Τα νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα και οι εξελίξεις στην ασφάλιση υγείας

Τα «Νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα υγείας», ανέλυσαν στην Ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Κρήτη οι συμμετέχοντες στην πρώτη θεματική ενότητα με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της «Ευρωπαϊκής Πίστης» και Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών. 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούσε μέχρι τώρα η κοινωνική ασφάλιση, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της υγείας, και οι δραματικές αλλαγές που έρχονται στο άμεσο μέλλον. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι από το 2015 δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε κρατική εγγύηση στις συντάξεις, ενώ τα επικουρικά ταμεία θα καταβάλλουν συνάξεις εφόσον υπάρχουν αποθέματα, με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης να δικαιούται την ελάχιστη κοινωνική σύνταξη-βοήθημα, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να έχει φροντίσει ο ίδιος. 

Ο ρόλος βέβαια που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης και της υποστήριξης του πολίτη είναι τεράστιος, με προϋπόθεση όμως την υγιή οικονομική κατάσταση της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία προκύπτει μόνο από την ορθολογική αξιοποίηση των αποθεματικών της και την προώθηση στην αγορά κερδοφόρων προϊόντων. Τονίστηκε ότι η αγορά προσφέρει συνταξιοδοτικά προγράμματα κάθε μορφής, με συμμετοχή του ασφαλισμένου στο είδος και στην εξέλιξη των επενδύσεων, για όσους επιθυμούν επενδυτικά ρίσκα ή με εγγυημένες μακροχρόνιες αποδόσεις. 

Στο θέμα της υγείας, πέραν του προβλήματος της απόσυρσης του κράτους από σειρά κοινωνικών παροχών που μέχρι τώρα κάλυπταν τους πολίτες, αναπτύχθηκαν οι διαφορές μεταξύ των ισόβιων και των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων περίθαλψης και διαπιστώθηκε ότι η αγορά προσφέρει πλήθος προγραμμάτων που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από την απλή επίσκεψη σε ένα γιατρό, μέχρι την πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει όποιο ανταποκρίνεται αφενός στις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και αφετέρου στις οικονομικές του δυνατότητες. 

Αναφέρθηκαν επίσης τα τεράστια ποσά που καταβάλλει κάθε χρόνο η ασφαλιστική αγορά για την κάλυψη των ασφαλισμένων, αναλύθηκαν οι αιτίες των αυξήσεων, λόγω της αλλαγής των τιμολογίων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των αμοιβών των γιατρών και τονίστηκε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει πολλοί ασφαλισμένοι να προχωρούν σε ακύρωση των ασφαλιστηρίων τους, αλλά να αναζητούν μείωση των ασφαλίστρων χωρίς τη διακοπή των συμβολαίων, μέσω απαλλαγών και άλλων δυνατοτήτων που προσφέρονται. Τέλος αναφέρθηκαν οι συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προς όφελος του καταναλωτή.