Οι τεχνικές ενδείξεις προειδοποιούν για μια πιθανή αντίδραση του ευρώ

Παρόλο που τα θεμελιώδη στοιχεία συνεχίζουν να είναι αρνητικά για το ευρώ, δε θα αποκλείαμε τη πιθανότητα για ένα βραχυπρόθεσμο διορθωτικό ράλι του ευρώ στις επόμενες συνεδριάσεις. Οι ημερήσιες τεχνικές ενδείξεις βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανοδικής αντίδρασης πριν συνεχιστεί η υπάρχουσα τάση. Υπάρχουν κάποιες εντολές buy-stop, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω από τα 1,2815 και θα αναζητήσουμε μια άνοδο πάνω από αυτά τα επίπεδα τις επόμενες ημέρες που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά πίσω στη περιοχή του 1,3000-1,3200 τις επόμενες ημέρες. Τελικά όμως, παραμένουμε απαισιόδοξοι για το ευρώ και στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα προς το 1,2000 τους επόμενους μήνες.

Θεμελιωδώς, έχουν σημειωθεί πολύ λίγα που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και με τη τελευταία πράξη χρηματοδότησης της ΕΚΤ να έχει αποτύχει να πείσει τους επενδυτές ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό πρόβλημα έχει επιλυθεί και με τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων να συνεχίζουν να διευρύνονται, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές που αναζητούν να ‘χτίσουν’ μακροπρόθεσμες θέσεις πώλησης στην ισοτιμία. Ακόμα, πρόσφατα το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές του για τη παγκόσμια ανάπτυξη και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Την τρέχουσα εβδομάδα, οι επενδυτές θα εστιάσουν στα αποτελέσματα των δημοπρασιών ομολόγων, στα επίσημα σχόλια κεντρικών τραπεζιτών και πολιτικών αξιωματούχων, στα σχόλια των οίκων αξιολόγησης και στα μακροοικονομικά στοιχεία για την Αμερική, κυρίως για τις λιανικές πωλήσεις. Όσον αφορά τη στρατηγική, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε κάποια από τα ζεύγη του ευρώ καθώς οι ισχυρές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αντιστροφές. Τα ζεύγη αυτά είναι τα EUR/JPY και EUR/AUD. Το δολάριο Αυστραλίας σημειώνει τη χειρότερη απόδοση από τις αρχές της συνεδρίασης λόγω των απροσδόκητα χαμηλών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.