Με συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο εγγυήσεων η ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ

Το να μπορεί να ξεχωρίζει μια ασφαλιστική εταιρεία στην αγορά σίγουρα αποτελεί επίτευγμα. Και αυτό διότι ο εναρμονισμός των προϊόντων και των συμπεριφορών που έχει προκληθεί από την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα η «διαφοροποίηση» και η εξειδίκευση των προσφερόμενων υπηρεσιών να είναι συχνά δυσδιάκριτη για τους δυνητικούς πελάτες.

Συνεπώς αποτελεί πρόκληση για τις διοικήσεις των εταιρειών το να μπορούν να ξεχωρίζουν όχι μόνο μέσα από τη σωστή εικόνα των οικονομικών τους μεγεθών αλλά και από κάποιες υπηρεσίες που παρέχουν δίνοντάς τους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ένας κλάδος που φαίνεται να διαφοροποιεί την αγορά και τις ασφαλιστικές είναι αυτός των «εγγυήσεων και πιστώσεων» όπου λόγω της ιδιαιτερότητάς του δεν φαίνεται να προσελκύει πολλές εταιρείας. Ωστόσο σήμερα οι τράπεζες εμφανίζονται ολοένα και πιο διστακτικές στην παροχή εγγυήσεων είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη να πάρουν μια εγγυητική επιστολή προκειμένου να υποστηρίξουν την δραστηριότητά τους.

Τι iw γνωρίζοντας ότι η ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ, συγγενής εταιρία της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει άδεια να ασκεί δραστηριότητα στον κλάδο, μίλησε με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Νίκο Μακρόπουλο ο οποίος μας ανάφερε ότι η εταιρεία του από το 1985 έχει αναπτύξει τις εργασίες της στον ευαίσθητο τομέα των εγγυήσεων καθώς τον θεωρεί ως σημαντική παράμετρο για την πληρότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της η ΕΥΡΩΠΗ. 

Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι ο κλάδος των εγγυήσεων έχει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την αξιολόγηση των πελατών.

Η Ευρώπη ΑΕΓΑ εφαρμόζει υψηλής πιστότητας διαδικασίες που της επιτρέπουν μέσα από μια σειρά αυστηρών κριτηρίων να αξιολογεί τους πελάτες που ζητούν «εγγυητικές επιστολές».

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι «τα κριτήρια που έχουμε θέσει είναι τόσο ουσιαστικά ώστε όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε εργασίες στον κλάδο των εγγυήσεων δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα». Μάλιστα η αυστηρότητα των κριτηρίων είναι και ο λόγος που η παραγωγή της Ευρώπης στον κλάδο ανέρχεται μόλις σε περίπου 200 χιλιάδες ευρώ παρά το γεγονός ότι με βάση τις ανάγκες που έχει η αγορά για εγγυητικές θα μπορούσε να ήταν πολλαπλάσια.

Αναφορικά με τους πελάτες στους οποίους παρέχει εγγυήσεις και είναι κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, αναφέρει ότι έχουν προτεραιότητα και εξυπηρετούνται σαφώς αυτοί που έχουν συνεργασία με την εταιρεία και σε άλλους ασφαλιστικούς κλάδους και με τους οποίους υπάρχει γνωριμία ετών αλλά σαφώς και όσοι νέοι ανακύπτουν αφού βέβαια περάσουν όλα τα κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί η εγγυητική επιστολή.

Πέραν του κλάδου εγγυήσεων, ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι βρίσκεται στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας του και ενδιαφέρεται να ασκήσει στο προσεχές μέλλον και τον κλάδο πιστώσεων, για τον οποίο έχει χορηγηθεί σχετική άδεια στην Ευρώπη ΑΕΓΑ.

Πάντως, είναι σημαντικό κάτω από αυτές τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην οικονομία, οι εταιρείες που έχουν εχέγγυα καλής λειτουργίας και συναλλακτική συνέπεια να μπορούν να λαμβάνουν μια εγγυητική επιστολή που διευκολύνει την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις εγγυητικές καλύπτονται μεταξύ άλλων αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου ή χωρών της Κοινότητας για την καταβολή Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης αλλά και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις εκπρόθεσμων καταβολών που τυχόν βεβαιώνονται και καταλογίζονται σε επιχειρήσεις που έχουν εμπορεύματα στα τελωνεία. 

Επίσης καλύπτονται αξιώσεις δασμών και φόρων στην διασάφηση της μεταποίησης πρώτων υλών που κάνουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς η σημασία τους όχι μόνο είναι καθοριστική αλλά και πολύ ουσιαστική για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο κλάδος των «εγγυήσεων» έχει μέλλον και μπορεί να αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά.