 1960. Αυτή η συνεχής πτώση εξηγεί ενδεχομένως τη συγκρατημένη ζήτηση για την ασφαλιστική βιομηχανία. 

Το 2011 αποτέλεσε μια χρονιά όπου ο αντασφαλιστικός κλάδος έκανε σαφή την ικανότητά του να προτείνει επαρκείς λύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει ισχυρή δυναμικότητα, δημιουργικότητα και αξιοπιστία για να υποστηρίξει τη δημιουργία αξίας για την ασφαλιστική βιομηχανία το 2011.

Την έρευνα της AON μπορείτε να δείτε εδώ