Εκτιμήσεις της EIOPA για το μέλλον των ασφαλιστικών εταιρειών

Επιδείνωση των προοπτικών για τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) επικαλούμενη την κρίση χρέους, τα χαμηλά επιτόκια, καθώς και την επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, και όπως επισημαίνει η αγορά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στο σύνολό της μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.
 
Η ΕΙΟΡΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τον κλάδο εκτιμά ότι οι προοπτικές των εταιρειών για το β΄ εξάμηνο του 2011 θα είναι δυσμενέστερες από ότι αρχικά είχε προβλέψει.
 
Οι συνθήκες για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι ακόμη πιο δύσκολες λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας, που ως αποτέλεσμα έχει την κάμψη της κατανάλωσης, την μειωμένη ρευστότητα, την αρνητική πορεία στα έσοδα του κλάδου και την έκρηξη των ακυρώσεων.
 
Η ΕΙΟΡΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «αν οι πολιτικές αποφάσεις συνεχίσουν να μην πείθουν τους παράγοντες των χρηματοοικονομικών αγορών, ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός για τους ευρωπαϊκούς τομείς ασφάλισης και συντάξεων» και προσθέτει ότι «το κρατικό ρίσκο και η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής απάντησης στην κρίση χρέους αποτελούν του βασικότερους παράγοντες κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά το 2012». Τονίζει δε ότι «οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απομακρύνουν όλες τις αμφιβολίες για την ακεραιότητα του ευρώ».
 
Μάλιστα, η ΕΙΟΡΑ διενήργησε υποθετικά σενάρια για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων και εξέτασε το πώς θα αντιδράσουν 82 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων για δύο από τα σοβαρότερα σενάρια προέκυψε ότι οκτώ εταιρείες δεν θα είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του επόπτη. Σημειώνεται ότι η ΕΙΟΡΑ δεν προσδιόρισε για ποιες ασφαλιστικές εταιρείες πρόκειται.