Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση

Το δολάριο σημείωσε μικρές μεταβολές έναντι των βασικών νομισμάτων σε μια ακόμα ήσυχη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών. Το μεγαλύτερο θύμα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης, η Ιταλία, θα προχωρήσει σήμερα στην πώληση τίτλων 179 ημερών ύψους 9 δισ. ευρώ και ομολόγων λήξης το 2013 ύψους 2,5 δισ. ευρώ. 

Όπως, συνήθως, η προσοχή των traders θα στραφεί στις αποδόσεις και στην κάλυψη ώστε να αποκομίσουν εικόνα για τη διάθεση των επενδυτών να δανείσουν στις χώρες της Ευρωζώνης και συνεπώς αν οι χώρες αυτές θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας μια χρεοκοπία.

Τα CDS των 5ετών ομολόγων της Ευρωζώνης ενισχύονται σήμερα, ενώ τα spreads ανάμεσα στο 10ετές Bund και τα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης διευρύνονται, γεγονός που δείχνει ότι επιστρέφουν οι φόβοι στις αγορές. Τα futures των S&P 500 δείχνουν πτώση, αποκαλύπτοντας αποστροφή ρίσκου και πιθανή ενίσχυση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων υψηλού ρίσκου.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων στην Ιαπωνία, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ασιατικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου, οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν την χειρότερη μέτρηση από το Μάρτιο, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει έντονο αποπληθωρισμό.