Η ισοτιμία EUR/AUD έχει σημαντικές προοπτικές ανόδου το 2012

Τα νομίσματα παραμένουν υπό πίεση και σήμερα με την ισοτιμία EUR/USD να βρίσκεται πολύ κοντά στη δοκιμασία του χαμηλού του Ιανουαρίου στα 1,2870. Στην αγορά υπάρχουν φήμες ότι στη περιοχή του 1,2900 υπάρχει ισχυρός αγοραστής (θεσμικός) που θα επιχειρήσει να ανακόψει τη πτώση προκειμένου να μην καταγράψει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτές τις φήμες, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ευρώ είναι υπερπουλημένο και θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά από μια ενδεχόμενη δοκιμασία του 1,2870. Ακόμα, το γενικότερο περιβάλλον για το ευρώ και τα υπόλοιπα στοιχεία αυξημένου κινδύνου παραμένει αρνητικό και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια των πιέσεων έναντι του δολαρίου, τους επόμενους μήνες.

Ένα νόμισμα το οποίο εκτιμούμε ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένο από το ευρώ είναι το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο κατά την άποψη μας δεν έχει αισθανθεί πλήρως τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης και είναι έτοιμο να αντιδράσει περισσότερο έντονα εν μέσω της αναταραχής που επικρατεί. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επέκτασης της κρίσης προς την Ανατολή και πιστεύουμε ότι η Κίνα θα είναι η επόμενη που θα νοιώσει τη πίεση της κρίσης. Aυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δολάριο Αυστραλίας και θα μπορούσε να ωθήσει την RBA σε περισσότερο επιθετική νομισματική πολιτική.
 
Στο ξεκίνημα του 2011 είχαμε πει ότι η αγαπημένη μας θέση ήταν αγορά στο EUR/AUD και καθώς αυτό απέτυχε αυτή τη χρονιά, εκτιμούμε ότι μπορεί να συμβεί το 2012. Η ισοτιμία έχει σημειώσει μια μεγάλη πτώση από το 2008 και παρατηρούμε ότι προσπαθεί να διαμορφώσει μια βάση. Βλέπουμε αυτή τη σταθεροποίηση ως μια προσπάθεια της ισοτιμίας να κινηθεί βίαια ανοδικά.

Αν και τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι καλά και μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα, θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη έχουν αποτυπωθεί πολύ περισσότερο στην αγορά από τους αντίστοιχους κινδύνους για την αυστραλιανή οικονομία. Προτιμούμε αυτή την επιλογή από το να είμαστε πωλητές στην ισοτιμία AUD/USD, καθώς οι τεχνικές ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση στην ισοτιμία EUR/AUD.

Το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας είναι ιδιαίτερα ‘φορτωμένο’ με το δείκτη PMI της ευρωζώνης, το πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις λιανικές πωλήσεις στην Αγγλία. Ωστόσο η σημαντικότερη ανακοίνωση αναμένεται από την ελβετική SNB. Ενώ δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει κάτι στα επιτόκια, όλοι περιμένουν αν θα υπάρξει αύξηση της σύνδεσης στο 1,2500 ή ακόμα και στο 1,3000.