Από το 2013 σε ισχύ η απόφαση για τη μη διάκριση των δύο φύλων

Κατευθυντήριες γραμμές προς τις ασφαλιστικές εταιρείες δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προσαρμοστούν ευκολότερα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί μη διάκρισης των δύο φύλλων στην τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, απόφαση που τίθεται σε ισχύ από την 21η Δεκεμβρίου 2012.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής ανταποκρίνονται στην ανάγκη πρακτικής καθοδήγησης του ασφαλιστικού κλάδου για τις επιπτώσεις της απόφασης και σκοπό έχουν να βοηθήσουν πέρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και τους καταναλωτές.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κατευθυντήριες γραμμές, που εκδόθηκαν χθες, καλύπτουν μια σειρά θεμάτων τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των διεξοδικών διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης που επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-      Διευκρινίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ισχύει μόνο σε νέα συμβόλαια, και συγκεκριμένα σε εκείνα που συνάπτονται από την 21η Δεκεμβρίου 2012.
-      Αναλύει συγκεκριμένα παραδείγματα του τι θεωρείται «νέο συμβόλαιο» για να εξασφαλιστεί μια συνολική εφαρμογή του ενιαίου κανόνα χωρίς διακρίσεις φύλου σε επίπεδο ΕΕ από την ίδια ημερομηνία.
-      Δίνει παραδείγματα ασφαλιστικών πρακτικών που συνδέονται με το φύλο, οι οποίες είναι συμβατές με την αρχή των ενιαίων ασφαλίστρων και παροχών χωρίς διακρίσεις φύλου, και που συνεπώς δεν θα αλλάξουν λόγω της απόφασης του δικαστηρίου. Οι πρακτικές αυτές αφορούν:

1.   στον υπολογισμό των τεχνικών αποθεματικών,
   στην τιμολόγηση της αντασφάλισης,
2.   στην ιατρική ασφάλιση και
3.   στο στοχευμένο μάρκετινγκ
 
 Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Michel Barnier δήλωσε σχετικά ότι «υπήρξαν κάποιες ανησυχίες στον ασφαλιστικό κλάδο όσον αφορά τις επιπτώσεις και τις συνέπειες αυτής της σημαντικής απόφασης, ιδίως την περίοδο αυτή κατά την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως και οι άλλοι φορείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι χρήσιμες για τον ασφαλιστικό κλάδο και θα βοηθήσουν στη διαδικασία προσαρμογής των συμβολαίων και των ασφαλίστρων ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη συμμόρφωσή τους με την απόφαση. Αυτό θα είναι προς όφελος τόσο του κλάδου όσο και των ασφαλισμένων» τόνισε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Michel Barnier.