Αρνητική η «ετυμηγορία» των επενδυτών στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

Η σημερινή συνεδρίαση ουσιαστικά πρόκειται για τη πρώτη συνεδρίαση μετά τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Οι επενδυτές είχαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν τις αποφάσεις.

Η σημερινή τους αντίδραση δείχνει σε μεγάλο βαθμό, την απογοήτευσή τους. Οι επενδυτές δε μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από δεκαεπτά Συνόδους Κορυφής τους τελευταίους 25 μήνες έχουν κάνει ελάχιστη πρόοδο. Και όποιος επιχειρήσει να επιχειρηματολογήσει υπέρ του αντιθέτου θα πρέπει πρώτα να δει τι λένε οι αγορές. Και οι αγορές δείχνουν να ζητούν άμεσες και καθαρές λύσεις.

Η απόφαση για δημοσιονομική ένωση σίγουρα δεν είναι αρνητική αλλά και εδώ υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Σίγουρα δεν προσφέρει λύση στο πρόβλημα και επομένως δε μπορεί να αποτελέσει και ανάχωμα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Οι οποίες αναμένεται να ενταθούν.

Πλέον ο βασικότερος φόβος των επενδυτών είναι ο φόβος των υποβαθμίσεων. Ο οίκος S&P είχε προειδοποιήσει από τη προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα επανήλθε σχολιάζοντας τις αποφάσεις. Σε γενικές γραμμές υποστήριξη ότι η Σύνοδος πήρε κάποιες αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά όχι αυτές που έπρεπε προκειμένου να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Η φράση ‘ο χρόνος τελειώνει και χρειάζονται αποφάσεις σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο’ είναι αυτή που μάλλον δείχνει ότι ο οίκος δεν έχει πεισθεί.

Όλοι περιμένουν τις αντιδράσεις του οίκου τις επόμενες ημέρες και αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι πιστωτικές αγορές. Αν και κάποιοι θα θεωρήσουν ότι λόγω Χριστουγέννων μπορεί να μην υπάρξει διάθεση για κάτι τέτοιο λόγω και της χαμηλής ρευστότητας, θα υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Ιρλανδία κατά τέσσερις βαθμίδες προκαλώντας πανικό στις αγορές.

Το ευρώ δέχεται σημαντικές πιέσεις με την ισοτιμία EUR/USD να διαπραγματεύεται στα 1,3255 και την ισοτιμία EUR/GBP στα 0,8490. Ανοδικά στα 1,5610 αντιδρά η ισοτιμία GBP/USD εν αναμονή της ομιλίας του διοικητή της ΒΟΕ, Mervyn King. Πιέσεις στα commodity currencies με την ισοτιμία AUD/USD στα 1,0100. Το πετρέλαιο δοκιμάζει τη στήριξη των $98,00 ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται ο χρυσός που προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στα $1780.
Κάτω από τις 5900 μονάδες ο DAX με απώλειες 1,40% ενώ απώλειες αναμένεται να σημειώσουν και οι αμερικανικοί δείκτες.