«Παγώνουν» τα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου

Στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης «προσγειώνονται» οι ασφαλιστικές εταιρείες που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υποχρεώνονται είτε να διατηρήσουν σταθερά τα ασφάλιστρα στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, είτε να τα μειώνουν, και γενναία μάλιστα.

Πρώτη η Εθνική Ασφαλιστική, που ως leader του κλάδου δίνει κάθε χρόνο το ρυθμό της αγοράς, παραμονές αλλαγής του χρόνου δεν ανακοίνωσε στο δίκτυό της αυξητικές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για το 2012, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την απόφαση των στελεχών της να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό προφίλ της εταιρείας. Ήδη, εξάλλου, η Εθνική έχει απολέσει περί τα 200.000 οχήματα από το χαρτοφυλάκιό της, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του στόλου της.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία θα αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της περί τα μέσα του έτους, καθότι τότε θα ισχύσουν και οι τελευταίες αυξήσεις στα κατώτερα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης στον κλάδο Αυτοκινήτων.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση των περισσοτέρων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό να ακολουθούν, όπως κάθε χρόνο εξάλλου, το leader της αγοράς στην τιμολογιακή του πολιτική.

Μάλιστα, ορισμένες, μέσω του παραμετρικού συστήματος τιμολόγησης περνούν στην κατανάλωση και μειωμένα ασφάλιστρα προκειμένου να καταστούν περισσότερο ελκυστικές στους ασφαλισμένους.

Την πολιτική των σταθερών ή και μειωμένων ασφαλίστρων φέρονται να εφαρμόζουν εταιρείες όπως οι Interamerican, Allianz, EFG Eurolife, ATE Ασφαλιστική, Generali, Ergo, International Life, Συνεταιριστική Ασφαλιστική και Μινέττα. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι φέτος αρκετές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους από την 1η Φεβρουαρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το χαμηλό ασφάλιστρο στο οποίο επιμένουν ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να προκαλέσει την προσοχή της τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα κληθεί να μελετήσει την αποθεματοποίηση του συνόλου της αγοράς και να αποφασίσει το αν και κατά πόσο θα πρέπει να παρέμβει με μέτρα ή άλλες πρωτοβουλίες.