«Χρυσωρυχείο» τα συνταξιοδοτικά προγράμματα στην επόμενη πενταετία

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης διανοίγονται για την ασφαλιστική αγορά μέσω των συντάξεων, καθότι βάσει προβλέψεων της Allianz Ελλάδος, το πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι μετά από πέντε χρόνια οι συντάξεις θα αποτελούν μια αγορά της τάξης των 7 με 10 δισ. ευρώ, όταν σήμερα το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής (Γενικές Ασφάλειες – Ασφάλειες Ζωής) υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την Allianz, η αισιόδοξη εκδοχή για το μέγεθος που θα έχει η αγορά των συντάξεων μετά από μια πενταετία, αναφέρει ασφάλιστρα της τάξης των 15 με 20 δισ. ευρώ.

Σχετικά σχόλια έκανε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, Πέτρος Παπανικολάου, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση θεσμοθετήσει φορολογικά κίνητρα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών και αλλάξει το πλαίσιο για τα επαγγελματικά ταμεία, τότε οι προαναφερόμενες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν ταχύτερα.

Σχολιάζοντας ειδικότερα το ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, τόνισε ότι υπό το ισχύον καθεστώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν ουσιαστικά κίνητρα να επενδύσουν στον τομέα, καθότι για κάθε ταμείο θα πρέπει να ιδρύεται και ένας ξεχωριστός φορέας ο οποίος συνεπάγεται έξοδα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ο νομοθέτης αν και εφόσον το θεωρήσει σκόπιμο έχει τη δυνατότητα με μια ρύθμιση να αφαιρέσει τα ταμεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Μοναδική περίπτωση να συμβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη διαχείριση των αποθεμάτων των επαγγελματικών ταμείων είναι τα ταμεία να εγγραφούν στα «χαρτιά» των εταιρειών» τόνισε με έμφαση ο κ. Παπανικολάου.

Σε ότι αφορά τις σημερινές τάσεις που καταγράφονται στον κλάδο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ασφαλισμένοι ζητούν προγράμματα χαμηλού κόστους –με ετήσιο ασφάλιστρο 600 ευρώ- όταν πριν ξεσπάσει η κρίση σχεδίαζαν τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους με ετήσια ασφάλιστρα της τάξης των 2000 και των 3000 ευρώ.

Πρόσθεσε δε ότι, σήμερα, παρατηρείται μείωση του μέσου ετήσιου ασφαλίστρου αλλά και σημαντική αύξηση του αριθμού των ενδιαφερομένων να συνάψουν συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως λόγω των περικοπών στις συντάξεις και των αλλαγών στα όρια συνταξιοδότησης.