ΕΕ: Αποφάσεις για περισσότερη πειθαρχία, ολοκλήρωση και σύγκλιση

Μια νέα διακυβερνητική συνθήκη θα θέσει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και θα ενισχύσει τον οικονομικό συντονισμό ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αγορά. 

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8-9 Δεκεμβρίου, 26 από τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να δώσουν μια ισχυρή απάντηση στη σημερινή κρίση και να ανοίξουν τον δρόμο σε μια διακυβερνητική συνθήκη για περισσότερη ολοκλήρωση, πειθαρχία και σύγκλιση. Η νέα αυτή συνθήκη αναμένεται να διασφαλίσει την τήρηση των νέων αυστηρότερων κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα ελλείμματα. 

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν επίσης επείγοντα μέτρα που είχαν ήδη προταθεί για την ενίσχυση της πειθαρχίας και της σταθερότητας, καθώς και άλλων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Βασικά σημεία: 

• Όσον αφορά το χρέος και το έλλειμμα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν ενδυναμώνουν περαιτέρω το ήδη σημαντικά ενισχυμένο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, ιδίως το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη νέα μακροοικονομική εποπτεία που τίθεται σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να αποφασίσουν με ταχύρρυθμες διαδικασίες την έκδοση των δύο κανονισμών του άρθρου136 που πρότεινε η Επιτροπή τον Νοέμβριο, για περαιτέρω ενίσχυση της εκ των προτέρων δημοσιονομικής εποπτείας, καθώς και της σταθερότητας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών διαδικασιών στην Ευρωζώνη, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή εγκαίρως για τον προϋπολογισμό του 2012. Επιπλέον, 26 συμμετέχουσες χώρες, θα υπογράψουν μια διακυβερνητική συνθήκη στην οποία θα καθορίζουν τις πρόσθετες δεσμεύσεις τους για: 

– τη στήριξη των συστάσεων της Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που οδηγούν σε μεγαλύτερο αυτοματισμό•
– τη θέσπιση κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σε συνταγματικό ή άλλο ισοδύναμο επίπεδο, και την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου να εποπτεύει τη μεταφορά του στο εθνικό δίκαιο.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε επίσης ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με τη δέσμευσή του να προστατεύει το ευρώ.

Συμφωνήθηκαν τα εξής:
• ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012 αντί για τον Ιούλιο του 2013 

• η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί, ενώ η ρήτρα του ΕΜΣ για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI ) θα παραμείνει στο προοίμιο και θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και πρακτικές του ΔΝΤ 

• οι επείγουσες αποφάσεις στο πλαίσιο του ΕΜΣ μπορούν να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία 

• η επάρκεια του συνδυασμένου ανώτατου ορίου για το ΕΤΧΣ και το ΕΜΣ ύψους 500 δισ. ευρώ θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο του 2012 

• τα μέλη της Ευρωζώνης και άλλα κράτη μέλη θα επιβεβαιώσουν εντός δέκα ημερών κατά πόσον μπορούν να παράσχουν στο ΔΝΤ πρόσθετο ποσό ύψους 200 δισ. ευρώ, μέσω διμερών δανείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό θα διαθέτει επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση
Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιταχύνουν την υλοποίηση μέτρων προτεραιότητας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών της ΕΕ, την ανάπτυξη περισσότερο συνδεδεμένων υποδομών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. 

Μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ
Στις 9 Δεκεμβρίου η Κροατία υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησής της στην ΕΕ. Θα πραγματοποιήσει σύντομα δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν θα προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013. 

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή