Μικρή ενίσχυση της μεταβλητότητας μετά το εορταστικό διάλλειμα

Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα με την επιστροφή μερίδας επενδυτών στα trading desks. Ωστόσο, με το Λονδίνο και κάποιες ευρωπαϊκές αγορές να παραμένουν κλειστές, δεν περιμένουμε τίποτα δραματικό στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος. Στην πραγματικότητα, δεν περιμένουμε σημαντικές διακυμάνσεις έως τις αρχές του 2012 όταν η δραστηριότητα θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αξιοσημείωτη εικόνα παρουσιάζει η αγορά του χρυσού με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται υπό πίεση και να διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.600 δολάρια, κάτι που σε ωριαίο γράφημα φαίνεται να διαπραγματεύεται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος καταλύτης για αυτές τις ρευστοποιήσεις, αν και το δολάριο Αυστραλίας που έχει ισχυρή συσχέτιση με το χρυσό δέχεται και αυτό πιέσεις.

Οι επενδυτές εκτιμούμε ότι θα επικεντρωθούν σε ορισμένες εξελίξεις από την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως αναφορικά με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η S&P σχολίασε αρνητικά τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι αυτές δεν θα εξανεμίσουν την απειλή των υποβαθμίσεων στην Ευρώπη, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι ο μοναδικός λόγος που ο οίκος καθυστέρησε τις αξιολογήσεις των 15 κρατών της Ευρωζώνης είναι για να αποφευχθούν υποβαθμίσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εντοπίσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στη WSJ που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές το 2012. Το άρθρο έχει τον τίτλο: «Πιθανή μια ένδειξη από τη Fed για χαμηλά επιτόκια και το 2014» και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αρνητική αντίδραση του δολαρίου αν επαληθευτεί. Ωστόσο, οι όποιες ρευστοποιήσεις δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια δεδομένου ότι η Fed έχει ήδη δεσμευτεί για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013 τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της δεν αποδέχονται αυτό το χρονικό περιορισμό. Μάλιστα εκτιμούμε ότι ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση της Fed θα γίνει μνεία επί του θέματος.

Ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές

Αν και επιφανειακά η στρατηγική φαίνεται να μην αφορά την αγορά συναλλάγματος, τη θεωρούμε ως μια εξαιρετικά ελκυστική επιλογή για ένα χαρτοφυλάκιο το 2012 αλλά και για δυνητικό arbitrage. Το νομίσματα έχουν υπεραποδόσει έναντι του δολαρίου τα τελευταία χρόνια και τελικά φαίνεται ότι αυτή η τάση είναι κοντά σε μια αντιστροφή υπέρ του δολαρίου. Ωστόσο, οι αγορές στο δολάριο παραμένουν επικίνδυνες και η απευθείας έκθεση στο δολάριο μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι συστάσεις μας για όσους δεν κατοικούν στην Αμερική είναι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμερικανικές μετοχές. Τι σημαίνει αυτό;

Εδώ είναι το πως οραματιζόμαστε αυτή τη στρατηγική. Αν οι υπάρχουσες συσχετίσεις συνεχιστούν και οι αμερικανικές μετοχές κινηθούν υψηλότερα τότε ο επενδυτής θα ευνοηθεί από τις αποδόσεις των μετοχών αλλά την ίδια στιγμή είναι πιθανό να δει τα κέρδη του να εξανεμίζονται από την πτώση του δολαρίου και την ανατίμηση του βασικού του νομίσματος. Αν από την άλλη μεριά οι μετοχές κινηθούν χαμηλότερα, ο επενδυτής θα έχει απώλειες από τις μετοχές αλλά θα κερδίσει από την άνοδο του δολαρίου (αφού έχει έκθεση στο δολάριο) και την υποτίμηση του βασικού του νομίσματος.

Επομένως αν η υπόθεση είναι αυτή, τότε ποιο είναι το όφελος και γιατί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο; Λοιπόν, τι θα γίνει εάν βλέπαμε μια διάσπαση των υπαρχόντων συσχετισμών όπου και οι αμερικανικές μετοχές θα σημείωναν άνοδο αλλά και το δολάριο, την ίδια στιγμή; Τι θα συμβεί αν υπάρξει μια κατάσταση όπου οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο αποκτήσουν θετική συσχέτιση; Σε αυτή τη περίπτωση ο επενδυτής θα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση καθώς δε θα κερδίσει μόνο από την άνοδο των μετοχών αλλά και από τη ταυτόχρονη άνοδο του δολαρίου.

Η παγκόσμια ύφεση εμφανίζεται σε διαφορετικές φάσεις και με τις αγορές να βρίσκονται πλέον στη δεύτερη φάση της κρίσης στην Ευρώπη, μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τη μετάβαση στη τρίτη φάση, στην οποία πιστεύουμε ότι η Κίνα, οι οικονομίες των εμπορευμάτων (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και οι αναδυόμενες αγορές θα βρεθούν εκτεθειμένες. Την ίδια ώρα η Αμερική θα είναι η πρώτη που θα βγαίνει από την ύφεση κάτι που θα μεταφραστεί σε ένα θετικό γεγονός για τις αμερικανικές μετοχές και για το δολάριο, με τη Fed να σηματοδοτεί μια αντιστροφή στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.