Απαντήσεις σε όλα από το πρόεδρο της ΕΚΤ

Οι αγορές παραμένουν κοντά στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος αν και παρατηρείται μια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που όμως είναι ιδιαίτερα ασταθής και ευάλωτη λόγω της εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας.

Αξίζει αναφοράς ότι τα εμπορεύματα δεν έχουν καταφέρει να αντιδράσουν μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ο χρυσός κινείται προς τα $1590 ενώ το πετρέλαιο βρίσκεται στα $95,30.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,0% σε ετήσια βάση ενώ σε μηνιαία βάση σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,1%. Αντιθέτως η μεταποίηση και ο τομέας υπηρεσιών σημείωσαν πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα απόρροια της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη.

Δηλώσεις έκανε και ο Mario Draghi ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη κατάσταση της Ευρώπης. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει ύφεση αλλά μικρής διάρκειας ενώ αναφέρθηκε και στις τράπεζες για τις οποίες ήταν ξεκάθαρος: οι τράπεζες έχουν μόνο τρεις επιλογές: είτε να βρουν κεφάλαια, είτε να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους είτε να προχωρήσουν σε διαγραφές.

Προσπάθησε να υπεραμυνθεί της στάσης που κρατά η ΕΚΤ λέγοντας ότι δε θεωρεί ότι η νομισματική χαλάρωση οδηγεί σε ακμάζουσα οικονομία. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει το EFSF για το οποίο δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να βρει κεφάλαια να του αποδοθούν αρμοδιότητες και να ξεκινήσει άμεσα το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Τόνισε ότι η ΕΚΤ μείωσε τις απαιτήσεις της για υποχρεωτικά διαθέσιμα προκειμένου να απελευθερωθεί νέα ρευστότητα ύψους €100 δισ. ενώ για την Ελλάδα τόνισε ότι είναι ειδική περίπτωση. Όσον αφορά τη κρίση επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά τώρα αποκτά δυναμική.

Η ισοτιμία EUR/USD δίνει ‘μάχη’ στη περιοχή του 1,3000 ενώ η ισοτιμία GBP/USD κινείται πάνω από το 1,5500. Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα είναι το φράγκο το οποίο ενισχύθηκε πολύ έντονα μετά την απόφαση της SNB να μην μεταβάλλει τη σύνδεση της ισοτιμίας EUR/CHF και να την αφήσει στα 1,2000. Αυτό πυροδότησε νέες αγορές φράγκου (πτώση EUR/CHF) αφού οι επενδυτές πίστεψαν ότι η SNB δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει άλλο το νόμισμα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει καθώς μέχρι στιγμής η SNB έχει επιτύχει το στόχο της ενώ δεσμεύτηκε και για απεριόριστες αγορές ξένου συναλλάγματος, που σημαίνει ότι θα πουλά το φράγκο. Η ισοτιμία EUR/CHF διαπραγματεύεται στα 1,2270 και η ισοτιμία USD/CHF στα 0,9415.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις των αιτήσεων ανεργίας, της βιομηχανικής παραγωγής και του δείκτη Philadelphia Fed για την αμερικανική οικονομία.