Οι αγορές βρίσκουν στήριξη στα αμερικανικά στοιχεία

Ένας συνδυασμός ικανοποιητικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και τα θετικά αποτελέσματα της ισπανικής δημοπρασίας, ευθύνονται για την τελευταία ανοδική αντίδραση των αγορών αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια απαραίτητη τεχνική αντίδραση πριν ξεκινήσουν και πάλι οι ρευστοποιήσεις. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απέχει σημαντικά από το να επιλυθεί και ο κίνδυνος υποβάθμισης ευρωπαϊκών χωρών παραμένει πιο αυξημένος από ποτέ. Η σημαντικότερη στήριξη για το ευρώ εντοπίζεται στα χαμηλά του 2011 στα 1,2870 και εκτιμούμε ότι αυτό το επίπεδο θα δοκιμαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο συνεχίζουμε να προειδοποιούμε ότι ο όγκος συναλλαγών θα μειωθεί δραματικά από την επόμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές θα ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Αυτό δεν δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για trading και για το λόγο αυτό συνιστούμε να παραμείνουμε εκτός αγοράς μέχρι και τον Ιανουάριο που οι αγορές θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς. Έχοντας αυτό κατά νου θα προτιμούσα να εκθέσω τις προβλέψεις μου για το 2012 και να προσφέρω μια στρατηγική που νομίζω ότι είναι εξαιρετικά ελκυστική.

Ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές

Αν και επιφανειακά η στρατηγική φαίνεται να μην αφορά την αγορά συναλλάγματος, τη θεωρούμε ως μια εξαιρετικά ελκυστική επιλογή για ένα χαρτοφυλάκιο το 2012 αλλά και για δυνητικό arbitrage. Το νομίσματα έχουν υπεραποδόσει έναντι του δολαρίου τα τελευταία χρόνια και τελικά φαίνεται ότι αυτή η τάση είναι κοντά σε μια αντιστροφή υπέρ του δολαρίου. Ωστόσο, οι αγορές στο δολάριο παραμένουν επικίνδυνες και η απευθείας έκθεση στο δολάριο μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι συστάσεις μας για όσους δεν κατοικούν στην Αμερική είναι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμερικανικές μετοχές. Τι σημαίνει αυτό;

Εδώ είναι το πως οραματιζόμαστε αυτή τη στρατηγική. Αν οι υπάρχουσες συσχετίσεις συνεχιστούν και οι αμερικανικές μετοχές κινηθούν υψηλότερα τότε ο επενδυτής θα ευνοηθεί από τις αποδόσεις των μετοχών αλλά την ίδια στιγμή είναι πιθανό να δει τα κέρδη του να εξανεμίζονται από την πτώση του δολαρίου και την ανατίμηση του βασικού του νομίσματος. Αν από την άλλη μεριά οι μετοχές κινηθούν χαμηλότερα, ο επενδυτής θα έχει απώλειες από τις μετοχές αλλά θα κερδίσει από την άνοδο του δολαρίου (αφού έχει έκθεση στο δολάριο) και την υποτίμηση του βασικού του νομίσματος.

Επομένως αν η υπόθεση είναι αυτή, τότε ποιο είναι το όφελος και γιατί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο; Λοιπόν, τι θα γίνει εάν βλέπαμε μια διάσπαση των υπαρχόντων συσχετισμών όπου και οι αμερικανικές μετοχές θα σημείωναν άνοδο αλλά και το δολάριο, την ίδια στιγμή; Τι θα συμβεί αν υπάρξει μια κατάσταση όπου οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο αποκτήσουν θετική συσχέτιση; Σε αυτή τη περίπτωση ο επενδυτής θα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση καθώς δε θα κερδίσει μόνο από την άνοδο των μετοχών αλλά και από τη ταυτόχρονη άνοδο του δολαρίου.

Η παγκόσμια ύφεση εμφανίζεται σε διαφορετικές φάσεις και με τις αγορές να βρίσκονται πλέον στη δεύτερη φάση της κρίσης στην Ευρώπη, μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τη μετάβαση στη τρίτη φάση, στην οποία πιστεύουμε ότι η Κίνα, οι οικονομίες των εμπορευμάτων (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και οι αναδυόμενες αγορές θα βρεθούν εκτεθειμένες. Την ίδια ώρα η Αμερική θα είναι η πρώτη που θα βγαίνει από την ύφεση κάτι που θα μεταφραστεί σε ένα θετικό γεγονός για τις αμερικανικές μετοχές και για το δολάριο, με τη Fed να σηματοδοτεί μια αντιστροφή στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.