Τα καλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα της Ευρώπης στην ελληνική αγορά

«Για ένα μικρό διάστημα ακόμα, ίσως 1-2 ετών, μπορεί ο καταναλωτής να επωφεληθεί από τους ιδιαίτερα προνομιακούς όρους και τις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρει η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Τα προνόμια αυτά, που οφείλονται στο υψηλό εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο του 3,35% και των παλαιών πινάκων θνησιμότητας που ισχύουν ακόμα, δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη και δεν θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρωπαϊκή Πίστη» στην Ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση, που διοργανώθηκε από τη free press εφημερίδα «ασφαλίζομαι» στις 8 Δεκεμβρίου 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ξενοδοχείο Capsis Astoria, με εξαιρετική επιτυχία. 

Στην κεντρική ομιλία, με θέμα «ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, η συνεισφορά της στην οικονομία και οι λύσεις που προσφέρει» ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών ανέφερε oτι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγωνίες και οι φόβοι για το «αύριο» μεγαλώνουν, η οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους και αυτοί οδηγούν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια. Η αλλαγή των συνηθειών και του κ. Λευθεριώτης Σπύρος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδώντρόπου ζωής, η μεγαλύτερη εξάρτηση από αγαθά και περιουσιακά στοιχεία, οι δραματικές αλλαγές στο περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν τον κάθε άνθρωπο δέκτη πολλαπλών κινδύνων και απροστάτευτο. 

Μοναδική λύση για την προστασία του αποτελεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης και ιδίως στον τομέα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Παράλληλα, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά της κοινωνίας, στην πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, ανέφερε ότι η συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φαίνεται και ότι η αξία της δεν έχει γίνει κατανοητή ακόμα από το κοινωνικό σύνολο, τοΛύτινας Γιώργος, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης οποίο σε τελευταία ανάλυση υπηρετεί. 

Στη συνέχεια την ημερίδα χαιρέτισε ο κ. Γιώργος Λύτινας, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής για την εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, στο σημαντικό ρόλο του για τη σωστή ασφάλιση του καταναλωτή, αλλά και στις αντίξοες συνθήκες εντός των οποίων καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές. Ιδιαίτερα επεσήμανε τις πρακτικές που ακολουθούνται από μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών εις βάρος των διαμεσολαβούντων προσώπων, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. 

Τόνισε δε ότι, παρά τα έντονα προβλήματα της αγοράς, η αξία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή θα γίνεται όλο και πιο αισθητή Κουμαντάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείουαπό τον Έλληνα καταναλωτή, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση τη συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή του στις νέες αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματός του. 

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Κουμαντάκης Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην αξία της ασφάλισης για το σύνολο της κοινωνίας, την προστασία των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων από απρόβλεπτα και αιφνίδια γεγονότα, αλλά και από πλήθος εν δυνάμει κινδύνων που απειλούν την άσκηση της επιχειρηματικότητας. 

Ο κ. Κουμαντάκης τόνισε στη συνέχεια ότι ο εμπορικός κόσμος πιστεύει στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και στη συμβολή του στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά οι εμπειρίες του παρελθόντος είναι οδυνηρές, λόγω της πλήρους αποτυχίας του κράτους να ασκήσει επαρκή εποπτεία και να εγγυηθεί στον πολίτη τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Στα τρία θεματικά πάνελ συζήτησης που ακολούθησαν αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες οι ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία, συζητήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα και οι νέες τάσεις της αγοράς και Χαλκιόπουλος Νίκος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, Λευθεριώτης Σπύρος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, Συντονιστής: Ουζούνης Κωνσταντίνοςαναλύθηκαν τα σύγχρονα προϊόντα που προσφέρονται στους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα υγείας», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της «Ευρωπαϊκής Πίστης» και Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών. 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούσε μέχρι τώρα η κοινωνική ασφάλιση, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της υγείας, και οι δραματικές αλλαγές που έρχονται στο άμεσο μέλλον. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι από το 2015 δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε κρατική εγγύηση στις συντάξεις, ενώ τα επικουρικά ταμεία θα καταβάλλουν συνάξεις εφόσον υπάρχουν αποθέματα, με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης να δικαιούται την ελάχιστη κοινωνική σύνταξη-βοήθημα, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να έχει φροντίσει ο ίδιος. Ο ρόλος βέβαια που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης και της υποστήριξης του πολίτη είναι τεράστιος, με προϋπόθεση όμως την υγιή οικονομική κατάσταση της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία προκύπτει μόνο από την ορθολογική αξιοποίηση των αποθεματικών της και την προώθηση στην αγορά κερδοφόρων προϊόντων. 

Στο θέμα της υγείας, πέραν του προβλήματος της απόσυρσης του κράτους από σειρά κοινωνικών παροχών που μέχρι τώρα κάλυπταν τους πολίτες, αναπτύχθηκαν οι διαφορές μεταξύ των ισόβιων και των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων περίθαλψης και διαπιστώθηκε ότι η αγορά προσφέρει πλήθος προγραμμάτων που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Αναφέρθηκαν επίσης οι αιτίες των αυξήσεων, αλλά τονίστηκε ότι οι  ασφαλισμένοι πρέπει να αναζητούν μείωση των ασφαλίστρων, μέσω απαλλαγών και άλλων δυνατοτήτων που προσφέρονται. Τέλος αναφέρθηκαν οι συνέργειες που δημιουργούνται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προς όφελος του καταναλωτή.

κ. Χαλκιόπουλος Νίκος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗΣτο δεύτερο πάνελ με θέμα «Ασφάλιση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών», με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη, συμμετείχαν οι κ.κ Μιχάλης Ιωαννίδης, Underwriting Manager του κλάδου της Αστικής Ευθύνης και Διαχείρισης Κρίσεων της Chartis Ελλάς, Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μεσιτικής «Executive S.A.» και Γιώργος Κολιός, Πρόεδρος της Μεσιτικής «Front Line S.A.». 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι νέες μορφές των κινδύνων που απειλούν τη σύγχρονη επιχείρηση στο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η σύγχρονη επιχειρηματικότητα, αλλά και οι λύσεις που προτείνονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κάθε μορφής καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, στην ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών και στην ασφάλιση της ευθύνης διοικήσεων και στελεχών επιχειρήσεων. 

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τα σύγχρονα προγράμματα επαγγελματικής αστικής ευθύνης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, και στα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιχείρησης. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ιδίως του μεσίτη ασφαλίσεων στην ανάλυση, επεξεργασία και κάλυψη των επιχειρηματικών κινδύνων και στο νέο πλαίσιο επαγγελματισμού και διαφάνειας που θεσμοθετείται από την εποπτική αρχή. 

Στο τρίτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Ασφάλιση ιδιωτικής περιουσίας (κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος). Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Φωτεινή Περισυνάκη, Agency Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος Μεσιτικής EXECUTIVE S.A.Manager της «Εθνικής Ασφαλιστικής», Σπύρος Κώστας, Διευθυντής Πωλήσεων της Carglass και Γιώργος Λύτινας, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης. 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν τα πολλαπλά επίπεδα προστασίας που προσφέρουν τα σύγχρονα πολυασφαλιστήρια (ή ασφαλιστήρια πολλαπλών καλύψεων) στον Έλληνα καταναλωτή και τα οφέλη σε περίπτωση επέλευσης κάποιου, μικρού ή μεγάλου, κινδύνου. Επίσης, αναλύθηκε ο σωστός τρόπος προσδιορισμού των ασφαλιζομένων κεφαλαίων στις ασφαλίσεις κυρίως των κατοικιών και ο ρόλος των τραπεζών στην προώθηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων προς τους δανειοδοτούμενους πελάτες τους. Στη συνέχεια οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που απειλεί και επιβαρύνει κάθε συνεπή πολίτη. Αντίθετα, θετική αναφορά έγινε στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού και στις Κολιός Γιώργος, Πρόεδρος Μεσιτικής Front Line S.A., Μιχάλης Ιωαννίδης, Underwriting Manager Κλάδου Αστικής Ευθύνης και Διαχείρισης Κρίσεων, Chartis Ελλάς, Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος Μεσιτικής EXECUTIVE S.A., Συντονιστής: Νίκος Κλήμηςπαροχές της Φροντίδας Ατυχήματος. Τέλος, τονίστηκε ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος των διαμεσολαβούντων προσώπων, τόσο κατά τη στιγμή της ασφάλισης όσο και κατά τη στιγμή της ζημιάς, και οι νέοι κανονισμοί διαφάνειας και επαγγελματισμού που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία τους.
Μεταξύ των πάνελ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα:

- Από τον κ. Νίκο Χαλκιόπουλο, Γενικό Διευθυντή Χαρτοφυλακίου της «Ευρωπαϊκής Πίστης», ο οποίος παρουσίασε τα οικονομικά, παραγωγικά και κεφαλαιακά στοιχεία της εταιρείας, της μοναδικής πλέον εισηγμένης ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ιδίως στο πλαίσιο των συνεχώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων που θέτει η ευρωπαϊκή αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα επιτυχή αποτελέσματα των εναλλακτικών ευρωπαϊκών σεναρίων stress test στα οποία υπεβλήθη η Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς και στην επιτυχή και έγκαιρη προσαρμογή της λειτουργίας της στα νέα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης που επιβάλλει η εποπτική αρχή και το κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II. 

Κώστας Σπύρος, Διευθυντής Πωλήσεων, CARGLASS- Από την κα Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλο της μεσιτικής «Executive S.A.», η οποία παρουσίασε τα ιστορικά, παραγωγικά και οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, την εξέλιξή της στο χώρο της διαμεσολάβησης όπου πρωταγωνιστεί και τη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στην εξειδίκευση της «Executive S.A.» στη διαχείριση και υποστήριξη επιχειρηματικών κινδύνων, αλλά και στην ασφάλιση ιδιωτών μέσω πολλαπλών επιλογών του πελάτη. Τέλος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην οργανωτική δομή της εταιρείας, τις πρωτοποριακές μηχανογραφικές της υποδομές και στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα συνεργαζόμενα διαμεσολαβούντα πρόσωπα. 

- Από τον κ. Σπύρο Κώστα, Διευθυντή Πωλήσεων της Carglass, που αναφέρθηκε στην εξέλιξη των κρυστάλλων στο σχεδιασμό του κάθε οχήματος, καθώς και στη συμβολή τους στη σταθερότητα και την ασφάλεια των οχημάτων, όπως επίσης και στον επαγγελματισμό των συνεργατών και των εργαζομένων της Carglass που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας προς όφελος του πελάτη και της ασφαλιστικής αγοράς συνολικά.

Μιχάλης Ιωαννίδης, Underwriting Manager Κλάδου Αστικής Ευθύνης και Διαχείρισης Κρίσεων, Chartis Ελλάς- Από τον κ. Μιχάλη Ιωαννίδη, Underwriting Manager του κλάδου της Αστικής Ευθύνης και Διαχείρισης Κρίσεων της Chartis Ελλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης αστικών ευθυνών και ιδίως στα προγράμματα στελεχών και διευθυντών επιχειρήσεων,  περιβαλλοντικής ευθύνης και, αναλυτικότερα, στα προγράμματα ανάκλησης προϊόντων το εύρος των κινδύνων που διατρέχουν οι επιχειρήσεις και τις καλύψεις που προσφέρονται από την αγορά, και ιδιαίτερα την Chartis Ελλάς, μέσω ειδικών ασφαλιστηρίων. Τόνισε δε, ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά μια πραγματική ανάγκη για την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας και προϋπόθεση για την επιβίωση και τη συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης η οποία θα πληγεί από έναν τέτοιο κίνδυνο. 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατ. Κρήτης και με την υποστήριξη των εταιρειών:
Ευρωπαϊκή Πίστη, Chartis, Ευρωπαϊκή Ένωσις-Ασφάλειαι Μινέττα, Carglass, Executive Insurance Brokers S.A., Front line S.A. Insurance Brokers.